Now Reading
5 pesan pakar dermatologi tidak dipakai pada kulit muka

5 pesan pakar dermatologi tidak dipakai pada kulit muka

Krim kecantikan bahaya

Dalam mendapatkan kulit muka yang licin dan sihat, kadang-kadang produk yang anda elakkan di wajah anda sama pentingnya dengan apa yang anda gunakan.

Setiap penggunaan krim baru ajaib boleh mengganggu kulit muka anda dengan mewujudkan keadaan yang negatif. Nasihat daripada ahli dermatologi boleh membantu anda membuat pelan penjagaan yang terbaik untuk kulit anda. Terdapat juga beberapa produk dan alatan yang dipersoalkan yang pakar dermatologi. Berikut adalah produk yang dikenalpasti sebagai pembaziran wang atau lebih serius, yang sebenarnya boleh merosakkan kulit anda.

Kulit kimia di rumah

Elak dari meletakkan kupasan kimia (chemical peel) yang kuat pada wajah anda di rumah. Kadang-kadang kita membeli kupasan kimia yang terlalu kuat untuk digunakan di rumah. Anda mungkin mendapat kesan buruk seperti kemerahan dan terlalu banyak pengelupasan yang kemudian boleh menyebabkan parut jangka panjang dan perubahan warna pada kulit muka. Ia juga kadang-kadang menyebabkan reaksi alahan.

Penggosok

Jauhkan dari menggunakan penggosok atau penyental pada wajah. Ia terlalu kasar dan sebenarnya boleh menggangu kulit muka anda. Sekiranya anda ada jerawat dan ekzema di dalamnya, span ini juga cenderung membawa bakteria yang boleh jadikan kedua-dua keadaan lebih teruk.

Pelembap dengan kolagen

Molekul kolagen adalah terlalu besar untuk berfungsi sebagai topikal. Bahan aktif tidak menembusi kulit muka, jadi anda hanya dapat pelembap yang terlebih mahal.

Lulur muka dengan kasar

Tiada sebab untuk guna lulur muka yang kasar, yang boleh mengganggu dan mendorong pigmentasi berlebihan. Kebanyakan orang yang mencubanya adalah pesakit jerawat dan anda tidak boleh melulur buang jerawat. Kulit muka anda terganggu tanpa perlu. Sebaliknya, bersihkan dengan krim pembersih dengan menggunakan tangan anda kemudian gunakan kain lap untuk lap pembersih tersebut (jangan sental).

Peranti jarum halus di rumah

Peranti jarum halus di rumah

Terdapat begitu banyak risiko jangkitan dari peranti ini kerana ia membuat semua lubang kecil pada kulit. Fungsi penghalang bagi kulit muka anda dikompromi. Pakar dermatologi melakukan jarum halus dengan frekuensi radio di pejabat, tetapi ianya dalam persekitaran yang terkawal dan lebih bersih supaya ianya lebih selamat.

SUMBER

https://www.webmd.com/lung/news/20200428/a-step-by-step-guide-to-preventing-ppe-related-skin-damage#1

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-chemical-peel-treatments

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/in-depth/moisturizers/art-20044232

https://www.healthline.com/health/sugar-scrub-for-face

error: Content is protected !!