Hubungan suami isteri

Tempoh bulan madu dalam kebanyakan perkahwinan mempunyai jangka hayat. Tetapi adakah ini bermakna anda tidak dapat mengembalikan perasaan gembira dan keterujaan yang dialami oleh semua orang pada permulaan hubungan? Sama sekali tidak. Jadi, disebabkan itu kita haruslah menjaga hubungan suami isteri supaya sentiasa bahagia.

Semua perkahwinan bergerak dengan cara yang berlainan. Ada yang tidak bertahan cukup lama dan keluar pada sisi lain tanpa terluka. Tetapi banyak yang berjaya mempertahankan hubungan.

Berikut adalah 5 cara untuk memastikan perkahwinan anda kekal bahagia.

Tips Hubungan Suami Isteri #1 Ingatkan pasangan (dan diri sendiri) bahawa anda menghargai mereka

Penghargaan adalah kunci untuk sebarang hubungan. Menghargai seseorang membuat mereka merasa senang dengan apa yang mereka lakukan, dan itu memberi perbezaan kepada kehidupan mereka.

Ini membuat mereka merasa lebih baik tentang diri mereka sendiri, mendesak mereka untuk meneruskan semangat baru, mengeratkan hubungan suami isteri anda.


Bagaimana anda tahu sekiranya pasangan anda tidak merasa dihargai?

Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan bahawa anda mungkin merasakan sesuatu dalam hubungan anda dan pasangan anda merasa tidak dihargai kerana:

 • Kerap bertengkar mengenai perkara-perkara kecil
 • Sejak kebelakangan ini mereka mula bertindak lebih beremosi
 • Mereka tidak meminta pendapat anda lagi
 • Mereka membuat rancangan tanpa berunding dengan anda
 • Mereka tidak berusaha lagi untuk menjadi romantis lagi
 • Mereka kelihatan lebih jauh
 • Mereka mungkin berselingkuh

Jadi, bagaimana anda menunjukkan penghargaan kepada pasangan anda?

Terdapat beberapa perkara yang mungkin anda boleh cuba:

 • Perhatikan sepenuhnya ketika pasangan anda bercakap dengan anda, membuat kontak mata sepenuhnya. Ini memberi jaminan kepada mereka bahawa anda menghargai apa sahaja yang harus mereka sampaikan kepada anda.
 • Mengucapkan terima kasih kepada mereka untuk perkara kecil membuat perbezaan besar. Hargai mereka jika mereka membersihkan pakaian anda atau memasak makanan anda kerana anda terlalu malas atau letih untuk melakukannya.
 • Hargai apa sahaja yang memberi nilai tambah kepada hubungan anda dan beritahu pasangan anda tentangnya dengan kerap.
 • Kenali apa yang anda sukai mengenai pasangan anda, keluarga mereka dan rakan mereka.
 • Nikmati masa anda bersama, suka bermain, ketawa dan bersenang-senang sambil saling menghargai.
 • Yang paling penting, menghargai dan menyatakan rasa cinta anda kepada pasangan anda secara berkala. Hubungan yang sihat adalah hubungan yang terus berkembang dan ketika bercinta, menghargai seseorang tidak pernah mencukupi.

Tips Hubungan Suami Isteri #2 Jangan Simpan Rahsia Besar atau Berbahaya.

Adalah penting dalam perkahwinan untuk tidak menyembunyikan perkara antara satu sama lain – walaupun pada masa-masa yang bermasalah. Anda perlu tahu bahawa penting untuk bersikap terbuka dan jujur, dan menangani perkara-perkara yang sulit.

Tips #3 Jangan Tidur Dalam Keadaan Marah

Konflik yang tidak dapat diselesaikan malam demi malam menimbulkan tembok hubungan yang menjadi semakin sukar ditembus. Kitaran berterusan untuk mengakhiri hari anda dengan marah juga dapat menimbulkan rasa putus asa dalam hubungan anda.

Mesej yang anda kirimkan kepada pasangan anda ketika anda mempunyai pola tidur yang marah adalah bahawa perkahwinan dan kesejahteraan pasangan anda tidak begitu penting bagi anda daripada menang dalam konflik. Itu mungkin bukan yang anda ingin sampaikan, tetapi itu sering kali diambil.

Bagaimana anda menangani konflik di akhir hari sama ada membina atau meruntuhkan perkahwinan anda

Tips #4 Sentiasa mengutamakan satu sama lain

Menjadikan pasangan anda sebagai keutamaan bermaksud keperluan emosi pasangan anda sama pentingnya dengan anda sendiri.

Mengutamakan pasangan anda bermaksud keperluan, perasaan, dan kesejahteraannya lebih diutamakan daripada orang atau perkara lain. “Perasaan kita” terbentuk semasa anda mengekalkan keutamaan ini dengan sengaja setiap hari.

Anda melindungi hubungan anda daripada hancur atau rosak. Anda cenderung kepada hubungan anda sehingga terasa baik untuk anda berdua.

Tips #5 Jaga penampilan anda

Seseorang berasa baik jika kelihatan baik. Ini membantu dalam membina hubungan.  Penampilan fizikal penting dalam hubungan. Dalam perkahwinan, pasangan perlu menjaga diri secara fizikal untuk mengekalkan hubungan mereka.

Ramai wanita menghadapi masalah perkahwinan ketika mereka tidak sihat setelah mempunyai anak. Wanita-wanita yang menjaga penampilan fizikal mereka mempunyai hubungan yang lebih baik dengan pasangannya.

RUJUKAN

https://www.huffpost.com/entry/marriage-advice_n_4823414

https://www.huffpost.com/entry/the-importance-of-appreciation-in-a-relationship_b_59ad1b54e4b0d0c16bb52671

Summary
 5 tips hubungan suami isteri bagi kekal bahagia
Article Name
5 tips hubungan suami isteri bagi kekal bahagia
Description
Tempoh bulan madu dalam kebanyakan perkahwinan mempunyai jangka hayat. Tetapi adakah ini bermakna anda tidak dapat mengembalikan perasaan gembira dan keterujaan yang dialami oleh semua orang pada permulaan hubungan? Sama sekali tidak. Jadi, disebabkan itu kita haruslah menjaga hubungan suami isteri supaya sentiasa bahagia.
Author
Tagged: