Now Reading
3 Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kuala Lumpur

3 Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kuala Lumpur

hospital wanita dan kanak-kanak

Setiap hospital ada kelebihan dan kepakaran tersendiri termasuk Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kuala Lumpur. Mari kita lihat satu persatu.

Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kuala Lumpur

Hospital Wanita dan Kanak-kanak Kuala Lumpur (HWKKKL) atau lebih dikenali sebagai Hospital Tunku Azizah sekarang, menyediakan perkhidmatan Pediatrik, dan Obstetrik dan Ginekologi (O&G). Ini adalah pusat rujukan setempat yang mengambil kes rujukan bukan sahaja dari kawasan Kuala Lumpur, tetapi mereka juga menerima rujukan dari seluruh negara untuk pelbagai jenis subspesialisasi Pediatrik dan O&G.

Jabatan Pediatrik mempunyai permulaan yang sederhana dengan hanya dua wad yang terletak di atas tempat letak kereta sekarang, di blok utama Hospital Wanita dan Kanak-kanak Kuala Lumpur.

Ia hanya mempunyai satu wad untuk semua kanak-kanak di bawah umur tujuh tahun, sementara wad yang lain mempunyai beberapa katil yang disediakan untuk kelas pertama dan kedua, dan satu bahagian dijadikan katil bayi untuk bayi yang baru lahir.

Sebuah wad penjagaan khas untuk bayi dalam kandungan ditempatkan di Hospital Bersalin. Pada pertengahan tahun tujuh puluhan, pelbagai jabatan klinikal bermula di fakulti perubatan Universiti Nasional Malaysia, dan keperluan untuk bidang Pediatrik lebih dititkberatkan.

Jabatan Obstetrik dan Ginekologi adalah salah satu jabatan terbesar di Hospital Kuala Lumpur. Ia terletak di Blok Bersalin di perkarangan Hospital Kuala Lumpur. Ia adalah juga pusat rujukan nasional untuk perkhidmatan obstetrik dan ginekologi di negara ini.

Oleh kerana Hospital Wanita dan Kanak-kanak Kuala Lumpur ini adalah institusi perawatan peringkat tinggi, sejumlah aktiviti klinikal ditujukan untuk memberikan khidmat nasihat dan pengajaran untuk sejumlah hospital Periferal.

Hospital Bersalin Kuala Lumpur dilancarkan secara rasmi pada 18 Januari 1963 oleh Raja Permaisuri Agong ketika itu. Projek ini pertama kali dimulakan pada tahun 1958 untuk mengurangkan kesesakan di Bahagian Bersalin di Hospital Umum, dan disiapkan pada akhir tahun 1962.

Hospital Bersalin memainkan peranan penting sebagai hospital bersalin utama Kementerian Kesihatan di Malaysia.

Tujuan utamanya bukan hanya untuk memenuhi kebutuhan penduduk Kuala Lumpur, tetapi juga untuk menyediakan kemudahan bagi pesakit yang sakit parah dari luar bandar. Ia juga berfungsi sebagai pusat latihan bagi bidan dan jururawat.

Hospital ini bermula dengan 214 katil. Dari jumlah tersebut, 20 adalah katil kelas satu, 64 katil kelas kedua dan selebihnya 156 adalah katil kelas tiga. Sehari selepas pembukaan rasmi dua bayi pertama dilahirkan. Sebanyak 759.335 kelahiran telah dicatatkann di hospital ini dari tahun 1963 hingga 2002, menjadikannya hospital bersalin terbesar dan tersibuk di dunia.

Hospital Wanita dan Kanak-kanak Kuala Lumpur ini bertukar nama dan bangunan baru pada September 2019 dengan nama Hospital Tunku Azizah.

Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Hospital AVISENA Shah Alam

Hospital Pakar Wanita & Kanak-kanak AVISENA adalah hospital swasta pertama di Malaysia yang memfokuskan secara eksklusif pada penjagaan dan rawatan utama wanita dan kanak-kanak serta kemudahan penjagaan kesihatan swasta tertinggi di Malaysia.

Bangunan konsep butik eksklusif 19 tingkat ini terdiri daripada 130 tempat tidur, 4 teater operasi (OT), ICU, NICU dan HDU.

Setiap kali seorang wanita mengalami keajaiban kelahiran anak atau memerlukan rawatan ginekologi, kesihatan umum wanita, penjagaan pediatrik atau perkhidmatan khusus lain, Avisena berhasrat untuk membawa anda mengalami pengalaman hospital kesihatan berkonsepkan butik pilihan.

Perkhidmatan hospital ini merangkumi semua kepakaran dalam perubatan pediatrik seperti Rawatan Rapi Pediatrik, Neonatologi, Kardiologi Pediatrik, Pergigian Pediatrik, Pembedahan Pediatrik, ENT Pediatrik, Dermatologi Pediatrik, Ortopedik Pediatrik dan Pembedahan Pergigian Pediatrik.

Perkhidmatan wanita termasuk;

 • Bersalin;
 • Obstetrik Umum & Ginekologi;
 • Kanser Ginekologi;
 • Ginekologi Kanak-kanak & Remaja;
 • Perubatan Janin;
 • Klinik Menopouse;
 • Urogynaecology;
 • Kesihatan Wanita;
 • Psikologi;
 • Pusat Kesuburan Sehenti; dan
 • Perkhidmatan Plastik & Estetik.

Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Andorra Seri Kembangan

Hospital Wanita & Kanak-Kanak Andorra adalah hasil usaha Dr Khamsiah Muda, seorang doktor yang mempunyai kepakaran dalam bidang Obstetrik & Ginekologi.

Hospital ini didirikan dengan komitmen dan semangat bagi tumpuan terhadap penjagaan kesihatan wanita yang akan membawa kesejahteraan untuk generasi masa depan kita.

Dr Khamsiah dan sekumpulan wanita dari pelbagai bidang pengkhususan bergabung untuk membentuk sebuah syarikat bernama BWFW Medic Sdn Bhd. BWFW adalah singkatan, “Oleh Wanita Untuk Wanita”, kerana hanya wanita yang dapat memahami dan menginginkan sebuah pertubuhan yang focus secara eksklusif untuk melayani semua keperluan penjagaan kesihatan mereka, yang disesuaikan khas dengan keunikan fizikal, emosi dan psikologi seorang wanita.

Hospital ini mempunyai visi dan misi untuk menyediakan perkhidmatan yang luar biasa dan mesra Syariah dalam persekitaran yang menggabungkan perkhidmatan kesihatan dan hospitaliti yang terbaik dan memenuhi kehendak wanita dan kanak-kanak.

Hospital ini mempunyai 6 jenis perkhimatan yang ditawarkan kepada pesakit mereka:

 • Obstetrik & Ginekologi;
 • Pediatrik;
 • Anestesiologi;
 • Psikiatri;
 • Dermatologi; dan
 • Radiologi.

3 Hospital Wanita dan Kanak-kanak Kuala Lumpur yang tersenarai di atas adalah pilihan buat wanita ataupun pasangan yang yang bakal mendapat cahaya mata tidak lama lagi. Berbincanglah dengan pasangan sebelum membuat keputusan.

Sumber artikel :

https://www.crc.gov.my/crc-women-children-hospital

https://www.hkl.gov.my/index.php/services/clinical-department?layout=edit&id=334

https://www.andorracare.com/about-andorra

error: Content is protected !!