janda baik

Janda Baik ialah pusat peranginan yang sangat terkenal di Malaysia ini. Saiznya kecil, sangat sesuai untuk tetamu yang lebih suka privasi daripada yang lain. Salah satu makanan istimewa yang sering diminta oleh para tetamu ialah menu yang kami sediakan di restoran kami yang terdiri terutamanya daripada masakan tradisional Melayu dan Barat.

Janda Baik terletak berhampiran dengan sungai kecil yang sesuai untuk para tetamu yang ingin merasai perasaan tinggal di sisi bukit. Para tetamu boleh mengatur aktiviti mereka sendiri termasuk menunggang ATV (All-Terrain Vehicle), memancing dan makan malam barbeku yang akan disediakan oleh pihak pusat peranginan.

Jangan lupa untuk mengunjungi kebun kami yang mekar dengan pelbagai jenis buah-buahan tempatan pada musimnya, terutamanya durian!

Janda Baik berjarak hanya 45 kilometer dari utara Kuala Lumpur. Perjalanannya lebih kurang 1 jam dari Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Gombak – Karak. Setelah melintasi terowong pertama, ambil pusingan U dan belok kiri selepas stesen minyak Petronas dan MCDonald.

Setelah membelok ke kiri, semua jalan masuk akan mempunyai persimpangan dan anda dapat melihat ‘Welcome Gate’.

Teruskan perjalanan dan sepanjang perjalanan tersebut, anda dapat melihat pintu masuk Electricsolar di sebelah kanan dan terus ke Kg. Janda Baik.

Setelah tiba di jambatan pertama di Kg. Janda Baik, teruslah perjalanan ke lebuh raya sehingga anda melihat Kem ABC dan Kem Hawa di sebelah kiri dan teruskan sedikit lagi dan anda akan tiba di Janda Baik.

Jadi, mari lihat aktiviti-aktivit menarik yang boleh anda lakukan di Janda Baik ini.

1. Nikmati  hidangan tempatan yang lazat

Tempatan atau hipster? Ini senarai tempat makan patut anda singgah jika ke  Langkawi - Destinasi | mStar

Selain terletak di lokasi strategik di bawah Genting Highlands iaitu hanya berjarak selama 20 minit perjalanan, Janda Baik yang unik ini mempunyai banyak tempat makan yang enak yang menanti kedatangan dan kunjungan anda!

Dari makanan tempatan hingga pencuci mulut tradisional, anda mudah untuk mencari sesuatu aktiviti yang memenuhi keinginan anda.

Oleh itu, jika anda seorang yang bermakan banyak seperti kami, anda tidak perlu bimbang tentang membungkus makanan anda sendiri – lihat senarai makanan halal ini di Janda Baik yang telah kami kumpulkan.

2. Cuba kopi tempatan dan kopi panggang

pintô coffee+ | Janda Baik Premium Café

Untuk penggemar kopi, dapatkan Pinto Coffee + untuk merasai kopi tempatan yang dipanggang. Kafe ini terletak di dalam hutan, memberikan pemandangan kehijauan yang indah.

Selain itu, disebabkan kacang kopinya dipanggang secara langsung di kafe, anda dapat menikmati bau aroma kopi tersebut sambil menikmati pemandangan.

Di sini, anda dapat menikmati rasa campuran Banjaran atau kacang Indonesia.

3. Mendaki ke Air Terjun Lata Tampit yang mendebarkan

Ulu Tampit Waterfall | Waterfall, Outdoor, Water

Juga dikenali sebagai Ulu Tampit, air terjun 7 tingkat ini mesti dikunjungi terutamanya jika anda gemar akan berjalan kaki.

Anda perlu berjalan kaki selama kira-kira 40 minit sebelum sampai di kaki air terjun tingkat 4 atau jatuh tahap 5 di mana anda berenang di dalam kolam renang. Sekiranya anda ingin sampai ke puncak ataupun tahap 7, anda perlu berjalan kaki selama 15 minit lagi.

Dengan lereng yang cukup menanjak, pastikan anda memakai alas kaki yang sesuai serta set pakaian tambahan untuk ditukar.

4. Habiskan waktu malam di pusat peranginan semula jadi yang indah

Tempat Menarik di Janda Baik Yang Terkini 2021 Paling Cantik

Berancang untuk berlancong lebih lama di Janda Baik? Menempahlah penginapan anda di tempat yang boleh menikmati pemandangan tropis yang subur sepenuhnya.

Dengan pelbagai tempat penginapan secara semula jadi, kami telah mengumpulkan pusat peranginan, chalet dan inap desa yang terbaik dan sesuai untuk semua orang di Janda Baik.

Sama ada anda berkunjung dengan keluarga, teman wanita ataupun rakan sekerja anda untuk lawatan bekerja, tempat-tempat ini akan menjamin anda penginapan yang tidak dapat dilupakan.

5. Menuju ke alam semula jadi untuk penginapan di tepi sungai

7 Janda Baik Chalet Tepi Sungai [depan pintu sungai] - TeamTravel.My

Penginapan di Janda Baik akan memberikan apa yang anda perlukan. Sebagai tempat idaman untuk melarikan diri daripada hiruk pikuk kota, tujulah lebih jauh ke Janda Baik yang terdapat banyak chalet dan inap desa.

Bangunlah dengan suara santai dari aliran sungai yang berdekatan, bersantai di sungai dan merasai perasaan kehilangan tekanan daripada kehidupan harian.

Dengan perkongsian ini, kami harap anda dapat menikmati percutian yang menarik di Janda Baik kelak. Sememangnya Janda Baik sangat terkenal dengan alam semulajadinya yang sangat cantik, oleh itu, ia sangat sesuai buat mereka yang inginkan rehat dari hiruk pikuk kota-kota besar. Selamat bercuti!

Sumber:

https://www.eryabysuria.com/hotels/janda-baik/

https://www.havehalalwilltravel.com/things-to-do-in-janda-baik

Tagged: