Now Reading
5 tips hubungan suami isteri bagi kekal bahagia

5 tips hubungan suami isteri bagi kekal bahagia

Hubungan suami isteri

Tempoh bulan madu dalam kebanyakan perkahwinan mempunyai jangka hayatnya. Tetapi adakah ini bermakna anda tidak dapat mengembalikan perasaan gembira dan keterujaan yang dialami oleh semua orang pada permulaan hubungan? Sama sekali tidak. Jadi, disebabkan itu kita haruslah menjaga hubungan suami isteri supaya sentiasa kekal bahagia.

Semua perkahwinan bergerak dengan cara yang berlainan. Ada yang tidak bertahan cukup lama dan bercerai tanpa terluka. Tetapi ramai juga yang berjaya mempertahankan hubungan.

Berikut adalah 5 cara untuk memastikan perkahwinan anda kekal bahagia.

Tips Hubungan Suami Isteri #1 Ingatkan pasangan (dan diri sendiri) bahawa anda menghargai mereka

Penghargaan adalah kunci untuk sebarang hubungan. Menghargai seseorang membuatkan mereka merasa gembira dengan apa yang mereka lakukan, dan ia dapat memberi perbezaan terhadap kehidupan mereka.

Ini membuatkan mereka merasa lebih baik tentang diri mereka sendiri dan mendesak mereka untuk meneruskan semangat baru sekaligus mengeratkan hubungan suami isteri anda.


Bagaimana anda tahu sekiranya pasangan anda tidak merasa dihargai?

Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan bahawa anda mungkin merasakan sesuatu dalam hubungan anda dan pasangan yang membuatkan mereka merasa tidak dihargai, antaranya ialah:

 • Kerap bertengkar mengenai perkara-perkara kecil
 • Sejak kebelakangan ini mereka mula bertindak lebih beremosi
 • Mereka tidak meminta pendapat anda lagi
 • Mereka membuat rancangan tanpa berunding dengan anda
 • Mereka tidak berusaha untuk menjadi romantis lagi
 • Mereka sentiasa berjauhan
 • Mereka mungkin curang

Jadi, bagaimana anda menunjukkan penghargaan kepada pasangan anda?

Terdapat beberapa perkara yang mungkin anda boleh cuba:

 • Berikan perhatian sepenuhnya dan lihat mata mereka ketika pasangan anda bercakap dengan anda, Ini memberi satu jaminan kepada mereka bahawa anda menghargai apa sahaja yang mereka sampaikan kepada anda.
 • Mengucapkan terima kasih kepada mereka untuk perkara kecil dapat memberikan perbezaan besar. Hargai mereka jika mereka membersihkan pakaian anda atau memasak makanan anda kerana anda letih untuk melakukannya.
 • Hargai apa sahaja yang boleh memberi nilai tambah kepada hubungan anda dan beritahu pasangan anda tentangnya dengan kerap.
 • Kenali apa yang anda suka mengenai pasangan anda, keluarga mereka dan rakan mereka.
 • Nikmati masa anda bersama, suka bermain, ketawa dan bersenang-senang sambil saling menghargai.
 • Yang paling penting, menghargai dan menyatakan rasa cinta anda kepada pasangan anda. Hubungan yang sihat adalah hubungan yang terus berkembang dan haru diingatkan, menghargai seseorang tidak pernah mencukupi.

Tips Hubungan Suami Isteri #2 Jangan Simpan Rahsia Besar atau Berbahaya.

Adalah penting dalam perkahwinan untuk tidak menyembunyikan sebarang perkara antara satu sama lain – walaupun pada masa-masa yang bermasalah. Anda perlu tahu bahawa penting untuk bersikap terbuka dan jujur, dalam menangani perkara-perkara yang sulit.

Tips #3 Jangan Tidur Dalam Keadaan Marah

Konflik yang tidak dapat diselesaikan malam demi malam mewujudkan satu tembok hubungan yang menjadi semakin sukar ditembus.

Kata-kata yang anda dikatakan kepada pasangan anda ketika anda mengalami pola tidur yang marah adalah bahawa perkahwinan dan perasaan pasangan anda tidak begitu penting bagi anda daripada menang dalam konflik. Itu mungkin bukan yang anda ingin sampaikan, tetapi itu sering kali yang terjadi.

Bagaimana anda menangani konflik di akhir hari, sama ada membina atau meruntuhkan perkahwinan anda

Tips #4 Sentiasa mengutamakan satu sama lain

Menjadikan pasangan anda sebagai keutamaan bermaksud keperluan emosi pasangan anda sama pentingnya dengan anda sendiri.

Mengutamakan pasangan anda bermaksud keperluan, perasaan, dan kesejahteraannya lebih diutamakan daripada orang atau perkara lain. Anda perlu memilih untuk melindungi hubungan anda daripada hancur atau rosak.

Tips #5 Jaga penampilan anda

Seseorang berasa baik jika kelihatan baik. Ini membantu dalam membina hubungan.  Penampilan fizikal penting dalam hubungan. Dalam perkahwinan, pasangan perlu menjaga diri secara fizikal untuk mengekalkan hubungan mereka.

Ramai wanita menghadapi masalah perkahwinan setelah mempunyai anak. Wanita-wanita yang menjaga penampilan fizikal mereka mempunyai hubungan yang lebih baik dengan pasangannya.

RUJUKAN

https://www.huffpost.com/entry/marriage-advice_n_4823414

https://www.huffpost.com/entry/the-importance-of-appreciation-in-a-relationship_b_59ad1b54e4b0d0c16bb52671

error: Content is protected !!