restoran

Adakah anda peminat nasi kandar? Anda selalu mencari restoran mamak yang best untuk menikmati sepinggan nasi kandar? Kalau ya, perkongsian kami kali ini memang untuk anda dan anda wajib baca sampai habis.

Penduduk tempatan di Kuala Lumpur dan Selangor sangat mencintai nasi kandar. KL dan Selangor juga terbukti menjadi tuan rumah beberapa nasi kandar terbaik yang pernah ada di negara Malaysia ini. Tidak percaya? Baiklah, mari kami buktikan kepada anda.

Berikut adalah senarai 5 restoran nasi kandar terbaik di sekitar Selangor dan juga Kuala Lumpur untuk anda kunjungi dan mendapatkan sepinggan nasi kandar yang memang dijamin sangat sedap!

5 Restoran Untuk Mendapatkan Nasi Kandar Terbaik Di KL Dan Selangor

Nasi kandar berasal dari Pulau Pinang, di mana asalnya diangkut oleh penjual makanan dengan menggunakan “kandar” atau tiang yang dipegang di bahu jalan.

Tenaga kerja intensif seperti ini tidak lagi dipraktikkan sekarang, oleh itu, nasi kandar lebih banyak dijumpai di restoran di seluruh Malaysia.

Hidangan ini adalah sesuatu yang tidak boleh anda sia-sia untuk mendapatkan salah satu pengalaman sebagai rakyat Malaysia yang sejati.

1. Restoran Nasi Kandar Kayu Asli

Terletak di kawasan SS2 yang sibuk, kedai ini adalah salah satu nasi kandar terbaik di PJ. Ia dibuka 24 jam, oleh itu, anda dapat memenuhi keinginan nasi kandar anda pada bila-bila masa sepanjang hari.

Dengan pelbagai jenis hidangan seperti kari pekat, sambal pedas, ayam goreng rangup dan banyak lagi hidangan, serta minuman yang disajikan di sini, anda pasti akan menemui makanan yang sesuai dengan selera anda. Harga Nasi Kandar mereka di sini antara RM10 hingga RM20.

Waktu Operasi: 24 jam (Setiap Hari)

Alamat: No. 64, Jalan SS2 / 10, 47300, Petaling Jaya, Selangor, Jalan SS 2/6, SS 2, 47300 Petaling Jaya, Selangor.

2. Restoran Nasi Kandar Bestari

Restoran ini sendiri berasal dari Pulau Pinang! Ia ditempatkan secara strategik di Mont Kiara untuk menarik pekerja pejabat dan oleh itu, restoran selalu sesak pada waktu makan siang.

Mereka menyajikan pelbagai jenis hidangan, dari makanan tempatan klasik hingga burger. Kari kurma ayam berkrim mereka sangat sesuai untuk dimakan pada cuaca hujan dan kari mereka lebih manis daripada kebanyakan.

Mereka juga menyajikan makanan sedap seperti daging kicap dan rendang daging! Harga nasi kandar mereka adalah antara RM7 hingga RM15.

Waktu Operasi: 9 pagi hingga 3 pagi (Setiap Hari)

Alamat: Solaris Dutamas, Tingkat Bawah, No.1, Jalan Dutamas 1, 50480, Solaris Dutamas, Kuala Lumpur

3. Restoran Nasi Kandar Pelita

Ini adalah rangkaian restoran yang sangat popular kerana terdapat di hampir setiap pelosok Malaysia. Cawangan di Jalan Ampang adalah kegemaran orang ramai kerana banyak yang mendakwa bahawa mereka dapat merasa Nasi Kandar yang authentic dengan yang ada di Pulau Pinang!

Mereka menawarkan pelbagai hidangan sampingan untuk disertakan dengan nasi anda, dari hidangan istimewa mereka seperti daging kicap dan puyuh goreng, hingga kari kepala ikan dan ayam kurma. Kari di Pelita sangat sedap!

Anda pasti dapat memenuhi keinginan anda di sini. Harganya bermula dari RM7 hingga RM15.

Waktu Operasi: 24 jam (Setiap Hari)

Alamat: 149, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

4. Restoran Lotus

Penduduk tempatan akan mengaitkan tempat ini dengan makanan India yang berkualiti. Mereka terkenal dengan masakan goreng tetapi mereka juga terkenal dengan nasi kandar mereka yang disajikan dengan kari pekat, enak, daging goreng renyah, dan daging kambing panggang lembut.

Mereka juga menyajikan makanan kegemaran Malaysia yang lain seperti roti canai dan teh tarik. Ini adalah tempat yang baik untuk memenuhi keinginan nasi kandar anda dari sarapan hingga makan malam.

Waktu Operasi: 8 am-12am (Setiap Hari)

Alamat: 18, Jalan Tun Mohd Fuad, 60000, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur

5. Restoran Ibramsha Nasi Kandar

Pernah terfikir di mana untuk mendapatkan beras wangi terbaik, ikan goreng sedap dan kari kicap? Tempat ini pasti akan menjawab soalan itu!

Kedai yang selesa ini terkenal di kawasan sekitar untuk menyajikan kari kicap yang sangat lazat. Rasanya agak kurang pedas jika dibandingkan dengan kari biasa tetapi bagi mereka yang lebih suka nasi kandar mereka dengan sedikit tendangan, anda boleh memilih untuk memakannya dengan lebih banyak sambal.

Pasangkan Nasi Kandar ini dengan bawal ikan kari dan anda akan mendapat satu pengalaman Nasi Kandar terbaik yang pernah ada! Harga Nasi Kandar antara RM7 hingga RM15.

Waktu Operasi: 7 pagi hingga 7:30 malam (Isn-Khamis, Sabtu, Ahad), 7 pagi hingga 12 malam (Jumaat)

Alamat: 68, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100, Pusat Bandar, Kuala Lumpur

Anda menetap di KL dan Selangor? Jangan lepaskan peluang untuk mencuba 5 restoran nasi kandar yang terbaik ini. Kongsi pengalaman makan anda di media sosial supaya orang lain juga mengetahui dan dapat merasa nasi kandar yang enak ini di setiap restoran tersebut. Selamat menjamu selera!

Sumber:

1) https://klfoodie.com/best-nasi-kandar-kl-selangor/

2) https://funntaste.com/10-places-to-enjoy-nasi-kandar-around-kl-pj/

3) https://www.havehalalwilltravel.com/11-best-nasi-kandar-spots-in-malaysia-you-wont-be-able-to-resist

Summary
5 Restoran Nasi Kandar Terbaik Di Sekitar KL Dan Selangor
Article Name
5 Restoran Nasi Kandar Terbaik Di Sekitar KL Dan Selangor
Description
Adakah anda peminat nasi kandar? Anda selalu mencari restoran mamak yang best untuk menikmati sepinggan nasi kandar? Kalau ya, perkongsian kami kali ini memang untuk anda dan anda wajib baca sampai habis.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: