36 penyakit kritikal di bawah insurans hayat
Kebanyakan pemegang polisi yang membeli insurans merangkumi 36 penyakit kritikal (juga dikenali sebagai 36 penyakit yang ditakuti), akan mempunyai definisi tentang ini yang dinyatakan dengan jelas dalam polisi insurans hayat mereka.

Kebanyakan pemegang polisi yang membeli insurans merangkumi 36 penyakit kritikal (juga dikenali sebagai 36 penyakit yang ditakuti), akan mempunyai definisi tentang ini yang dinyatakan dengan jelas dalam polisi insurans hayat mereka. Jika anda bernasib baik, anda mungkin tidak perlu menggunakan insurans penyakit kritikal. Ramai  menganggap bahawa mereka telah dilindungi sepenuhnya dengan pelan insurans kesihatan yang standard, tetapi kos yang terlalu tinggi untuk mengubati penyakit yang mengancam nyawa biasanya adalah lebih daripada yang diliputi dalam pelan anda.

Polisi-polisi ini mempunyai kos yang agak rendah. Walau bagaimanapun, keadaan yang diliputi biasanya terhad kepada beberapa penyakit atau keadaan kecemasan. Justeru itu, insurans penyakit kritikal boleh membayar kos yang tidak dilindungi oleh pakej insurans biasa.

Anda boleh mendapatkannya melalui majikan anda jika anda tidak mahu membayar kos yang terlalu mahal. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyakit yang diliputi dalam pelan anda, lebih banyak yang perlu dibayar dalam pakej yang premium.

Sekarang, mari kita lihat 36 penyakit kritikal yang dilindungi dalam kebanyakan pakej bagi syarikat insurans:

1. Penyakit Alzheimer/ gangguan otak degeneratif organik yang tidak dapat dipulihkan

Kemerosotan atau kehilangan keupayaan intelektual yang telah disahkan oleh penilaian klinikal dan soal selidik yang diterima atau ujian yang dilakukan bagi penyakit Alzheimer atau gangguan otak degeneratif organik yang tidak dapat dipulihkan. Ia mesti mengakibatkan pengurangan yang signifikan dalam fungsi mental dan sosial yang memerlukan pengawasan yang berterusan terhadap Life Assured. Diagnosis mestilah disahkan secara klinikal oleh perunding perubatan yang sesuai.

2. Penyakit arteri koronari yang memerlukan pembedahan

Pembedahan dada terbuka sebenar untuk membetulkan atau merawat penyakit arteri koronari (CAD) tetapi tidak termasuk prosedur angioplasti, intra-arteri, lubang kunci (keyhole) atau prosedur laser yang lain.

3. Meningitis bakteria

Meningitis bakteria boleh menyebabkan keradangan membran otak atau saraf tunjang yang mengakibatkan kerosakan fungsi secara kekal. Ia haruslah mengakibatkan ketidakupayaan untuk melakukan sekurang-kurangnya tiga kegiatan kehidupan harian.

4. Tumor otak yang jinak

Ini melibatkan tumor jinak di dalam otak atau meninges di dalam tengkorak.

5. Buta

Kehilangan penglihatan yang kekal dan tidak dapat dikembalikan kerana kemalangan atau penyakit. Keputusannya walau bagaimanapun mesti disahkan oleh pakar mata terlebih dahulu.

6. Pembedahan otak

Pembedahan otak sebenar di bawah pengaruh anestesia am semasa prosedur ‘craniotomy’ dijalankan.

7. Kanser

Apa-apa tumor malignan positif yang didiagnosis dengan pengesahan histologi. Ia juga haruslah dicirikan oleh pertumbuhan sel-sel malignan yang tidak terkawal dan pencerobohan tisu. Walau bagaimanapun, kanser seperti berikut tidak dilindungi dalam pakej insurans:

 • Karsinoma kekal termasuk di serviks.
 • Karsinoma ‘ductal’ kekal di payudara.
 • Semua kanser kulit kecuali melanoma malignan.
 • Karsinoma papilari pada pundi dan kanser prostat tahap 1.
 • Penyakit Hodgkin tahap 1.

Tumor yang mencetuskan komplikasi Sindrom Kurang Daya Tahan (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS).

8. Kardiomiopati

Masalah kardiomiopati yang menunjukkan fungsi ventrikel terjejas secara kekal dan mengakibatkan kerosakan fizikal kekal. Diagnosis ini haruslah dibuat oleh ahli kardiologi.

9. Anemia aplastik

Kegagalan sumsum tulang kekal yang tidak dapat dipulihkan dan mengakibatkan masalah lain seperti anemia, neutropenia dan trombositopenia.

10. Koma

Keadaan tidak sedarkan diri tanpa reaksi terhadap rangsangan luar atau keperluan dalaman.

11. Pembedahan lencongan arteri koronari

Pembedahan dada terbuka sebenar untuk membetulkan atau merawat penyakit arteri koronari (CAD) dengan kaedah cantuman arteri koronari.

12. Kehilangan pendengaran/ pekak

Kehilangan pendengaran yang kekal dan tidak dapat dipulihkan kerana kemalangan atau penyakit. Hasil keterangan perubatan mesti disediakan dan diakui oleh pakar telinga, hidung dan tekak (Ear, Nose and Throat – ENT).

13. Ensefalitis

Keradangan otak yang serius dan mengakibatkan defisit neurologi kekal yang berpanjangan untuk tempoh minimum 30 hari. Ia haruslah disahkan oleh Pakar Perunding Neurologi.

14. Penyakit hati kronik

Kegagalan hati di tahap akhir dengan masalah demam kuning jaundis, ‘ascites’, ensefalopati dan hipertensi portal secara kekal.

15. Penyakit paru-paru kronik

Penyakit paru-paru di tahap akhir yang menyebabkan kegagalan pernafasan kronik.

16. AIDS ‘full blown’

Manifestasi klinikal AIDS mesti disokong oleh hasil ujian antibodi HIV yang positif berserta dengan ujian pengesahan.

17. Hepatitis virus ‘fulminant’

Satu sub-besar kepada nekrosis hati yang besar (kematian tisu hati) yang berlaku disebabkan oleh sebarang virus. Ia mesti dibuktikan mengikuti kriteria diagnostik seperti:

 • Pengurangan saiz hati dengan pantas seperti yang disahkan oleh ujian ultrabunyi abdomen.
 • Nekrosis yang melibatkan seluruh lobulus, dan hanya meninggalkan kerangka retikular yang runtuh.
 • Penyakit demam kuning jaundis yang makin serius.
 • Ujian fungsi hati yang semakin merosot.

18. Serangan jantung

Kematian otot jantung, yang berlaku disebabkan oleh bekalan darah yang tidak mencukupi dan dibuktikan oleh:

 • Sejarah kesakitan dada yang biasa.
 • Perubahan ciri elektrokardiografi yang baru.
 • Peningkatan biomarker jantung.

19. Penggantian injap jantung

Menjalani prosedur pembedahan jantung terbuka sebenar untuk menggantikan atau membaiki injap jantung akibat kecacatan atau ketidakstabilan injap jantung.

20. HIV akibat pemindahan darah

Jangkitan HIV yang didapati melalui pemindahan darah.

21. Kegagalan buah pinggang

Penyakit buah pinggang tahap akhir dan dilihat sebagai kegagalan kedua-dua buah pinggang kronik yang tidak dapat dipulihkan. Malah, ia juga memerlukan rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

22. Hilang kehidupan berdikari (independent existence)

Memerlukan pengesahan oleh seorang pakar yang sesuai bagi masalah hilang kehidupan berdikari dan menyebabkan ketidakupayaan kekal untuk melaksanakan sekurang-kurangnya tiga Kegiatan Kehidupan Harian.

23. Tidak dapat bercakap atau bisu

Kehilangan upaya untuk bercakap yang menyeluruh, kekal dan tidak dapat disembuhkan akibat kecederaan atau penyakit. Bukti perubatan untuk mengesahkan kecederaan atau penyakit mesti disediakan oleh pakar Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) yang sesuai.

24. Trauma kepala yang serius

Kecederaan kepala fizikal yang menyebabkan kerosakan fungsi kekal dengan minimum selama tiga bulan dari tarikh trauma atau kecederaan.

25. Pemindahan organ utama

Menjalani pemindahan sebenar sebagai penerima salah satu organ manusia berikut:

 • Ginjal
 • Hati
 • Paru-paru
 • Sumsum tulang
 • Jantung

26. Penyakit sista medullari

Penyakit ginjal progresif buah pinggang yang disifatkan oleh kehadiran sista di medula, atrofi tiub dan fibrosis interstisial dengan manifestasi klinikal anemia, poliuria dan kehilangan buah pinggang natrium, yang berterusan untuk kegagalan buah pinggang kronik.

27. Penyakit neuron motor

Diagnosis tepat tentang penyakit neuron motor oleh pakar neurologi dengan merujuk kepada atrophy otot tulang belakang, palsbar bulbar progresif, sklerosis lateral amyotrophik atau sklerosis lateral utama.

28. Sklerosis pelbagai

Diagnosis pasti sklerosis berganda yang disahkan oleh pakar neurologi yang berterusan dengan berikut:

 • Tanda-tanda merujuk kepada saluran yang melibatkan saraf optik, batang otak dan saraf tunjang serta menghasilkan defisit saraf yang jelas
 • Sejarah buruk dan penyelesaian simptom/ defisit neurologi.
 • Pelbagai defisit neurologi.

29. Kelumpuhan / Paraplegia

Jumlah kehilangan, kekal dan tidak boleh dipulihkan yang melibatkan kedua-dua lengan atau kedua-dua kaki, atau satu lengan dan satu kaki, melalui kelumpuhan yang disebabkan oleh penyakit atau kecederaan.

30. Penyakit Parkinson

Diagnosis pasti akan penyakit Parkinson oleh pakar neurologi di mana keadaan:

 • Tidak boleh dikawal oleh ubat.
 • Menunjukkan tanda-tanda kemerosotan progresif.
 • Pengesahan ketidakupayaan kekal Individu Yang Diinsuranskan untuk melaksanakan tiga atau lebih daripada Aktiviti Kehidupan Harian tanpa bantuan.

31. Hipertensi arteri paru-paru utama

Diagnosis pasti bagi keadaan hipertensi arteri pulmonari primer dengan pembesaran ventrikel kanan yang membesar. Ini perlu disahkan dengan pemeriksaan yang melibatkan ‘catheterization’ jantung dan boleh mengakibatkan kerosakan fizikal kekal.

32. Penyakit arteri koronari serius

Penyempitan lumen arteri koronari kanan, arteri menurun anterio kiri dan arteri ‘circumflex’.

33. Strok

Kematian tisu otak akibat bekalan darah yang tidak mencukupi, pendarahan dalam tengkorak atau embolisasi dari sumber tengkorak tambahan. Ini mengakibatkan defisit neurologi kekal dengan gejala klinikal. Diagnosis yang dibuat mestilah berasaskan imbasan CT atau MRI dan diperakui oleh pakar neurologi.

34. Pembedahan aorta

Pembedahan sebenar melalui torakotomi atau laparotomi untuk membaiki atau membetulkan aneurisme aorta, halangan atau membedah aorta.

35. Sistemik lupus eritematosus dengan komplikasi buah pinggang yang teruk

Diagnosis pasti sistemik lupus eritematosus yang disahkan oleh pakar reumatologi.

36. Lecuran tahap ketiga

Melecur tahap ketiga yang meliputi sekurang-kurangnya 20% kawasan permukaan badan Individu yang Diinsuranskan.

SUMBER

https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/010416/critical-illness-insurance-who-needs-it.asp

https://kclau.com/insurance/definition-of-36-critical-illnesses-or-dread-diseases-in-insurance-policy/

https://lokeaiaberhad.blogspot.com/2009/01/for-some-of-insurance-products-offered.html

https://www.prubsn.com.my/export/sites/prudential-pbtb/.galleries/PDF/36_critical_illness_eng.pdf

https://www.ibanding.my/understanding-insurance-36-critical-illnesses-also-known-as-dread-diseases/

Summary
36 Penyakit Kritikal Di Bawah Insurans Hayat (Life Insurance)
Article Name
36 Penyakit Kritikal Di Bawah Insurans Hayat (Life Insurance)
Description
Kebanyakan pemegang polisi yang membeli insurans merangkumi 36 penyakit kritikal akan mempunyai definisi tentang ini dalam polisi insurans hayat mereka.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: