janda baik

Sebuah destinasi yang memiliki persekitaran yang berudara nyaman, tenang, dan dikelilingi kehijauan ini dikenali sebagai Janda Baik.

Sungai yang mengalir di kampung ini telah menghasilkan pembangunan beberapa pusat peranginan dan chalet yang telah menjadi destinasi pelancongan yang popular.

Bagi penduduk bandar yang ingin menghabiskan hujung minggu mereka tempat yang damai, Kampung Janda Baik adalah destinasi yang tepat untuk anda dan keluarga. 

1. Pondok Impian

Pondok Impian menawarkan anda, keluarga dan rakan anda persekitaran percutian yang menarik dan damai. Anda boleh menenangkan fikiran anda serta mengamati kehijauan alam setelah seharian bekerja.

Pondok Impian juga merupakan tempat yang baik untuk dikunjungi baik pasangan pengantin baru pada bulan madu mereka. Chalet ini mempunyai pelbagai pilihan penginapan, termasuk chalet keluarga, chalet VIP, chalet bulan madu khas gaya Minang, dan bilik asrama yang dapat memuatkan hingga 15 orang.

Ada pelbagai pilihan penginapan yang tersedia, serta kolam memancing, kolam renang dengan air terjun yang menenangkan, fasiliti karaoke, wayang mini, set barbeque, dan banyak lagi.

2. Happy Paradise

Pemandangan di wilayah chalet ini sungguh menakjubkan. Percutian anda di sini pasti akan memberikan ketenangan dan kesenangan kepada anda dan keluarga. Mongolia Yurt menawarkan pelbagai pilihan tempat penginapan, termasuk banglo, chalet, dan perkhemahan mewah.

Anda boleh menyertai pelbagai aktiviti di sini. Ini disebabkan oleh Happy Paradise memilki pokok buah-buahan yang berbunga yang dapat segera dipetik dan dimakan.

Selain itu, anda boleh berenang di kolam renang, menikmati barbeku, berjalan-jalan sambil melihat haiwan di zoo mini, dan boleh menunggang kuda dengan harga RM15 untuk dua pusingan.

Sebenarnya, anda tidak perlu risau tentang makanan kerana dewan makan di sini juga menawarkan masakan bergoreng.

3. Hawa Resort

Hawa Resort terletak di kawasan hijau terpencil di Janda Baik, Pahang, Malaysia. Janda Baik terletak di tengah lembah kecil yang dibatasi oleh hutan hujan tropika dengan sungai dan air terjun yang sejuk. Pegunungan puncak, lembah dan jurang yang dramatik dari 1500 hingga 4500 kaki di atas permukaan laut, disatukan dengan sungai dan air terjun yang indah.

Hawa Resort mempunyai suasana desa yang indah dan kawasan yang cukup besar untuk menyambut Hari Keluarga. Air sungai yang mengalir di kawasan peranginan ini membuat anda rasa ingin berenang.

Bilik permainan seperti karom, pingpong, dan foosball, team building park yang luas, gelanggang serbaguna, kantin, tempat barbeku, dan surau adalah antara kemudahan yang disediakan di resort ini. Kemudahan di resort ini menjadikannya sesuai untuk keluarga yang ingin merancang hari keluarga.

4. Seri Pengantin Resort

Seri Pengantin Resort adalah sebuah resort butik di lereng bukit yang terletak di tengah-tengah lembah kecil di Kampung Janda Baik di Pahang. Terinspirasi oleh irama alam, Seri Pengantin Resort terletak di taman tropika dan perairan yang indah.

Rangkaian tanaman berbunga, semak-semak mekar dan kebun kelapa sawit yang subur, dibatasi oleh hutan hujan tropika semula jadi dengan sungai dan air terjun yang sejuk, menawarkan sebuah oasis kedamaian dan ketenangan yang merupakan ciri-ciri penting dari resort ini.

Resort ini terletak 45km ke utara dari Kuala Lumpur, ia mudah diakses dari Lebuhraya Karak. Destinasi ini adalah tempat percutian yang sempurna bagi penghuni bandar untuk menjauh dari kehidupan kota yang sibuk dengan memanfaatkan hutan tropis dengan kehijauan yang sejuk, udara segar dan aliran air semula jadi dengan ‘flora & fauna’ sebagai kawasan sekitarnya.

Seri Pengantin Resort dikelilingi dengan bilik dan suite gaya Malaysia yang menawan, dikelilingi oleh taman tropika yang subur dan kolam ikan. Semua bilik dilengkapi dengan TV layar datar dengan saluran satelit, kipas udara atau kipas siling, kemudahan membuat kopi atau teh, peti sejuk mini, kemudahan bilik mandi dan perkhidmatan pengemasan.

Bilik-bilik terpilih dilengkapi dengan balkoni peribadi dan diposisikan secara strategik menghadap ke tasik, kolam renang atau taman tropika.

5. D’Villa, Janda Baik

D’Villa adalah tempat persembunyian yang intim, di mana anda akan memanjakan dan menyegarkan jiwa anda dalam kehijauan yang subur di tengah suasana gunung yang sejuk. Vila ini berfungsi sebagai tempat percutian hebat dari panas tropika di bandar dan merangkumi keindahan alam semula jadi.

Tempat ini dikelilingi oleh keindahan hutan hujan Malaysia, serta dibina dengan ketukangan terperinci dan reka bentuk tradisional klasik yang diilhamkan oleh alam semula jadi. Di vila ini menyediakan Bilik Hutan Hujan yang diilhamkan oleh rawa hutan hujan semula jadi dengan menggunakan interaksi warna kontemporari dan deco alam untuk mencapai suasana canggih.

Bilik Double Rainforest sangat sesuai untuk percutian singkat dan dilengkapi dengan semua kemudahan moden termasuk TV LED skrin rata, pancuran mandian air panas, penyaman udara dan kemudahan bilik mandi.

Penutup

Demikianlah 5 resort yang menarik di Janda Baik yang boleh anda kunjungi bersama ahli keluarga. Banyak resort dan chalet yang disediakan untuk para pengunjung. Suasananya yang sejuk dan dikelilingi keindahan alam semula jadi sangat sesuai untuk menenangkan fikiran dan merehatkan badan yang lelah daripada hari-hari bekerja.

Sumber:

http://www.seripengantinresort.com.my/main/3157/index.asp?pageid=23128

https://ammboi.my/tempat-menarik-janda-baik/

https://playmanagement.com.my/d-villa/

Tagged: