Now Reading
6 Khasiat Halia Yang Anda Perlu Tahu

6 Khasiat Halia Yang Anda Perlu Tahu

khasiat halia

Khasiat halia sememangnya banyak dan memang sangat terkenal dalam kalangan masyarakat. Halia merupakan tumbuhan berbunga yang berasal dari Asia Tenggara. Ia ialah rempah yang paling sihat (dan paling lazat) di planet ini serta memberi banyak manfaat kepada kesihatan kita.

Ia dimiliki oleh keluarga Zingiberaceae, dan ia berkait rapat dengan kunyit, pelaga, dan galangal. Rhizome (bahagian bawah tanah batang) ialah bahagian yang biasa digunakan sebagai rempah. Ia sering dipanggil akar halia atau semata-mata, halia.

Halia boleh digunakan segar, kering, serbuk, atau sebagai minyak atau jus. Ia merupakan bahan yang sangat biasa dalam resipi. Ia kadang-kala ditambah ke dalam makanan yang diproses dan kosmetik .Berikut adalah 6 khasiat halia yang disokong oleh penyelidikan saintifik.

1. Halia mengandungi gingerol yang mempunyai sifat perubatan yang kuat

Halia mempunyai sejarah penggunaan yang sangat panjang dalam pelbagai bentuk perubatan tradisional dan alternatif. Ia telah digunakan untuk membantu penghadaman, mengurangkan loya, dan membantu melawan selesema dan selesema biasa.

Wangian dan rasa halia yang unik datang dari minyak semula jadi, yang paling penting ialah gingerol yang dikandunginya. Gingerol merupakan sebatian bioaktif utama dalam halia. Ia memainkan peranan penting dalam sifat perubatan halia.

Berdasarkan penyelidikan, gingerol mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan yang kuat. Sebagai contoh, ia boleh membantu mengurangkan tekanan oksidatif, yang merupakan hasil daripada mempunyai lebihan radikal bebas dalam badan.

2. Halia boleh merawat banyak bentuk loya, terutamanya morning sickness

Halia sangat berkesan dalam menyembuhkan loya.

Ia boleh membantu melegakan loya dan muntah untuk orang yang menjalani pelbagai jenis pembedahan tertentu. Halia juga boleh membantu mengurangkan rasa loya yang berkaitan dengan kemoterapi, tetapi lebih banyak kajian manusia diperlukan untuk membuktikannya.

Walau bagaimanapun, ia mungkin paling berkesan dalam merawat loya yang berkaitan dengan kehamilan, seperti morning sickness.

3. Halia boleh membantu dalam penurunan berat badan

Halia boleh memainkan peranan yang penting dalam penurunan berat badan, menurut kajian yang dijalankan terhadap manusia dan haiwan. Kajian kesusasteraan 2019 konklusikan bahawa pengambilan halia tambahan mengurangkan berat badan , nisbah pinggang pinggul, dan nisbah pinggul dalam kalangan orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti Satu kajian 2016 yang meliputi 80 orang wanita yang obesiti menunjukkan bahawa halia juga boleh membantu mengurangkan indeks jisim badan (BMI) dan tahap insulin darah. Tahap insulin dalam darah yang tinggi dikaitkan dengan obesity.

4. Halia merangsang penghadaman

Halia merupakan kawan baik baharu anda untuk menyokong segala-galanya perkara  mengenai kesihatan pencernaan.Dispepsia fungsian ialah istilah klinikal yang digunakan untuk menggambarkan ketidakselesaan perut atas seperti reflux asid yang dianggap berkaitan dengan sistem pencernaan yang menjadi perlahan Halia telah ditunjukkan dapat membantu isu-isu sebegini. Halia membantu meningkatkan keupayaan badan untuk mengosongkan makanan di dalam perut dengan lebih cepat—dikenali sebagai pengosongan gastrik.

5. Halia membantu rendahkan tekanan darah

Halia telah ditunjukkan dapat menambahbaikkan tekanan darah (bersempena dengan ubat-ubatan) dengan bertindak sebagai vasodilator—ia memperluaskan saluran darah anda. Ia bermanfaat untuk meningkatkan peredaran dalam badan, dan mengurangkan tekanan darah keseluruhan di seluruh badan.

6. Halia kawal tahap gula darah

Diabetes merupakan penyakit sistem endokrin yang paling biasa.Jika anda boleh mengawal paras gula darah anda, anda akan kurang cenderung untuk mengalami hiperglycemia kronik yang boleh membawa kepada diabetes dari masa ke masa.Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan tambahan halia mengurangkan tahap gula dalam darah serta tahap hemoglobin A1c.

SUMBER:

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#3.-May-help-with-weight-loss https://chopra.com/articles/8-i

error: Content is protected !!