Now Reading
5 Cadangan Aktiviti Senaman Dari Influencers

5 Cadangan Aktiviti Senaman Dari Influencers

aktiviti senaman
https://www.instagram.com/p/BogCv6ZlC7D/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/B0j2wzdgdqD/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/BvaggnmA4lu/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/B4bF1KbANn7/?utm_source=ig_web_copy_link

Kadangkala, anda pasti tidak tahu manakah senaman yang sesuai. Nah, kami kongsikan 5 aktiviti senaman yang nampak seronok untuk dicuba.

Aktivti Senaman Kettlebells Farmer’s Walk – Coach Azmil

Menurut Coach Azmil, 20 kg kettlebells farmer’s walk merupakan cara yang baik untuk menguatkan pegangan anda sambil mengekalkan postur yang baik sewaktu berjalan kaki. Kelihatan seperti mudah, kerana anda hanya perlu berjalan sambil memegang kettlebells. Namun, ia boleh membuatkan anda tercungap-cungap seusai latihan.

Fungsi pergerakan ini adalah sangat realistic kerana kita semua membawa barang pada setiap hari. Sebagai contoh, bagasi, barangan runcit dan anak-anak anda. Bayangkanlah sekiranya anda perlu mengangkat beban pada setiap hari. Ia pasti akan memberi kesan kepada otot-otot anda. Oleh itu, senaman ini sesuai dilakukan bagi melatih kekuatan anda.

Barbell Clean Press – Kimbeley Yap

Kimbeley Yap, seorang coach kecergasan yang terkenal di Malaysia pernah berkongsi mengenai senaman kegemarannya di akaun Instagram milik beliau. Senaman tersebut adalah Barbell Clean Press. Menurutnya lagi, senaman ini adalah salah satu latihan yang hebat yang boleh membina stamina, ketahanan kardiovaskular, ketahanan otot dan kekuatan.

Di samping itu, beliau turut menjelaskan mengenai langkah-langkah untuk melakukannya:

Berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu dan pegang barbell two inci melebihi betis. Tolakkan pinggul anda kebelakang dan pegang barbell dengan telapak tangan anda dihadapkan ke badan dan tangan anda sejajar dengan bahu. Kekalkan posisi pinggul anda, naikkan dada, mata pandang tepat ke hadapan sambil lengan dipanjangkan.

Tegangkan abdomen anda dan bersedia untuk menarik bar ke bahagian dada, betul-betul di hadapan tulang selangka. Pastikan tulang belakang anda diluruskan. Lakukan pergerakan menarik bar dengan cepat dan serta-merta sambil mendekatkannya ke badan sehampir yang mungkin.

Sebaik sahaja bar berada di dada, tekan tumit anda di atas lantai dan tolak bar sekuat yang mungkin melepasi kepala sambil meluruskan lengan dan kaki anda. Tegangkan abdomen anda dan dalam beberapa saat, kembali ke posisi asal. Jangan lupa untuk mencuba senaman ini!

Kelajuan Larian – Sue Teoh

“Kelajuan Larian ​​= Panjang Langkah X Rentak.” Formula mudah ini merupakan salah satu tips Sue Teoh bagi mengekalkan prestasi yang unggul dalam larian. Beliau menegaskan kepada individu yang ingin menjadi lebih laju ketika berlatih larian perlu mengingati formula ini.

Persoalannya, perlukah seseorang meningkatkan rentak atau jarak langkahnya ketika berlari? Menurutnya, ia terpulang kepada keadaan anda sekarang. Sekiranya rentak anda sudah berada di tahap yang laju, sekitar 170-180 langkah seminit, anda mungkin perlu memperbaiki jarak langkah atau memperbaiki rentak anda, salah satu daripadanya.

Latihan Pernafasan – Emelda

Emelda telah berkongsi mengenai rutin senaman harian beliau, iaitu latihan pernafasan. Menurutnya, latihan pernafasan mungkin tidak terkenal atau mengagumkan tetapi ia sangat berkesan untuk menguatkan abdomen, memperbaiki postur, meningkatkan tahap tenaga, memperbaiki penghadaman, menyembuhkan Diastasis Recti, memperbaiki lantai pelvik, mengurangkan sakit belakang serta melegakan minda dan badan anda. Malahan, terdapat lebih lagi manfaat latihan pernafasan daripada yang disenaraikan di atas! Bahkan, ia juga sangat bagus bagi ibu-ibu yang sedang pulih daripada penyakit Diastisis Recti.

Beliau menjadikannya sebagai rutin kerana ia tidak akan menyebabkan overtraining dan boleh dilakukan pada setiap hari. Sekiranya ia dilakukan dengan betul, anda juga boleh mengempiskan perut tanpa perlu melakukan senaman abdomen.

Aktiviti Senaman Regangan! – Karen Siah

https://karensiah.com/streeeeettcccchhhhhh/

Karen Siah menekankan kepentingan regangan bagi menyediakan diri anda dalam melakukan sebarang aktiviti senaman untuk memaksimumkan pencapaian anda. Menurut beliau, walaupun anda seorang yang sihat dan cergas, setiap senaman yang anda lakukan sudah tentu memerlukan istirehat supaya badan anda berada dalam keadaan tenang. Jadi, di samping senaman untuk menguatkan belakang anda, berikut merupakan beberapa regangan seperti yang disyorkan oleh beliau untuk anda lakukan bagi menyelamatkan diri anda daripada kesengsaraan serta mengoptimumkan pencapaian anda.

Cobra Pose:

Regangan ini membantu meregangkan abdomen. Kadangkala selepas senaman abdomen yang bagus, ketegangan otot abdomen boleh menyebabkan tulang pelvik tertarik ke belakang. Keadaan ini boleh dilihat sewaktu anda berdiri tegak dengan kaki dirapatkan.

Pastikan pinggul anda tidak terlalu jauh dari tanah, adalah lebih baik untuk menyentuhkannya di atas permukaan tanah.

Child’s Pose

Aktiviti senaman regangan ini membantu memanjangkan bahagian belakang bawah badan. Ramai individu tidak tidak duduk dengan postur yang baik sehingga mengakibatkan kesan yang buruk kepada struktur tulang badan. Dengan melakukan regangan ini, ia dapat membantu meredakan ketegangan di bahagian belakang bawah badan anda yang disebabkan oleh postur duduk yang tidak betul dalam jangka masa yang lama.  

Sewaktu melakukan regangan ini, cuba kekalkan tangan dipanjangkan ke hadapan sebanyak yang boleh dan siku anda dijauhkan dari lantai.

Knee To Chest

Tarik lutut anda kearah dada dalam keadaan berbaring. Ketika ini, anda akan meregangkan glute anda (otot pinggul). Ramai individu yang memiliki otot pinggul yang sangat tegang sama ada dari melakukan banyak latihan badan tanpa regangan, atau dari aktiviti sukan seperti berbasikal, berlari naik bukit, mendaki dll.

Anda boleh memulakannya dengan satu kaki pada satu masa, sambil menarik lutut dengan lembut kea rah dada dan memegangnya apabila anda berasa sensasi regangan pada glute anda. Selesaikan sesi dengan menarik kedua lutut ke dada pada masa yang sama dan peluk lutut dengan erat.

Regangan Piriformis

Otot piriformis adalah otot kecil di bahagian atas pantat anda. Ini ketat untuk hampir semua orang saya tahu. Memberi peregangan yang baik setiap sekarang dan kemudian akan melonggarkan anda dan membantu anda mengelakkan sakit belakang.

Lower Back Twist

Menurut beliau, regangan ini merupakan yang terbaik yang boleh membetulkan semula segala simpulan pada bahagian bawah belakang anda. Kesannya adalah sangat cepat. Cubalah sendiri jika anda tidak percaya.

Semua aktiviti senaman regangan yang dikongsikan oleh Karen Siah ini boleh dilakukan di mana-mana sahaja termasuklah di rumah. Beliau mengesyorkan anda mengekalkan setiap posisi selama kira-kira 8 saat pada setiap sisi.

Turut ditegaskan, sesi peregangan ini haruslah dilakukan menurut kemampuan dan keupayaan anda, tetapi hanya 10 minit melakukannya, beliau menjamin bahawa anda akan merasai perbezaan ketara dalam rutin senaman harian anda.

error: Content is protected !!