Now Reading
6 Cara Cegah Kecederaan Latihan Kekuatan

6 Cara Cegah Kecederaan Latihan Kekuatan

Cegah Kecederaan Latihan Kekuatan

Cegah kecederaan latihan kekuatan daripada berlaku adalah lebih baik agar tidak memberikan mencederakan diri anda. Salah satu nasihat yang biasa diberikan kepada individu yang menyertai program latihan kekuatan adalah untuk tidak mencederakan diri sendiri semasa latihan. Walaupun ia lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, ahli terapi fizikal boleh membantu anda mendapatkan kekuatan yang anda inginkan dengan memberi cadangan bagaimana untuk memaksimumkan latihan anda dengan lebih selamat.

Berikut adalah beberapa tips untuk cegah kecederaan latihan kekuatan:

1. Dapatkan pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan ini boleh membantu menentukan tahap kecergasan fizikal badan anda. Ramai individu, terutamanya golongan yang berusia pertengahan masih berasa diri mereka masih muda dan boleh melakukan apa sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan itu tidak selalunya berlaku. Sebagai contoh, sekiranya anda sudah tidak berlari selama lebih kurang 5 tahun dan tiba-tiba mengambil keputusan untuk berlari lagi, anda perlu mempersiapkan badan anda dengan usaha fizikal yang akan dilakukan. Jika anda terus melakukannya secara drastik, anda berisiko mendapat kecederaan serius atau reaksi negatif pada kesihatan anda.

Justeru itu, pemeriksaan fizikal yang dilakukan boleh menentukan bagaimana anda mulakan latihan kekuatan ini. Perkara ini membolehkan anda mengetahui tips tertentu bagi membantu menyesuaikan badan anda dengan latihan kekuatan yang akan dilakukan.

2. Lakukan pemanasan badan terlebih dahulu

Sebelum memulakan sebarang latihan, adalah penting untuk melakukan regangan dan pemanasan badan terlebih dahulu. Pakar terapi anda boleh menetapkan rutin bagi menyediakan badan anda untuk latihan angkat berat seperti penggunaan getah rintangan atau beban yang ringan. Selain itu, aktiviti pemanasan badan yang betul juga penting bagi memeperolehi prestasi yang optimum kerana ia membantu melonggarkan otot, melancarkan pengaliran darah dan memastikan sel-sel otot mendapat kadar oksigen yang mencukupi.

3. Mulakan dari bawah

Kadangkala, anda harus bermula secara perlahan-lahan. Sekiranya anda menggunakan badan secara berlebihan pada peringkat permulaan latihan, ini akan menyebabkan anda lebih mudah mendapat kecederaan. Mulakan latihan dari peringkat awal dan tingkatkan tahap latihan anda secara perlahan-lahan. Kaedah ini membantu anda menetapkan garis dasar bagi memulakan latihan dan memudahkan anda melihat perkembangan diri sendiri. Kecederaan yang serius pada permulaan program latihan adalah lebih menyakitkan berbanding memulakan latihan pada peringkat paling bawah sekali.

4. Jaga badan anda dengan betul

Pemakanan yang betul adalah aspek yang  penting untuk memastikan otot anda berada dalam keadaan yang sihat dan kuat semasa melakukan latihan kekuatan. Selain itu, ahli terapi fizikal anda mungkin akan menyarankan pengambilan makanan berkhasiat beberapa jam sebelum anda bersenam. Mereka juga boleh memberi panduan tentang jumlah protein, karbohidrat, sayur-sayuran dan buah-buahan yang sesuai dengan diet anda. Bagi memastikan anda kekal terhidrat semasa latihan, minum sekurang-kurangnya 400ml air beberapa jam sebelum bersenam. Di samping itu, mengkalkan hidrasi badan walaupun tidak melakukan sebarang latihan boleh mengelakkan otot anda daripada tegang dan memberikan tenaga yang lebih banyak sepanjang hari.

5. Beri perhatian pada badan anda

Kesakitan adalah satu perkara yang normal apabila anda mula melakukan latihan. Namun, jika anda mengalami kesakitan atau ketidakselesaan yang serius, pastikan anda berunding dengan ahli terapi fizikal anda terlebih dahulu. Tiada siapa yang lebih mengetahui keadaan badan anda berbanding diri anda sendiri, jadi jika anda merasakan program latihan yang dilakukan adalah terlalu membebankan, beralihlah pada sesuatu yang lebih ringan. Rehatkan badan anda daripada sebarang senaman selama beberapa hari. Cubaan untuk meneruskan latihan dalam keadaan yang cedera boleh mengakibatkan kecederaan menjadi lebih serius.

6. Dapatkan bantuan daripada ahli terapi fizikal

Ahli terapi fizikal anda bertindak untuk memberi panduan sepanjang anda melakukan latihan kekuatan. Mereka akan menganalisis badan anda bagi memastikan anda melakukan latihan tertentu dengan betul dan selamat. Di samping itu, seorang ahli terapi fizikal juga akan berada di setiap fasa latihan untuk menggalakkan dan menyokong anda ke arah matlamat yang diinginkan. Jadi, sekiranya anda sudah bersedia untuk memulakan program latihan kekuatan dan ingin mendapatkan hasil yang maksimum anda disyorkan untuk mendapatkan bantuan ahli terapi fizikal yang boleh merealisasikan impian anda ini.

See Also

SUMBER

https://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/workout-injuries-prevention-and-treatment#1

https://www.active.com/fitness/articles/8-tips-to-avoid-injuries-while-exercising

https://sportscarephysicaltherapy.com/6-injury-prevention-tips-for-strength-training/

error: Content is protected !!