Now Reading
5 Tempat Menarik Di Kuala Lumpur 2021

5 Tempat Menarik Di Kuala Lumpur 2021

tempat menarik di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur adalah ibu kota Malaysia yang luas dan dinamik. Sebuah bandar moden yang menjadi tempat kepada pelbagai tarikan bersejarah, Terdapat pelbagai tempat menarik di Kuala Lumpur, ia terkenal dengan tempat membeli-belah, pemandangan, makanan yang menarik, bangunan ikonik, dan lain-lain.

Kuala Lumpur adalah sebuah bandar yang besar dan mempunyai banyak permata yang tersembunyi.

Kami telah mengumpulkan senarai tempat terbaik untuk dikunjungi di Kuala Lumpur untuk membantu anda memanfaatkan sepanjang masa anda di bandar dan menemui rahsia serta tarikan paling terkenal. Pastinya anda akan teruja dengan keindahan di Kuala Lumpur

5 Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

  1. Menara Petronas KLCC

Menara Berkembar Petronas kini merupakan bangunan berkembar tertinggi di dunia dengan ketinggian 452 m pada tahun 1998 hingga 2004. Ini adalah salah satu tempat paling terkenal di Kuala Lumpur.

Direka dengan indah dan seni bina yang dipengaruhi oleh Islam, bangunan ini mempunyai 88 tingkat dihubungkan oleh jambatan di antara tingkat 41 dan 42.

Lokasi: Pusat Bandar Kuala Lumpur, 50088 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu: 9 pagi hingga 7 malam, setiap hari. Pada hari Jumaat, tutup dari jam 1 petang hingga 2.30 petang

Bayaran masuk: MYR 84.40 untuk dewasa dan MYR 31.80 untuk kanak-kanak

2. Menara Kuala Lumpur

Menara Kuala Lumpur adalah tempat pelancongan Kuala Lumpur yang terkenal di Malaysia. Walaupun tingginya hanya 421 m, ia menempatkan pemandangan tertinggi di Malaysia.

Pemandangan yang menakjubkan dan lokasi utama Menara Kuala Lumpur ini memastikan bahawa orang ramai dapar melihat dan mengingati menara yang mengagumkan itu. Ia didirikan di atas Hutan Simpan Bukit Nanas, dikelilingi oleh pohon-pohon dan fauna yang berasal dari Malaysia.

Lokasi: No. 2 Jalan Punchak Off, Jalan P Ramlee, 50250 Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu: 9 pagi hingga 10 malam, setiap hari

Bayaran masuk: Tiada. Walau bagaimanapun, caj berbeza dikenakan untuk aktiviti yang berbeza.

3. Batu Caves

Batu Caves adalah bukit batu kapur yang mempunyai rangkaian gua dan kuil gua di Gombak, Selangor, Malaysia. Bukit ini pada awalnya dikenali sebagai Kapal Tanggang dari legenda Si Tanggang. Ia memerlukan 271 langkah untuk sampai ke dalam ke atas.Terdapat tiga gua besar dan yang lebih kecil di sini, didalamnya terdapat patung berhala didirikan di dalamnya.

Di antaranya, Gua Katedral paling sering dikunjungi kerana siling nya yang lengkung dan setinggi 100 m. Gua lain adalah Gua Galeri Seni dan Gua Museum, dengan patung-patung serta lukisan yang mengagumkan.

Waktu: 06:00 โ€“ 21:00

Lokasi: Batu Caves, Kuil Sri Subramaniam, Kuala Lumpur, Malaysia

4. Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad adalah bangunan abad ke-19 yang terletak di Jalan Raja di hadapan Dataran Merdeka dan Royal Selangor Club di Kuala Lumpur, Malaysia

Dengan lebih dari satu abad sejarah, Bangunan Sultan Abdul Samad telah menjadi bangunan yang tidak boleh dipisahkan dari Kuala Lumpur dan akan terus kekal sehingga bertahun-tahun yang akan datang. Pada zaman dahulu, ia merupakan pusat pentadbiran British.

Lokasi: Jalan Raja, 50050 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu: Bangunan ini dibuka 24 jam pada hari kerja (Isnin hingga Jumaat). Ia ditutup pada hujung minggu (Sabtu dan Ahad).

Bayaran Masuk: Tidak ada bayaran masuk. Anda boleh memasuki bangunan secara percuma.

5. Aquaria KLCC

Salah satu tempat pelancongan utama di Kuala Lumpur ialah Aquaria yang dikatakan sebagai salah satu akuarium terbesar di Asia Tenggara. Ia menempatkan lebih dari 150 spesies dan 5000 pelbagai jenis hidupan laut.

Beberapa tarikan yang paling digemari di sini adalah ikan hiu harimau, kuda laut, ular laut, ikan karang yang terang, Lembangan Amazon dan terumbu karang. Anda juga boleh memerhatikan aktiviti dengan memberi makan ikan di sini. Tarikan ini sesuai untuk semua peringkat umur, jadi datanglah, dan selam!

Lokasi: Kompleks Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Pusat Bandaraya Kuala Lumpur

Waktu: Setiap hari 10:00 โ€“ 20:00

Masih terdapat banyak lagi tempat untuk anda kunjungi apabila tiba di Kuala Lumpur. Anda juga boleh melakukan pelbagai aktiviti menarik semasa mengunjugi Kuala Lumpur. Semoga bermanfaat!

RUJUKAN

https://traveltriangle.com/blog/places-to-visit-in-kuala-lumpur/

https://www.thebrokebackpacker.com/best-places-to-visit-in-kuala-lumpur/

https://www.thrillophilia.com/places-to-visit-in-kuala-lumpur

error: Content is protected !!