Jeragat adalah bintik-bintik coklat kecil yang muncul di kulit muka terutamanya di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari. Jeragat tidak berbahaya. Jeragat terbentuk akibat daripada pengeluaran melanin yang berlebihan Melanin ini bertanggungjawab terhadap penghasilan warna kulit dan rambut (pigmentasi). Secara keseluruhan, jeragat berasal dari rangsangan sinaran ultraviolet (UV).

Terdapat dua kategori jeragat iaitu ephelides dan lentigin suria. Ephelides adalah satu jenis yang biasa dianggap sebagai jeragat oleh kebanyakan individu. Lentigin suria adalah tompok-tompok kulit gelap yang bertambah apabila semakin dewasa. Ini termasuklah jeragat dan bintik-bintik penuaan. Kedua-dua jenis jeragat ini boleh kelihatan serupa tetapi berbeza cara kemunculannya.

Apakah yang menyebabkan jeragat?

Kulit wajah mengandungi sel yang disebut melanosit yang menghasilkan pigmen melanin. Melanin membantu melindungi kulit wajah dari sinar ultraviolet matahari. Pendedahan kepada cahaya matahari mendorong melanosit menghasilkan lebih banyak melanin. Jeragat adalah pertumbuhan melanin pada lapisan luar kulit anda.

Seseorang yang mempunyai kulit wajah yang cantik dan sempurna juga tidak lari daripada masalah jeragat. Walaupun individu berkulit putih biasanya menghasilkan kurang melanin daripada individu berkulit gelap, melanosit mereka menghasilkan lebih banyak melanin semasa terdedah kepada cahaya matahari.

Kemunculan Jeragat & Cara Mengatasinya:

Jeragat terhasil daripada sekelompok sel kulit yang mengandungi pigmen melanin. Permukaan jeragat tidak sama seperti tahi lalat. Jeragat mempunyai permukaan yang rata. Jeragat tidak menyakitkan atau membahayakan.

Kemungkinan jeragat muncul disebabkan oleh genetik tetapi sebahagian besar jeragat muncul disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari. Sekiranya anda mempunyai jeragat dan ingin memudarkannya, berikut adalah empat cara yang boleh dilakukan:

1. Pelindung cahaya matahari atau sunblock

Sunblock atau pelindung cahaya matahari tidak akan menghilangkan jeragat yang ada, tetapi membantu mencegah kemunculan jeragat yang baru. Anda harus menggunakan pelindung cahaya matahari apabila ingin terdedah kepada cahaya matahari walaupun cuaca mendung.

Pelindung cahaya matahari haruslah mempunyai SPF 30 atau lebih tinggi. Sapukan pelindung cahaya matahari pada kulit wajah sekurang-kurangnya 15 minit sebelum keluar rumah. Gunakan semula pelindung cahaya matahari setiap dua jam untuk melindungi kulit anda semaksimum yang boleh.

2. Rawatan laser

Rawatan laser menggunakan denyutan cahaya berfokus yang kuat untuk menyasarkan kepada kawasan kulit yang rosak. Rawatan laser secara amnya selamat. Risiko parut adalah rendah. Walau bagaimanapun, kesan sampingan lain mungkin berlaku, termasuk:

 • gatal
 • bengkak
 • kemerahan
 • kerakusan
 • mengelupas
 • jangkitan
 • perubahan warna kulit

Sekiranya anda mempunyai sejarah herpes oral, anda mungkin perlu mengambil ubat antivirus sebelum menjalani rawatan laser. Ini kerana laser dapat merangsang timbulnya herpes di sekitar mulut anda.

Rawatan laser mungkin memerlukan masa hingga dua minggu untuk pulih. Pelbagai sesi biasanya diperlukan untuk mencapai hasil yang diinginkan.

3. Cryosurgery

Cryosurgery menggunakan suhu sejuk yang sangat tinggi dalam bentuk nitrogen cair untuk membekukan dan memusnahkan sel-sel kulit yang tidak normal. Cryosurgery umumnya selamat dan tidak memerlukan anestesia dan sedikit masa pemulihan. Beberapa kesan sampingan yang berpotensi adalah hipopigmentasi, pendarahan, dan melecet. Cryosurgery jarang menyebabkan parut.

4. Rawatan semula jadi

Terdapat beberapa ubat semula jadi untuk menghilangkan jeragat. Tidak ada yang terbukti secara saintifik. Namun, kebanyakannya tidak mungkin menyebabkan bahaya apabila digunakan secara sederhana.

Ubat semula jadi ini merangkumi:

Jus lemon: Sapukan jus lemon terus ke kulit anda dengan kapas bulat dan kemudian basuh. Jus lemon mempu mencerahkan kulit.

Madu: Campurkan madu dengan garam atau gula untuk membuat gosok. Madu dapat membantu meringankan pigmentasi.

Buttermilk: Sapukan buttermilk terus ke kulit anda. Anda harus membiarkannya selama 10 minit sebelum membilasnya dengan air suam. Anda juga boleh membuat mask muka dengan menggabungkan buttermilk dengan oatmeal. Susu mentega mempunyai asid laktik yang berpotensi membantu memudarkan jeragat anda.

Sour cream: Sapukan sour cream terus ke kulit anda dan kemudian basuh selepas beberapa minit. Sour cream mengandungi asid laktik.

Yogurt: Sapukan yogurt terus ke kulit anda dan biarkan selama beberapa minit. Yogurt juga mengandungi asid laktik.

Bawang: Gosokkan bawang ke atas kulit anda, dan kemudian bilas kulit anda dengan air suam. Bawang boleh bertindak sebagai pengelupasan dan dapat membantu memudarkan bintik-bintik jeragat.

Sekiranya anda merasakan rasa yang tidak selesa, hentikan penggunaannya.

3 Bahan Bahaya yang terdapat dalam Krim untuk Memudarkan dan Menghilangkan Jeragat

Walaupun krim ini berkesan untuk menghilangkan jeragat, tetapi anda harus jauhinya kerana ia akan mendatangkan kesan buruk. Krim tersebut adalah:

1. Krim pudar topikal

Banyak krim pudar mengandungi hidrokuinon iaitu sejenis bahan untuk menyekat pengeluaran melanin dan mencerahkan kawasan kulit yang gelap. Namun begitu, hidrokuinon boleh mendatangkan kesan yang buruk seperti:

 • keradangan
 • kekeringan
 • pembakaran
 • melepuh
 • perubahan warna kulit

2. Krim retinoid topikal

Krim retinoid adalah sebatian vitamin A. Ia digunakan untuk memperbaiki kulit yang rosak akibat sinaran matahari dan memudarkan jeragat. Retinoid mungkin menawarkan perlindungan photop dengan menyerap sinaran ultraviolet B. Ini dapat membantu mengelakkan jeragat terbentuk. Namun begitu, retinoid boleh mendatangkan kesan buruk juga seperti:

 • kemerahan
 • kekeringan
 • iritasi kulit
 • mengelupas
 • kepekaan

3. Pengupas kimia

Pengupas kimia menggunakan larutan kimia untuk mengupas kawasan kulit yang rosak. Untuk menghilangkan jeragat, kulit sederhana yang mengandungi asid glikolat atau asid trikloroasetik menembusi lapisan tengah kulit. Setelah kulit rosak dikeluarkan, kulit baru akan dihasilkan.

Kulit kimia boleh menyebabkan sementara:

 • menyengat
 • mengelupas
 • kemerahan
 • kegatalan
 • bengkak

Sumber:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-freckles#causes

https://www.healthline.com/health/what-are-freckles#sunburn

Summary
Article Name
Ketahui 3 Bahan Ini Berkesan Menghilangkan Jeragat Tetapi Mendatangkan Kesan Lebih Buruk
Description
Jeragat adalah bintik-bintik coklat kecil yang muncul di kulit muka anda terutamanya di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari. Jeragat tidak berbahaya. Jeragat terbentuk akibat daripada pengeluaran melanin yang berlebihan Melanin ini bertanggungjawab terhadap penghasilan warna kulit dan rambut (pigmentasi). Secara keseluruhan, jeragat berasal dari rangsangan sinaran ultraviolet (UV).
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: