set bersalin terbaik

Terdapat pelbagai jenis set bersalin terbaik yang amat bermanfaat di pasaran. Artikel ini berkongsi dengan ibu yang bakal bersalin dengan set yang sedia ada.

Amalan berpantang adalah amalan tradisional yang biasa diamalkan oleh ibu-ibu di Asia selepas bersalin. Ia berfungsi untuk membantu ibu baru pulih dari tekanan kehamilan, proses bersalin dan kelahiran bayinya.

Ibu dan bayi “berpantang” kerana mereka “di kuarantin” di rumah. Kebiasaannya, mereka tidak menerima pelawat selain daripada ahli keluarga terdekat sehingga tempoh berpantang berakhir.

Di Malaysia, bangsa Cina, Melayu dan India mempunyai amalan berpantang masing-masing. Tujuan utamanya adalah untuk menyokong ibu baru dan membantunya pulih dari proses melahirkan anak serta mendapatkan kembali kekuatan fizikal dan emosinya.

Bagi ibu berbangsa Cina, tempoh berpantang adalah selama satu bulan sejak kelahiran bayi. Ibu berbangsa Melayu biasanya menjalani pantang selama 42 hingga 44 hari. Manakala bagi ibu berbangsa India, tempoh berpantang berbeza antara 30 hingga 40 hari.

Sebilangan ibu memilih untuk memanjangkan tempoh berpantang dalam situasi tertentu untuk mendapatkan lebih banyak pertolongan dan penjagaan diri dan bayinya. Contohnya, anda mungkin tidak mempunyai keluarga yang tinggal berdekatan, atau anda mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk pulih dari pembedahan caesar.

Sebilangan ibu menganggap berpantang adalah pemikiran kuno dan memilih untuk tidak mengikuti amalan yang lebih ketat. Namun, masih banyak yang menurut apa yang perlu dilakukan sewaktu berpantang. Apa sahaja pilihan anda, lakukan perkara yang selesa dan sesuai dengan keadaan anda. Kini terdapat pelbagai set berpantang yang menyenangkan anda untuk menjalankan amalan pantang dengan senang hati dan tidak sakit hati.  

Set Bersalin #1 TYT Confinement Herbal Bath

TYT Confinement Herbal Bath disediakan khas mengikut formula tradisional. Ini mengandungi ramuan herba terpilih yang mempunyai khasiat untuk memperbaiki peredaran darah, membuang “angin” badan, meningkatkan metabolisme dan menguatkan badan. Ia juga dapat melegakan pembengkakan ringan dan meredakan kesakitan.

Dengan halia dalam campuranya, ia akan lebih berkesan bagi wanita dalam pantang kerana halia juga dapat menghilangkan kesejukan badan dan meningkatkan peredaran darah. TYT Confinement Herbal Bath + Ginger menjadikan penyembuhan lebih baik dan berkesan.

Set Bersalin #2 Tropical Herbs Post Natal Care Set

Set penjagaan selepas bersalin yang lengkap ini dilengkapi dengan 11 jenis produk yang hebat untuk melancarkan pengalaman baru anda sebagai seorang ibu.

Dari vitamin penting selepas bersalin hingga produk memanjakan diri yang semula jadi, set ini adalah untuk digunakan selama 44 hari untuk merangsang pemulihan dan menjaga ibu baru selepas bersalin.

Mulakan hari anda dengan secawan Teh Herba Herba Tropika yang membersihkan sistem badan dan detoks badan anda. Selepas itu ambil suplemen herba After Birth 1 yang akan membantu melancarkan pengeluaran susu ibu dan makanan tambahan After Birth 2 yang membantu ibu baru memulihkan bentuk badan mereka walaupun ketika menyusu.

Nikmati spa mini di rumah dengan rawatan mandian Herba Tropika yang dirumuskan untuk memastikan keselesaan anda selepas bersalin.

Set ini juga mengandungi Cleansing Herbal Scrub Soap dan Warming Ginger Massage Oil yang dibuat daripada minyak pati untuk kulit yang bersinar, serta Minyak Bayi Selesa + Minyak Kelapa Dara yang dirumuskan untuk menenangkan kulit bayi anda.

Seterusnya manja diri anda dengan lebih banyak produk rawatan selepas bersalin seperti Feminine Herbal Wash with Prebiotic & Manjakani dan Firming Herbal Blend sachet untuk membersihkan kulit dan memanjakan diri anda. 

Set ini juga mempunyai Soothing Nipple Balm dan Multiflora Calming Spray yang anda boleh gunakan apabila anda rasa sakit menyusu.

Set Bersalin #3 Tanamera Post Natal Care Set

Set Penjagaan Tanamera Post Natal dirumuskan mengikut terapi tradisional Melayu selepas kelahiran, yang telah membantu ibu baru mengatasi tekanan selepas bersalin selama beratus-ratus tahun.

Produk tradisional ini akan menenangkan fikiran ibu baru dan meningkatkan kadar pemulihan. Unsur-unsur setiap produk diformulasikan 100% dari bahan-bahan berasaskan tumbuhan. Tanamera Post Natal Care Set menawarkan penyelesaian yang komprehensif dan mudah untuk penjagaan selepas kelahiran anda.

Setiap set ini mempunyai 10 produk:

 • Mandian Herba – Campuran tradisional herba yang sangat aromatik yang menyegarkan, memberi tenaga semula, dan menghilangkan bau badan serta membantu menenangkan otot yang letih dan melegakan sedikit masalah kulit.
 • Feminine Herbal Wash – Campuran herba aromatik, kaya dengan minyak pati yang digunakan untuk menyembuhkan jahitan dan menjaga kawasan kemaluan bersih, menyahbau dan sejuk. Semakin cepat anda mula menggunakan produk ini, semakin cepat anda akan baik, walaupun anda mempunyai kelahiran caesar.
 • Teh Herba – Teh pemanasan yang membantu ibu pulih dari melahirkan dengan merangsang peredaran dalaman dan pembuangan darah beku.
 • Herbal Massage Oil – Minyak semula jadi yang disuntik dengan herba tropika yang memulakan semula peredaran dalaman ibu.
 • Minyak Kelapa Dara Cold Press – Manfaat utama VCO ialah kandungan antioksidan yang tinggi yang melindungi kulit anda dari kerosakan radikal bebas. Ia boleh digunakan secara pranatal untuk pencegahan regangan kulit serta selepas bersalin untuk memudar tanda regangan yang ada.
 • Sabun Badan Formulasi Coklat– Gabungan herba dan biji-bijian menghasilkan permukaan kasar yang menghilangkan kulit mati dengan lembut. Herba seperti kunyit, halia liar dan kayu manis dapat memperbaiki keadaan kulit seseorang secara keseluruhan. Aroma minyak nilam yang eksotik ditambah untuk kesan aromaterapi.
 • Lulur badan Boreh – Gabungan ramuan dengan sifat pemanasan yang fungsi utamanya adalah memberi kesan pemanasan pada kulit dan otot untuk memberi tenaga dan menyegarkan badan ibu yang letih.
 • Calming Herbal Blend Paste – Pes campuran tradisional yang menyegarkan mata dan fikiran yang letih kerana kekurangan tidur atau tekanan.
 • Firming Herbal Blend Paste – Pes tradisional yang diperbuat daripada campuran herba yang digunakan untuk membantu menguatkan dan mengencangkan otot perut dari dalam ke luar. Gunakan dengan bengkung perut selepas bersalin untuk hasil yang lebih berkesan.
 • Bengkung– Bahannya terbuat dari kapas yang tidak dikelantang yang lembut namun tahan lama untuk keselesaan berjam-jam. Balutannya senang dipakai dan paling selesa apabila dipakai di bawah pakaian yang longgar. Balut selepas bersalin adalah penting untuk pemulihan yang lebih cepat.

Set Bersalin # 4 Set Bersalin Orang Kampung

Set Bersalin Orang Kampung adalah set bersalin yang komprehensif dan sangat disyorkan untuk ibu-ibu yang mencari pemulihan yang cepat dan mudah selepas melahirkan anak.

Orang Kampung sendiri adalah jenama terkenal Malaysia untuk produk herba tradisional dan, selama bertahun-tahun, telah memberikan produk berkualiti dan berkesan kepada penggunanya. Produk ini akan: 

 • Mengembalikan tenaga dan kesihatan ibu;
 • Mempercepat proses pemulihan; dan
 • Membantu membentuk badan kembali ke keadaan asal.

Set ini mengandungi 10 produk termasuk:

 • Seri Lulur;
 • Seri Pilis;
 • Seri Susut;
 • Kacip Fatima Kapsul;
 • Minyak Gamat;
 • Minyak Telon;
 • Minyak Merah;
 • Ubat Periuk;
 • Jeli Gamat; dan
 • Bengkung

Set Bersalin # 5 Set Pantang Asas Eu Yang Sang

Set Pantang Eu Yang Sang adalah satu set yang siap dibungkus supaya senang digunakan oleh ibu yang baru bersalin. Ia mengandungi ramuan herba yang terpilih dan berkualiti tinggi untuk membantu ibu yang baru bersalin membersihkan lochia, mengedarkan darah dan menghilangkan pembekuan darah di dalam badan.

Dalam rumusan khas campuran set ini, ia akan juga membantu menguatkan qi dan darah, halia untuk menghilangkan angin dan kesejukan dan juga menguatkan tendon dan tulang.

Di dalam setiap set asas ini, ia mengandungi 12 produk termasuk:

 • Sup Herba Berkhasiat Dang-Gui Nan-Zao 75gm x 2 bungkus;
 • Qi & Blood Nourishing Tea 115 g x 15 bungkus;
 • Sup Herba Penguat Rambut 145gm x 2 bungkus;
 • Sup EYS Ning Shen 105gm x 1 pek;
 • EYS Ginseng dengan Sepuluh Herba Sup 107gm x 2 bungkus;
 • Sup Herba Pemeliharaan Unggul80gm x 1 pek;
 • Sup EYS Ba Zhen 128gm x 1 pek;
 • Sup Herba Tonik Buah Pinggang 56gm x 1 pek;
 • Sheng Hua Tang x 1 pek;
 • Pil EYS So Hup x 2 kotak;
 • Label Emas EYS Bak Foong Pills x 1 kotak; dan
 • Beg Penyejuk Multifungsi x 1 unit

Sumber Artikel :

https://beta.tanamera.com.my/product/tanamera-post-natal-care-set/

https://www.aboutumiandbaby.com/set-bersalin-lengkap-orang-kampung

https://www.euyansang.com.my/en_MY/the-post-natal-confinement-basic-package-200200003078.html

Summary
Set Bersalin Terbaik Di Pasaran
Article Name
Set Bersalin Terbaik Di Pasaran
Description
Terdapat pelbagai jenis set bersalin terbaik yang amat bermanfaat di pasaran. Artikel ini berkongsi dengan ibu yang bakal bersalin dengan set yang sedia ada.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: