Now Reading
4 Manfaat Neutrogena Lip Moisturizer

4 Manfaat Neutrogena Lip Moisturizer

Neutrogena Lip Moisturizer

4 Manfaat Neutrogena Lip Moisturizer. Ia melembutkan, melicinkan, melindungi tanpa rasa lilin, menjadikannya kelihatan sihat dan lembut di semua cuaca.

Lip balm atau lip moisturizer digunakan untuk melembapkan dan meredakan kesakitan yang disebabkan oleh bibir yang pecah-pecah atau kering.

Kerana kulit nipis, bibir mudah terdedah dan biasanya menunjukkan tanda-tanda kering sebelum kawasan kulit yang lain. Lip Moisturizer membantu melindungi bibir dari udara kering, angin, dan suhu sejuk. Nampaknya cukup sederhana, bukan?

Kebaikan menggunakan Neutrogena Lip Moisturizer.

1. Kulit bibir anda cepat sembuh

Kulit di bibir anda lebih nipis daripada kulit wajah anda. Oleh itu, sekiranya anda mengalami bibir yang pecah-pecah dan kering, menggunakan Neutorgena Lip Moisturizer akan memastikan bibir anda terhidrasi dengan baik dan akan cepat sembuh.

2. Anda dapat mengelakkan rasa malu dari bibir yang pecah-pecah

 Sekiranya anda pernah mengalami bibir yang pecah-pecah, mengelupas dan retak, anda akan tahu betapa ianya memalukannya. Semasa musim sejuk, lapisan nipis ini mudah dijilat. Bersama dengan cuaca sejuk dan berangin, ini sering menyebabkan bibir kering dan menggelupas. Oleh itu, wajib memakai Neutrogena Lip Moisturizer ini.

3. Bibir akan kelihatan lebih baik

Bibir nipis dan kering bertukar menjadi montok dan dilembapkan dengan sapuan balm yang memberikan bibir anda  seperti bintang filem yang sempurna! Terdapat banyak lip gloss yang menyatakan bahawa bibir anda akan lebat, tetapi melembapkannya setiap hari adalah kaedah terbaik untuk memastikan anda mengekalkan penampilan awet muda dan kenyal.

4. Mengandungi perlindungan SPF juga

Sebilangan besar bibir balsem hari ini, mempunyai SPF di dalamnya. Ini secara automatik akan membantu bibir anda menjadi kering dan pecah-pecah dan juga melindungi dari sinar matahari yang berbahaya. Selain ringan dan selesa, kelebihan utama lip moisturizer termasuk:

  • Kepekatan super: Anda boleh menggunakan lebih sedikit untuk mencapai hasil yang sama dengan alternatif seperti losyen dan petroleum jeli.
  • Penyembuhan lebih cepat: Kulit di bibir anda lebih nipis daripada tempat lain di badan anda. Penghidratan tambahan membolehkannya sembuh dengan lebih cepat.
  • Tampilan plumper: Dengan hanya menggunakan lip balm dapat memuncungkan bibir anda. Apabila mereka kering, saiznya sebenarnya mengecil.
  • Perlindungan SPF: Beberapa pelindung bibir mengandungi perlindungan SPF yang melindungi bibir anda dari kerosakan akibat sinar matahari – menjadikannya sihat dan kelihatan muda.
Neutrogena Lip Moisturizer
Neutrogena Lip Moisturizer

Neutrogena Lip Moisturizer melembutkan, melicinkan, melindungi & keadaan bibir kering, pecah-pecah tanpa rasa lilin, menjadikannya kelihatan sihat dan lembut di semua cuaca. Mengandungi SPF 15 bebas PABA untuk melindungi dari sinaran UVA dan UVB matahari. Gunakan setiap hari untuk menjaga bibir licin & lembap. Diformulasikan dengan hanya bahan-bahan yang paling tulen sehingga tidak ada warna, tanpa wangian & tanpa bahan tambahan yang tidak perlu.

Bagaimana nak guna?

Sapukan pada bibir kering.

Antara bahan-bahan yang digunakan dalam Neutrogena Lip Moisturizer ini adalah :

Kandungan aktif : Octinoxate (7.5%)Oxybenzone (4%)

Kandungan tidak aktif :  Castor (Ricinus Communis) Seed OilCorn (Zea Mays) OilOzokeritePetrolatumBeeswaxEthylhexyl PalmitateParaffinStearyl AlcoholCarnauba (Copernica Cerifera) WaxBHT

Untuk pengetahuan anda, octinoxate adalah Cecair yang jelas dan larut dalam minyak, “kosmetik-elegan” yang merupakan pelindung matahari kimia yang paling biasa digunakan. Ia menyerap sinaran UVB (pada panjang gelombang: 280-320 nm) dengan perlindungan puncak pada 310nm.

Ia hanya melindungi dari sinar UVB dan bukan sinar UVA (jarak 320-400 nm) – jadi selalu pilih produk yang juga mengandungi pelindung matahari yang lain.

Ia juga tidak stabil, apabila terkena cahaya matahari, ia akan merosot dan kehilangan keberkesanannya (tidak serta-merta, tetapi lama-kelamaan – ia kehilangan 10% keupayaan perlindungan SPF dalam masa 35 minit).

Untuk menjadikannya lebih stabil. Jadi ianya amat bersesuaian dengan iklim Malaysia. Jangan takut untuk mengeluarkan wang anda untuk produk yang baik dan berkesan. Semoga bermanfaat.

error: Content is protected !!