Now Reading
5 Makanan berpantang untuk ibu baru di luar sana !

5 Makanan berpantang untuk ibu baru di luar sana !

Makanan Berpantang

Bukan rahsia lagi bahawa makanan yang kita makan mendorong aktiviti harian kita – satu perkara yang sangat penting ketika aktiviti harian itu termasuk menjaga bayi yang baru lahir dan menyusu. Oleh itu, para ibu haruslah memilih makanan berpantang yang sesuai dan berkhasiat.

Apa yang kita makan selepas bersalin dapat membantu kita mengumpulkan tenaga selama berminggu-minggu. Malam tanpa tidur, menjaga bayi yang baru lahir, pemulihan fizikal, dan penyusuan.

Oleh itu, berikut adalah cadangan pakar diet mengenai apa yang harus dimakan sebaik sahaja anda melahirkan, dan sebelum anda dapat menikmati makanan yang seimbang dan sihat.

5 Makanan Berpantang

  • Sup ayam

Ada sebab mengapa wanita dalam filem kelihatan seperti lemas pada saat bayi mereka dilahirkan. Anda akan berpeluh dengan banyak. Ia juga biasa bagi wanita untuk berpeluh dalam beberapa minggu selepas melahirkan kerana badan masih menyesuaikan diri dengan naik turun hormon yang dramatik.

Walaupun anda mungkin diberi IV semasa bersalin, anda pasti ingin memastikan anda menaikkan kadar cecair ketika si kecil di sini. Terutama jika anda merancang untuk menyusu.

Dianggarkan bahawa wanita yang menyusu memerlukan tambahan liter cecair sehari berbanding wanita yang tidak menyusu.

Sup ayam adalah makanan yang sempurna. Kuah sup dapat menghidrat dan kemasinan sup untuk mengisi semula elektrolit secara semula jadi. Anda boleh menambahkan mi yang kaya karbohidrat.

  • Biskut masin

Selain dari sup, memakan biskut masin dapat memberikan khasiat karbohidrat dan elektrolit yang sama untuk membantu anda perlahan-lahan membina tenaga.

Biskut juga merupakan ubat yang biasa disyorkan untuk menghilangkan rasa mual semasa mengandung. Sebungkus biskut masin adalah tambahan paling baik dan makanan ringan dalam beg hospital anda.

  • Kurma

Buah manis yang semula jadi memang mudah dimasukkan ke dalam beg hospital atau beg tangan anda. Tetapi buah kurma lebih tahan lama.

Satu kajian kecil mendapati bahawa memakan kurma sejurus selepas bersalin mengakibatkan kehilangan darah dan pendarahan yang jauh lebih sedikit daripada ketika diberikan oksitosin.

Ianya juga merupakan sumber gula sederhana yang luar biasa yang dapat membantu memberi anda tenaga yang cepat selepas kelahiran dengan sebiji kurma yang mengandungi 16 gram berat.

  • Oatmeal dengan buah

Sekiranya anda menganggap kelahiran adalah menakutkan, tunggu saja nifas pertama anda, buasir adalah perkara yang biasa.

Sembelit juga merupakan kesan sampingan yang biasa berlaku selepas melahirkan kerana hormon kehamilan.

Anda juga boleh menggunakan ubat-ubatan selepas bersalin yang anda diarahkan untuk ambil, seperti suplemen zat besi dan penghilang rasa sakit.

Sekiranya anda mempunyai pembedahan Caesarean ataupun C-Section, anda akan merasa kesakitan dalam masa seminggu. Ini kerana, usus cenderung melambatkan aktiviti mereka selama beberapa jam selepas pembedahan.

Untuk mengatasi masalah ini, pastikan anda memilih makanan kaya serat. Oatmeal adalah karbohidrat lembut untuk mengisi semula kandungan glikogen yang sudah hilang. Di atasnya boleh ditambah dengan buah segar atau kering untuk kebaikan yang lebih sihat.

  • Telur

Telur adalah sumber protein penting untuk membantu melegakan sakit otot yang berkontraksi tanpa henti sepanjang keseluruhan proses melahirkan.

Sekiranya anda dapat mencari telur yang diperkaya, ia lebih baik lagi kerana anda akan mendapat khasiat tambahan lemak omega-3.

Penyelidikan telah menemui hubungan antara Sumber Omega-3 yang rendah dan kemurungan postpartum. Omega 3 suplemen mampu membantu mengurangkan risiko kemurungan postpartum anda.

RUJUKAN

https://www.healthline.com/health/parenting/best-foods-to-eat-after-labor#6.-Eggs

https://www.healthline.com/health/postpartum-diet#guidelines

error: Content is protected !!