Now Reading
6 Tempat Makan Viral Di Tanjung Malim

6 Tempat Makan Viral Di Tanjung Malim

Tanjung Malim

Tanjung Malim merupakan salah satu daerah di dalam Negeri Perak. Walaubagaimanapun, terdapat banyak tempat makan yang menarik di . Walaupun begitu, penulis telah menuntut di UPSI Perak selama 1 tahun setengah dan ternyata, masih banyak tempat makan di sini yang penulis belum pergi.

Kali ini penulis ingin mengviralkan makanan yang enak di Tanjung Malim menurut pelajar UPSI.

1. Restoran Makanan Laut Tom Yam

Saya telah mencuba makanan di sini beberapa kali dan apa yang boleh saya simpulkan di sini adalah restoran ini murah dan anda boleh menikmatinya bersama seluruh keluarga anda di sini.

Sekiranya anda mencari masakan Thailand yang pedas dan sedap, anda boleh ke sini kerana restoran ini juga menyajikan masakan Thai yang halal.

Ia terletak berdekatan Taman Universiti di Tanjung Malim, tepat di sebelah kampus lama UPSI. Perkhidmatan katering juga disediakan di sini.

Waktu Operasi: Setiap Hari | 10.30 pagi hingga 10.30 malam

2. California Steak House

California Steak House juga terletak di Taman Universiti, Tanjung Malim dan juga sangat dekat dengan Restoran Makanan Laut Tom Yam.

Bukan itu sahaja, ia adalah salah satu restoran Melayu Muslim yang menyajikan masakan barat yang halal.

Hiasan restoran ini sangat unik bagi saya. Terdapat beberapa bahan antik dan juga beberapa barangan sukan terpakai seperti bola tenis yang digantung dari siling.

Waktu Operasi: Sabtu hingga Khamis | 12:00 tengahari hingga 11:00 malam & Jumaat | 3:00 petang hingga 11:00 malam

3. Recco Coffee

Recco Coffee adalah kafe yang menyediakan pelbagai kopi. Ia juga terletak di Taman Universiti, Tanjung Malim. Pemilik kedai ini berbangsa Cina tetapi jangan risau semua makanan di sini halal dan enak.

Sama seperti California Steak House, ia juga menyajikan masakan barat di sini. Saya seorang penggemar ais krim. Apa yang saya gemar akan kedai ini adalah mereka akan menyediakan ais krim percuma selepas jam 5 petang. Bukan itu sahaja, tempat duduk di sini juga selesa.

Dekorasi di sini akan mengingatkan anda tentang rumah. Makanan di sini juga sedap, murah dan antara alasan mengapa pelajar gemar makan di sini adalah kerana anda boleh mendapatkan WIFI PERCUMA!

Waktu Operasi: Setiap Hari | 10:00 pagi hingga 10:00 malam.

4. Kafe Heart Lock

Kafe Heart Lock terletak berhampiran pintu masuk UPSI. Ia telah menjadi salah satu tempat kegemaran saya ketika saya ingin makan pada waktu petang atau masa lapang.

Biasanya pada hari bekerja restoran akan penuh dengan pelajar dan kakitangan dari UPSI. Saya tidak keberatan makan makanan yang sama setiap hari. Makanan di sini sedap dan harganya sangat berpatutan dan sesuai dengan portion yang dihidang.

Minuman di sini adalah percuma dan anda juga boleh mengisi semula minuman anda tanpa had. Saya memanfaatkannya setiap kali saya pergi ke sana. Mereka juga mempunyai member card tersendiri untuk pelanggan mereka.

Mereka akan mencetak kad keahlian setiap kali anda pergi ke sana untuk makan. Jadi, setiap kali anda membeli makanan di sana kad anda akan dicop. Setiap makanan yang anda beli akan diberi 1 cop.

Sekiranya kad anda sudah mempunyai 9 cop, anda akan diberi makanan percuma yang boleh anda tukarkan pada hari yang sama atau pada hari yang anda suka. Kafe di sini juga merupakan restoran layan diri.

 Waktu Operasi: Setiap Hari | 11:00 pagi hingga 10:00 malam.

5. Restoran Umi Sushi

Ini adalah restoran Jepun yang pertama di Jalan U1, Taman Universiti, Tanjung Malim. Dengan restoran Umi Sushi di sini, para pelajar tidak perlu pergi ke Ipoh hanya untuk makan sushi sebaliknya boleh terus ke restoran ini.

See Also
kitkat ketupat

Jangan risau, sushi di sini halal bahkan anda dapat melihat dari namanya. Harganya juga sangat berpatutan, selesa dan penampilan restoran juga eksklusif.

Salah satu sushi yang terkenal di sini adalah “Fotomaki” dan “Crazy Roll”.

Waktu Operasi: Setiap Hari | 11.30 pagi hingga 2.30 petang & 5.30 petang hingga 10.30 malam.

6. Restoran Yik Mun

Restoran ini menyajikan makanan halal dan anda akan menyedari bahawa pelanggan bakal membanjiri restoran ini semasa cuti umum dan hujung minggu.

Ia ditubuhkan oleh keluarga Kok pada tahun 1926 yang menyajikan makanan Hainan. Terdapat banyak makanan yang boleh anda pesan tetapi roti atau “pau” adalah makanan yang paling terkenal.

Anda boleh mencuba roti kari ayam yang berharga RM2 setiap satu. Ianya tidak terlalu pedas dan rasanya enak apabila diminum bersama secawan kopi. Sekiranya anda lebih suka isian yang kurang pedas, cubalah pau kaya atau pau kacang merah. Harganya ialah RM1.70 setiap satu.

Sekiranya anda terlepas roti bakar anda, pesanlah satu set dengan harga cuma RM3 di restoran ini -yang mempunyai gabungan rasa mentega dan kaya. Sekiranya anda masih lapar, cubalah pula mi Hainan yang berharga RM7.50 setiap mangkuk.

Waktu Operasi: Setiap Hari | 9 pagi hingga 10 malam.

Akhir kata, sekiranya anda bakal pelajar baharu di UPSI Perak atau penduduk sekitar Tanjung Malim, silalah kunjungi 6 tempat makan viral di Tanjung Malim agar anda tidak ketinggalan dalam mencuba makanan enak!

SUMBER

https://souryface.blogspot.com/2015/09/delicious-food-around-tanjung-malim.html

https://www.malaysiavacationguide.com/tanjung-malim-food.html

error: Content is protected !!