kecederaan hoverboard
Hoverboards mendapat nama dari perasaan mereka. Sekiranya anda boleh menunggang tanpa memecahkan leher anda, anda mungkin berasa seperti anda meluncur di atas lantai beberapa inci tinggi. Orang juga mencuri nama ini dari filem “Back to the Future” di mana mereka telah menaiki hoverboard sebenar (dengan baik, mereka kelihatan seperti hovering board yang sebenarnya).

Hoverboards mendapat nama dari perasaan mereka. Sekiranya anda boleh menunggang tanpa memecahkan leher anda, anda mungkin berasa seperti anda meluncur di atas lantai beberapa inci tinggi. Orang juga mencuri nama ini dari filem “Back to the Future” di mana mereka telah menaiki hoverboard sebenar (dengan baik, mereka kelihatan seperti hovering board yang sebenarnya). Namun kecederaan hoverboard juga boleh berlaku

Tetapi perkara-perkara ini tidak benar-benar melayang. Ia berpusing dengan laju. Berdiri pada log yang berpusing kelihatan seperti cara yang pasti untuk jatuh terduduk, tetapi sesetengah orang menunggangnya dengan jaya dan kelihatan bergaya ketika mereka melakukannya.

Walau bagaimanapun, tidak semua boleh menjadi begitu. Berikut adalah 5 bahaya menunggang hoverboard.

1. Pembakaran Spontan

Pembakaran Spontan

Bahaya yang paling dramatik dari hoverboard adalah kecenderungan mereka untuk mengeluarkan api atau bahkan meletup. Mereka telah menghasilkan api dan kebakaran.

Pihak berkuasa sendiri tidak mengetahui apa yang menyebabkan hoverboard terbakar secara spontan. Ia mempunyai kaitan dengan bateri, tetapi itulah sahaja jawapan yang mereka.

Sehingga ada maklumat baru, cadangan yang diberikan adalah untuk mengecas hoverboard di tempat yang tidak dapat api menyala. Pakar juga menyarankan mengecas hoverboard di tempat di mana anda boleh menontonnya. Mungkin, jika kebakaran, anda akan dapat memadamkannya dengan cepat.

Salah satu isu adalah individu berada di dalam bilik yang sama ketika ia mengenakan caj cenderung untuk meletup. Individu tersebut telah cedera akibat dari serpihan yang terbang ketika “bom hover” meletup.

Cajkan di mana ia tidak akan menyebabkan api dan anda tidak akan kehilangan mata dalam letupan. Dan jangan biarkan ia dicaj baik selepas ia telah digunakan (ketika masih panas) atau caj dan memasukkannya semula ke dalam bungkusan (seperti untuk hadiah) kerana ia akan panas.

2. Gegaran

Gegaran

Gegaran adalah salah satu bentuk kecederaan kepala dan jatuh di atas hoverboard tidak membezakan antara perbezaan kecederaan kepala. Walaubagaimanapun, gegaran adalah salah satu daripada senario terburuk.

Cadangan kami: memakai topi keledar. Sama seperti basikal dan papan skateboard, sesetengah orang tidak suka memakai gear keselamatan. Hentikanlah. Lebih baik melihat seperti bodoh daripada lupa di mana anda tinggal beberapa kali sehari.

3. Kecederaan tulang belakang

Tidak seperti memandu hoverboard dan tergelincir dari bawah kaki anda dan meretaklam kepala di atas meja kopi. Kepala anda seperti tuil yang sempurna untuk memutar dan tarik leher anda. Menghantuk kepala anda ketika jatuh adalah cara paling cepat untuk mematahkan leher anda.

Perubatan moden tidak mempunyai cara untuk menyambung saraf tunjang yang terpisah. Bukan kerana saraf tidak boleh membaiki diri mereka sendiri. Ini seperti menyatukan dua kabel telefon gergasi bersama-sama tanpa dapat mengetahui wayar mana yang hendak disambungkan.

Malangnya, topi keledar tidak akan membetulkan masalah ini dan anda tidak boleh berjalan di sekitar memakai kolar serviks secara prophylactically. Pencegahan yang terbaik untuk mengelak kecederaan tulang belakang serviks adalah untuk tidak menaiki hoverboard. Sama ada itu atau benar-benar berlatih hingga bagus untuk mengelakkan daripada terjatuh.

4. Tulang yang patah

Tiada siapa yang suka membanting kepalanya di tanah (lihat slaid #2). Satu cara untuk mengelakkannya ialah dengan menahan dengan tangan anda untuk mengelak daripada terhentak kepala. Sudah tentu, mengelak daripada terhentak kepala adalah apa yang anda mungkin lakukan.

Pecah pergelangan tangan adalah kecederaan skateboard yang paling biasa dan saya meramalkan akan menjadi kecederaan biasa bagi hoverboard juga. Itu tidak bermakna tidak banyak benjolan kecil dan lebam, tetapi mereka tidak dilaporkan sebagai tulang patah.

5. Bengkak dan lebam

Akhirnya, terdapat bengkak, lebam, dan calar. Mungkin ada jahitan di masa depan anda jika anda menuntut menunggang hoverboard – terutama jika anda cukup tua untuk membeli alkohol secara sah (yang, dengan cara itu, meningkatkan potensi untuk melakukan “hold my beer” untuk meneruskan sebarang kecederaan hoverboard).

SUMBER

https://www.verywellhealth.com/hoverboard-injuries-1298770

https://www.chop.edu/news/two-most-common-hoverboard-injuries-and-how-prevent-them

https://www.mdedge.com/pediatrics/clinical-edge/summary/injuries/hoverboard-skateboard-injuries-numbers-similar

https://www.webmd.com/children/news/20180326/hoverboard-injuries-speeding-us-kids-to-the-er

Tagged: