Makanan Berpantang

Bukan rahsia lagi bahawa makanan yang kita makan mendorong aktiviti harian kita – satu perkara yang sangat penting ketika aktiviti harian itu termasuk menjaga bayi yang baru lahir dan menyusu. Oleh itu, para ibu haruslah memilih makanan berpantang yang sesuai dan berkhasiat.

Walau apa pun, ia menuntut dan meletihkan. Apa yang kita makan selepas bersalin dapat membantu kita mengumpulkan tenaga selama berminggu-minggu, malam tanpa tidur, merawat bayi yang baru lahir, pemulihan fizikal, dan penyusuan.

Oleh itu, berikut adalah cadangan pakar diet mengenai apa yang harus dimakan sebaik sahaja anda melahirkan, dan sebelum anda dapat menikmati makanan yang seimbang dan sihat.

5 Makanan Berpantang

  • Sup ayam

Ada sebab mengapa wanita dalam filem kelihatan seperti lemas pada saat bayi mereka dilahirkan. Anda akan berpeluh – banyak. Ia juga biasa bagi wanita untuk berkeringat dalam beberapa minggu selepas melahirkan kerana badan menyesuaikan diri dengan turun naik hormon yang dramatik.

Walaupun anda mungkin diberi cairan IV semasa bersalin, anda pasti ingin memastikan anda menaikkan kadar cecair ketika si kecil di sini. Terutama jika anda merancang untuk menyusu.

Dianggarkan bahawa wanita yang menyusui memerlukan tambahan liter cecair sehari berbanding wanita yang tidak menyusui.

Sup ayam adalah makanan pasca penghantaran yang sempurna. Kuah itu menghidrat dan masin untuk mengisi semula elektrolit secara semula jadi, dan anda boleh menambahkan mi yang kaya karbohidrat untuk membantu anda makan.

  • Biskut masin

Sekiranya anda memikirkan menghirup sesuatu yang hangat dan membuat anda berpeluh, makan biskut asin dapat memberikan faedah karbohidrat dan elektrolit yang sama untuk membantu anda perlahan-lahan membina tenaga.

Biskut juga merupakan ubat yang biasa disyorkan untuk mual semasa mengandung. Sebungkus biskut asin akan menjadi tambahan selamat datang untuk mendapatkan makanan ringan pada beg penghantaran hospital anda.

  • Kurma

Terdapat banyak kesukaan mengenai buah manis semula jadi yang mudah dimasukkan ke dalam beg hospital atau beg tangan anda.

Satu kajian kecil mendapati bahawa memakan kurma sejurus selepas bersalin mengakibatkan kehilangan darah dan pendarahan yang jauh lebih sedikit daripada ketika diberikan oksitosin.

Mereka juga merupakan sumber gula sederhana yang luar biasa untuk membantu memberi anda tenaga yang cepat selepas kelahiran dengan sebiji kurma yang mengandungi 16 gram berat.

  • Oatmeal dengan buah

Sekiranya anda menganggap melahirkan adalah menakutkan, tunggu saja nifas pertama. Tetapi serius, dengan kehausan mendorong sebiji tembikai keluar dari bunga wanita anda, buasir sangat biasa.

Sembelit juga merupakan kesan sampingan yang biasa berlaku selepas melahirkan kerana hormon kehamilan.

Anda juga boleh berterima kasih kepada banyak ubat-ubatan selepas bersalin yang sering anda diarahkan untuk mengambil, seperti suplemen zat besi dan penghilang rasa sakit.

Sekiranya anda mempunyai pembedahan bahagian C, mungkin seminggu sebelum anda berasa lega, usus cenderung melambatkan aktiviti mereka selama beberapa jam selepas pembedahan.

Untuk mengatasi masalah ini, pastikan anda memilih makanan kaya serat. Oatmeal adalah karbohidrat lembut yang agak hambar untuk mengisi semula kandungan glikogen yang sudah hilang dengan 4 hingga 6 gram serat. Di atasnya ditambah dengan buah segar atau kering untuk kebaikan yang lebih sihat.

  • Telur

Telur adalah sumber protein penting untuk membantu melegakan sakit otot yang secara harfiah berkontraksi tanpa henti sepanjang keseluruhan proses melahirkan.

Sekiranya anda dapat mencari telur yang diperkaya, lebih baik lagi kerana anda akan mendapat faedah tambahan lemak omega-3 yang meningkatkan otak.

Penyelidikan telah menemui hubungan antara Sumber Omega-3 yang rendah dan kemurungan postpartum dan suplemen yang boleh membantu mengurangkan kenaikan risiko kemurungan postpartum anda.

RUJUKAN

https://www.healthline.com/health/parenting/best-foods-to-eat-after-labor#6.-Eggs

https://www.healthline.com/health/postpartum-diet#guidelines

Summary
5 Makanan berpantang untuk ibu baru di luar sana !
Article Name
5 Makanan berpantang untuk ibu baru di luar sana !
Description
Bukan rahsia lagi bahawa makanan yang kita makan mendorong aktiviti harian kita - satu perkara yang sangat penting ketika aktiviti harian itu termasuk menjaga bayi yang baru lahir dan menyusu. Oleh itu, para ibu haruslah memilih makanan berpantang yang sesuai dan berkhasiat.
Author
Tagged: