Now Reading
5 Khasiat Limau Gedang yang Anda Perlu Tahu!

5 Khasiat Limau Gedang yang Anda Perlu Tahu!

limau gedang

Limau gedang atau grapefruit adalah buah sitrus yang mempunyai rasa pahit dan masam. Ia mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting. Limau gedang boleh dimakan secara terus atau dibuat jus.

Kandungan nutrient dalam limau gedang dapat melindungi kulit dan membantu menjadikan kulit lebih sihat. Limau gedang juga dapat mengawal berat badan anda! Walaupun begitu, limau gedang ini masih perlu dihindarinya. Mengapa? Jom baca artikel ini untuk pengetahuan lebih lanjut!

Untuk membeli vitamin c, sila layari healthmart.co, penaja kami yang menjual produk kesihatan yang bermutu and asli. Terima kasih atas sokongan anda

Manfaat limau gedang

1. Rendah Kalori dan Tinggi Nutrien

Limau gedang adalah makanan yang sangat sihat untuk dimasukkan ke dalam makanan harian anda. Limau gedang kaya dengan antioksidan. Ia mengandungi sejumlah serat yang mencukupi, selain lebih daripada 15 vitamin dan mineral bermanfaat.

2. Meningkatkan Sistem Imunisasi

Pengambilan limau gedang secara berkala mampu meningkatkan sistem imun anda. Kandungan vitamin C yang tinggi membekalkan antioksidan yang akan melindungi sel-sel tubuh badan dari bakteria dan virus berbahaya.

Selain itu, beberapa kajian menunjukkan vitamin C bermanfaat untuk membantu proses penyembuhan lebih cepat dari selesema biasa. Vitamin A pula terbukti dapat membantu melindungi dari keradangan dan beberapa penyakit berjangkit.

Limau gedang juga mempunyai kandungan nutrient yang lain seperti vitamin B, zink, copper dan zat besi yang semuanya bekerjasama dalam tubuh untuk meningkatkan fungsi sistem imun. Ia juga membantu memelihara kulit dan menghalang daripada sebarang jangkitan.

Anda juga boleh dapatkan suplemen vitamin C di farmasi untuk memastikan badan anda mempunyai vitamin C secukupnya.


FLAVETTES Effervescent Vitamin C 1000mg Orange 15’s x2

RM 28.00

Dewasa: Satu tablet sekali sehari, dilarutkan dalam setengah hingga satu gelas air, untuk diminum setelah makan atau seperti yang diarahkan oleh doktor / ahli farmasi

3. Mengawal Selera Makan

Limau gedang mengandungi sejumlah serat yang cukup banyak  kira-kira 2 gram pada separuh buah bersaiz sederhana. Penyelidikan menunjukkan bahawa diet buah-buahan kaya serat bermanfaat untuk membuatkan rasa kenyang dan memudahkan proses pencernaan.

Oleh itu, pengambilan serat yang mencukupi dapat membantu anda mengambil lebih sedikit kalori sepanjang hari dengan mengekalkan selera makan anda.

4. Membantu Menurunkan Berat Badan

Limau gedang yang mempunyai kandungan serat yang tinggi membantu meningkatkan kadar masa kekenyangan seterusnya mengurangkan pengambilan kalori.

Selain itu, limau gedang mengandungi kandungan kalori yang rendah tetapi tinggi kandungan air yang juga membantu proses penurunan berat badan.

Ini bukan bermaksud limau gedang menurunkan berat badan tetapi penambahannya ke dalam diet harian terbukti bermanfaat.

5. Membantu Mencegah Ketahanan Insulin dan Diabetes

Pengambilan limau gedang secara berkala berpotensi untuk mencegah ketahanan insulin yang boleh menyebabkan diabetes. Insulin adalah hormon yang mengatur banyak proses dalam badan anda. Sebagai contoh, ia terlibat dalam banyak aspek metabolisme anda, tetapi ia paling terkenal dengan peranannya dalam kawalan gula dalam darah. Kadar insulin yang tinggi akan menyebabkan risiko diabetes jenis ke-2.

Limau Gedang Bukan untuk Semua Orang!

Terdapat beberapa sebab mengapa sesetengah orang perlu mengelakkan makan limau gedang:

Interaksi Ubat

Bagi sesetengah orang, pengambilan limau gedang dan jusnya boleh menyebabkan interaksi ubat. Ini kerana, ia mengandungi zat yang menghambat sitokrom P450, enzim yang digunakan tubuh anda untuk memetabolisme ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya anda memakan limau gedang semasa mengambil ubat ini, tubuh anda mungkin tidak dapat memecahnya yang boleh menyebabkan berlebihan dan lain-lain.

Ubat yang mungkin berinteraksi dengan limau gedang termasuk:

  • Imunosupresan
  • Benzodiazepin
  • Sebilangan besar penyekat saluran kalsium
  • Indinavir
  • Carbamazepine
  • Beberapa statin

Sekiranya anda mengambil ubat ini, berbincanglah dengan doktor anda sebelum menambahkan limau gedang ke dalam diet anda.

– Hakisan Enamel Gigi

Dalam beberapa keadaan, memakan limau gedang boleh menyebabkan hakisan enamel gigi. Asid sitrik yang terdapat dalam buah sitrus adalah penyebab umum hakisan enamel, terutamanya jika anda memakannya secara berlebihan.

Sekiranya anda mempunyai gigi yang sangat sensitif, anda mungkin perlu mengelakkan buah yang berasid. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga enamel gigi sambil menikmati limau gedang:

  • Jangan sesekali menghisap limau gedang atau buah-buahan berasid lain dan elakkan meletakkannya terus ke gigi anda.
  • Cuci mulut anda dengan air setelah memakan buahnya dan tunggu 30 minit untuk menggosok gigi.
  • Makan keju dengan buah. Ini membantu meneutralkan keasidan di mulut anda dan meningkatkan pengeluaran air liur.

Limau gedang adalah salah satu buah paling sihat di planet ini. Ia kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan yang penting. Secara keseluruhan, limau gedang memang enak dan sangat senang ditambahkan ke dalam diet anda.

Sumber:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/280882#summary

https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit#TOC_TITLE_HDR_12

error: Content is protected !!