Now Reading
5 cara banyakkan susu badan untuk para ibu !

5 cara banyakkan susu badan untuk para ibu !

banyakkan susu badan

Anda mungkin pernah mendengar bahawa penyusuan susu ibu sangat sihat untuk bayi anda, tetapi tahukah anda bahawa penyusuan susu ibu juga bermanfaat untuk kesihatan anda?

Sebagai ibu yang menyusu, anda adalah mesin pembuat susu 24 jam sehari! Tidak ada saat di mana badan anda tidak aktif mnghasilkan susu untuk anak anda. Ramai ibu yang menyusu melaporkan bahawa mereka merasa sentiasa lapar dan rasa lapar ini berasal dari jumlah kalori yang digunakan oleh badan anda untuk membuat setiap liter susu.

Memenuhi badan anda dengan makanan yang padat dengan nutrien yang diperlukan adalah sangat penting.

Walaupun makanan tambahan penyusuan dalam bahagian ini tidak terbukti secara klinikal laktogenik, banyak yang telah digunakan selama berabad-abad di seluruh dunia untuk menyuburkan ibu yang menyusu dan mengandungi campuran lemak, vitamin, mineral, fitonutrien, dan antioksidan yang kaya dengan nutrien yang mana terbukti sangat sesuai untuk ibu menyusu.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa sangat penting anda mengikuti diet yang padat dan nutrien semasa menyusu. Di samping meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan, diet yang sihat sangat penting untuk memastikan bahawa bayi anda mendapat semua nutrien yang mereka perlukan untuk berkembang.

Dengan pengecualian vitamin D, susu ibu mengandungi semua yang diperlukan oleh bayi anda untuk perkembangan yang betul selama 6 bulan pertama. Tetapi jika keseluruhan diet anda tidak memberikan nutrien yang mencukupi, ia boleh mempengaruhi kualiti susu ibu dan kesihatan anda sendiri.

Penyusuan susu ibu boleh memberi tekanan kepada ibu baru, terutamanya jika anda bimbang untuk menghasilkan susu ibu yang mencukupi bagi memastikan bayi bahagia dan sihat. Jadi, bagaimana cara banyakkan susu badan ?

Tidak seperti pemberian susu botol, di mana anda dapat mengetahui dengan tepat berapa banyak bayi anda minum, penyusuan bayi adalah “buta”; payudara anda tidak tembus pandang, jadi anda tidak tahu berapa banyak susu yang anda ada dan berapa banyak bayi anda minum.

Itu mungkin menyebabkan beberapa ibu baru tertanya-tanya: Adakah saya cukup menghasilkan susu? Adakah bayi saya cukup makan, atau bekalan susu saya rendah? Berikut adalah 5 cara banyakkan susu badan.

Cara Banyakkan Susu Badan

Urut Payudara Semasa Menyusu atau Mengepam


Anda boleh mempelajari cara mudah untuk mengurut dan memampatkan bagi mengeluarkan lebih banyak susu dengan setiap sesi menyusu atau mengepam.

Seawal bulan ke-3 kehamilan, payudara anda mula bersiap untuk menyusu, mengembangkan tisu kelenjar yang diperlukan untuk menghasilkan susu dan meningkatkan jumlah saluran susu di payudara anda.

 Menjelang akhir trimester kedua, badan anda (luar biasa) mampu menyusu dan setelah bayi anda dilahirkan, hormon yang disebut prolaktin memberi isyarat pengeluaran susu, dan hormon lain, oxytocin, menyebabkan sel-sel otot kecil di payudara berkontraksi, mendorong susu keluar.

Oleh itu, dengan mengurut payudara semasa menyusu atau mengepam, anda membantu otot-otot kecil bagi penghasilan dan pengeluaran susu.

Makan dan Minum Lebih Banyak

Seperti sibuk mengurus bayi yang baru lahir, anda harus belajar bahawa untuk meningkatkan bekalan susu ibu menyusu wajib mengutamakan makan dan minum yang cukup sepanjang hari.

Tidak ada yang dapat mengisi bekalan susu lebih cepat sekiranya lapar atau dehidrasi. Jika perlu membawa membawa makanan dan botol air ke mana sahaja anda pergi, supaya anda selalu ingat untuk terus makan dan minum.

Meluangkan waktu antara waktu makan (hingga empat jam, misalnya) mungkin lebih mudah bagi ibu baru, tetapi ini boleh bermakna payudara anda tidak cukup terangsang untuk menghasilkan susu yang mencukupi.

Ibu yang menyusu memerlukan lebih banyak kalori daripada wanita yang tidak menyusu, tetapi ia harus kalori berkhasiat, bukan kalori kosong yang boleh didapati dalam makanan olahan, gula dan produk gandum / bijirin.

Berikut adalah beberapa pilihan makanan yang berkhasiat dan enak untuk diutamakan semasa menyusu:

 • Ikan dan makanan laut: salmon, rumput laut, kerang, sardin
 • Daging dan ayam: ayam, daging lembu, daging kambing, daging organ dalaman (seperti hati)
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran: beri, tomato, paprika, kubis, kangkung, bawang putih, brokoli
 • Kacang dan biji: kacang almond, walnut, biji chia, biji rami, biji rami
 • Lemak sihat: alpukat, minyak zaitun, kelapa, telur, yogurt lemak penuh
 • Pati kaya serat: kentang, labu butternut, ubi jalar, kacang, lentil, gandum, quinoa, soba
 • Makanan lain: tauhu, coklat gelap, kimchi, sauerkraut

Dan sambil menikmati makanan kegemaran anda yang sihat, adalah lebih baik jika anda dapat mengurangkan pengambilan makanan yang diproses seperti makanan segera dan bijirin sarapan bergula sebanyak mungkin. Sebaliknya, pilihlah makanan yang lebih berkhasiat.

Sebagai contoh, jika anda biasa memulai hari anda dengan semangkuk besar bijirin sarapan berwarna terang, cubalah menukarnya dengan semangkuk gandum yang diisi dengan buah beri, kelapa tanpa gula dan sesudu mentega kacang untuk mengisi dan sumber bahan bakar yang sihat.

Nutrien Kumpulan Makanan

Ini adalah rujukannya: Dapatkan nutrien kumpulan 1 yang mencukupi adalah penting untuk anda dan bayi anda sementara mendapatkan nutrien kumpulan 2 yang mencukupi kebanyakannya penting untuk anda.

Nutrien kumpulan 1

Berikut adalah nutrien kumpulan 1 dan cara mencarinya dalam beberapa sumber makanan biasa:

 • Vitamin B1 (Thiamin): ikan, daging babi, biji, kacang, kacang
 • Vitamin B2 (Riboflavin): keju, badam, kacang, daging merah, ikan berminyak, telur
 • Vitamin B6: kacang buncis, kacang, ikan, unggas, kentang, pisang, buah kering
 • Vitamin B12: kerang, hati, yogurt, ikan berminyak, ragi pemakanan, telur, ketam, udang
 • Kolin: telur, hati sapi, hati ayam, ikan, kacang tanah
 • Vitamin A: ubi jalar, wortel, hijau berdaun gelap, daging organ, telur
 • Vitamin D: minyak hati ikan kod, ikan berminyak, beberapa cendawan, makanan yang diperkaya
 • Selenium: Kacang Brazil, makanan laut, ayam belanda, gandum utuh, biji
 • Iodin: rumput laut kering, ikan kod, susu, garam beryodium

Nutrien kumpulan 2

Berikut adalah nutrien kumpulan 2 dan beberapa sumber makanan biasa:

 • Folat: kacang, lentil, sayuran hijau, asparagus, alpukat
 • Kalsium: susu, yogurt, keju, sayuran hijau, kekacang
 • Besi: daging merah, daging babi, unggas, makanan laut, kacang, sayuran hijau, buah kering
 • Tembaga: kerang, biji-bijian, kacang-kacangan, kacang-kacangan, daging organ, kentang
 • Zink: tiram, daging merah, unggas, kacang, kacang, tenusu

Dapatkan Lebih Banyak Rehat

Ketika seorang wanita yang baru saja melahirkan, salah satu perkara terakhir yang ingin anda bimbangkan adalah mempunyai susu yang cukup untuk memberi makan bayi anda.

Lebih buruk lagi, ini berpotensi memberi kesan seumur hidup. Sekiranya bekalan ibu jatuh menyebabkan bayi lapar dan kecewa, anda mungkin merasa putus asa, atau seperti gagal sebagai ibu kerana tidak membuat susu yang cukup untuk bayinya.

Tidur malam yang nyenyak atau tidur siang yang nyenyak dapat membuat keajaiban pada bekalan susu anda. Apabila anda menggunakan tenaga secara maksimum, badan anda akan haus.

Memastikan anda berehat sebaik mungkin dapat membantu tubuh anda beroperasi pada tahap optimum dan dapat membantu meningkatkan pengeluaran susu.

Tawarkan Kedua-dua Sisi Semasa Menyusu

Walaupun bayi anda kelihatan tidak berminat, cuba berikan kedua-dua payudara semasa menyusui. Ini akan merangsang pengeluaran susu.

Sekiranya bayi anda terlalu mengantuk, cubalah menanggalkan pakaiannya dan menggeleteknya sehingga dia kembali segar. Pilihan lain adalah mengepam bahagian payudara yang bayi anda tidak disusui.

Sekiranya bayi anda adalah penyusu yang mengantuk, beralih antara payudara semasa menyusu untuk memastikan masing-masing mendapat masa menyusu yang mencukupi.

Cuba “power pumping”

Cara yang baik untuk meningkatkan bekalan susu anda dengan cepat adalah dengan menggunakan power pump. Pada asasnya anda boleh mengepam:

 • selama 2-3 hari berturut-turut
 • mengepam selepas setiap sesi penyusuan selama 10-20 minit.

 Ini mengosongkan payudara dan memberi isyarat sepenuhnya kepada badan anda untuk menghasilkan lebih banyak susu. Sekiranya anda sudah mengepam secara eksklusif, anda boleh mencapainya dengan mengepam lebih kerap dan lebih lama selama 2-3 hari. Mungkin memerlukan masa hingga seminggu untuk melihat hasilnya.

Rujukan

https://www.premamawellness.com/blogs/blog/how-to-boost-your-milk-supply-fast-tips-from-a-twin-mom

https://www.whattoexpect.com/poor-milk-supply-breastfeeding.aspx

https://www.healthline.com/nutrition/breastfeeding-diet-101#supplements

error: Content is protected !!