Maksud Peribahasa

Peribahasa juga dianggap sebagai ayat ‘lapik’ yang berupa perumpamaan sering diguna pakai dalam komunikasi umum sejak dahulu lagi. Maksud peribahasa juga mempunyai pelbagai makna yang tersirat.

Faktor itulah yang membuatkan Bahasa Melayu dikira sebagai bahasa yang indah kerana bijak menggunakan kata kiasan bagi melambangkan atau menggambarkan sesuatu situasi yang berlaku dalam kehidupan realiti seharian.

Pokoknya, peribahasa adalah suatu ungkapan ‘cantik’ yang diciptakan orang Melayu zaman dahulu bertujuan untuk menyindir, mendidik, mengkias, memberi pengajaran serta pedoman.

Jom lihat beberapa maksud peribahasa pilihan yang dikaitkan dengan kewangan serta permasalahannya.

Maksud-maksud Peribahasa

“Yang Dikejar Tak Dapat, Yang Dikendong Berciciran”

Maksud: Lebih baik memegang sesuatu yang sudah anda miliki daripada berisiko kehilangannya dalam mencari sesuatu yang lebih baik.

Salah satu peribahasa yang paling sering digunakan, ia memberi bayangan kepada sifat gelojoh dalam diri ketika berusaha meningkatkan kehidupan dan kewangan yang stabil; ketamakan.

Ini boleh menjadi peringatan bagi anda untuk selalu berhati-hati ketika melabur wang anda, dan tidak menjadi mangsa skim kaya atau rancangan pelaburan berisiko tinggi yang serupa.

“Ukur Baju Di Badan Sendiri”

Maksud: Hanya lakukan perkara-perkara yang sesuai dengan kemampuan anda.

Peribahasa ini membantu mengingatkan anda bahawa anda hanya perlu membeli dan membelanjakan perkara yang sesuai dengan anggaran anda. Cara untuk muflis dalam masa singkat adalah dengan berbelanja melebihi yang anda mampu.

“Sedikit-Sedikit Lama-Lama Menjadi Bukit”

Maksud: Bersikap konsisten dengan sesuatu setelah anda memutuskan untuk melakukannya, dan anda akan mendapat ganjaran pada waktunya.

Ia paling baik digunakan untuk mengumpulkan simpanan anda untuk dana kecemasan, dana persaraan, atau bahkan untuk mencapai tujuan tertentu – seperti menabung untuk komputer riba baru. Perkara yang paling penting untuk diingat adalah menyimpannya secara konsisten dan anda akan mendapat kepuasan menyaksikan simpanan anda bertambah besar.

“Sambil Menyelam Minum Air”

Maksud: Selesaikan dua masalah sekaligus dengan satu tindakan.

Peribahasa ini diterjemahkan secara harfiah kepada; minum semasa anda menyelam. Walaupun kami tidak menasihati anda untuk mengambil peribahasa ini secara harfiah (kerana kasar), Ia boleh menjadi petua wang yang hebat bagi mereka yang ingin menyimpan dan mengembangkan wang mereka pada masa yang sama.

Sama ada dana kecemasan atau akaun KWSP anda, lihatlah untuk sentiasa menambah wang anda. Melaburkannya dalam akaun simpanan tetap, akaun pelaburan berkaitan KWSP, atau saluran pelaburan berisiko rendah yang serupa.

“Gali Lubang, Tutup Lubang”

Maksud: Membayar hutang dengan hutang lain.

Ini adalah salah satu peribahasa terbaik untuk diingat dalam pengurusan kewangan peribadi anda. Membayar hutang yang ada dengan hutang lain adalah tidak digalakkan, kerana ia akan membawa anda ke masalah kewangan yang lebih mendalam.

Selesaikan hutang anda dengan perlahan, berbincang dengan peminjam anda dan buat rancangan pembayaran balik, dan komited. Sudah tentu, ada keadaan di mana keuntungan kewangan untuk mengambil pinjaman untuk membayar hutang, tetapi itu bergantung pada beberapa faktor – seperti jika kadar faedah pinjaman lebih rendah daripada kadar faedah hutang semasa anda.

“Sudah Terhantuk Baru Terngadah”

Maksud: Untuk mengelakkan sesuatu yang buruk berlaku ketika sudah terlambat.

Hanya satu kata nasihat diperlukan untuk menyimpulkan pelajaran kewangan dalam peribahasa ini: simpan. Sentiasa sisihkan sebahagian daripada pendapatan anda dan salurkannya ke dana kecemasan anda  atau dana persaraan  untuk hari-hari hujan.

Anda tidak pernah tahu apa yang mungkin berlaku yang memerlukan sejumlah besar wang, kereta anda mungkin rosak pada pertengahan bulan, anda mungkin kehilangan pekerjaan anda, atau kucing anda mungkin memerlukan rawatan veterinar kecemasan setelah memakan sedikit coklat yang anda tinggalkan meja anda. Anda tidak pernah tahu.

“Cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar”. Kalau hendak menegur orang, perlulah kena pada caranya kerana takut orang akan berkecil hati dengan kita.

Hmm, mungkin selepas ini anda boleh gunakan peribahasa dengan lebih kerap. Barulah ia kedengaran manis meskipun berbaur sindiran.

SUMBER

https://ringgitplus.com/en/blog/funny-money/old-malay-proverbs-that-are-actually-brilliant-money-tips.html

https://theironyofphrases.wordpress.com/2013/08/29/malay-proverbs-translated/

Summary
6 Maksud Peribahasa Tentang Kewangan! Jom Cari Tahu
Article Name
6 Maksud Peribahasa Tentang Kewangan! Jom Cari Tahu
Description
Peribahasa juga dianggap sebagai ayat 'lapik' yang berupa perumpamaan sering diguna pakai dalam komunikasi umum sejak dahulu lagi. Maksud peribahasa juga mempunyai pelbagai makna yang tersirat.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: