Now Reading
10 Tempat Menarik Di Sabah, Negeri Di Bawah Bayu

10 Tempat Menarik Di Sabah, Negeri Di Bawah Bayu

Tempat Menarik Di Sabah

Tempat menarik di Sabah? Bagi yang tidak tahu, Sabah adalah negeri kedua terbesar di Malaysia yang terletak di bahagian utara Borneo.

Sabah terkenal dengan pantai-pantai yang indah serta kehijauan hutan hujan tropikanya yang menjadi tempat habitat kepada pelbagai spesis tumbuhan dan hidupan liar.

Bukan sahaja mempunyai pantai yang indah, malah Sabah juga mempunyai pelbagai tarikan yang menarik. Oleh itu, ayuh saya senaraikan beberapa tempat yang menarik di Sabah.

1. Pulau Sapi

Sekiranya anda mencari percutian yang santai di perairan yang tenang di Sabah, maka Pulau Sapi adalah tempat percutian yang sempurna untuk menikmati angin sejuk dan laut biru yang tenang. Salah satu pulau yang mesti dikunjungi di Sabah, Pulau Sapi terkenal dengan Coral Flyer iaitu garis zip terpanjang di dunia. Pulau yang indah ini juga menawarkan banyak aktiviti seperti selam skuba, snorkeling, dan banyak lagi.

Pulau Sapi yang berbentuk seperti kepala lembu ini telah lama menjadi destinasi pelancongan kegemaran kerana keindahan alam semula jadi, budaya eksotik, aktiviti lasak dan kehidupan laut. Sebahagian daripada tarikan disini termasuk hidupan liar itu tersendiri yang berada di pulau ini dan pantai-pantai yang menarik. Oleh itu, Pulau Sapi merupakan antara tempat menarik di Sabah.

2. Lok Kawi Wildlife Park

Taman Hidupan Liar Lok Kawi yang terletak di Kota Kinabalu cukup popular dalam kalangan pencinta alam dan peminat hidupan liar. Taman yang seluas 280 ekar ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu taman botani dan zoo. Ia dikendalikan oleh Jabatan Hidupan Liar Sabah di bawah Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar.

Taman ini berorientasikan keluarga dan sangat digemari kanak-kanak. Antara haiwan yang berada di zoo termasuklah gajah Borneo Pygmy, Orang Utan, Harimau Malaya, Badak Sumatera, monyet Proboscis, dan juga beberapa spesies Rusa. Manakala, bahagian taman botani pula membolehkan pengunjung berjalan-jalan santai dan trekking di hutan di sepanjang laluan.

3. Gaya Street Sunday Market

Gaya Street atau lebih dikenali sebagai pasar minggu di Sabah harus berada dalam senarai tempat yang wajib dikunjungi oleh para pelancong. Pelancong boleh membeli pelbagai barang seperti pelbagai jenis makanan laut, kraftangan melayu dan lain lain lagi.

Sekiranya anda ingin membeli beberapa cenderamata untuk dibawa pulang, maka ini adalah tempat yang tepat untuk membelinya Orang ramai juga dapat menemui artifak tradisional Malaysia. Sekiranya anda seorang pencinta makanan, maka anda boleh meneroka pelbagai ramuan untuk masakan asli Malaysia. Ia terletak di pusat bandar, maka pelancong boleh berjalan ke tempat ini. Pasar ini juga berhubung dengan pengangkutan awam, jadi sangat memudahkan para pelancong.

4. Poring Hot Springs

Anda tidak boleh mengatakan bahawa anda pernah ke Sabah jika anda tidak mengunjungi Poring Hot Springs. Ini adalah salah satu tempat yang paling disukai oleh para pelancong malah penduduk setempat kerana ia mempunyai tempat yang sempurna di mana anda dapat menghilangkan tekanan, merendam luka dan sakit otot di dalam mata air mineral sulfur panas, yang dikatakan mempunyai khasiat yang dapat menyembuhkan sakit.

Selain dari hot springs, terdapat berbagai tempat menarik di dalamnya, termasuk ladang rama-rama, taman tropika, jalan kanopi Poring, Pusat Pemuliharaan Poring Orchid dan tempat bunga Rafflesia.

5. Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Keluasan lebih dari 40 kilometer persegi di tanah Hutan Simpan Kabili, pusat pemulihan ini diketahui memberi kehidupan baru kepada orang utan yang tiada ibu ayah sebelum menghantarnya kembali ke hutan. Kawasan simpanan ini dihuni oleh 200 orang utan yang menjadi tumpuan utama tempat ini.

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre dikelilingi oleh para pelancong dari seluruh dunia yang ingin melihat spesies haiwan terancam ini tinggal di habitat semula jadi mereka. Sekiranya anda seorang yang suka menghabiskan masa tanpa gangguan di tengah-tengah alam, ini adalah tempat yang sesuai untuk dikunjungi di Sabah. Oleh itu, Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre merupakan antara tempat menarik di Sabah.

6. Gua Gamantong

Gua Gomantong adalah bahagian dari Hutan Simpan Gomantong yang menjadi tarikan para pelancong. Gua ini dikenali sebagai rumah kepada jutaan kelawar dan lipas sejak berabad-abad. Ia terdiri daripada dua ruang utama, iaitu Gua Putih dan Gua Hitam. Gua Hitam boleh didekati oleh pelancong dengan mudah namun Gua Putih tetap tidak dapat diakses.

Berjalan di gua ini akan menyebabkan kasut anda kotor. Oleh itu, disarankan untuk menutup kasut anda dengan beg plastik sebelum melangkah masuk ke dalam gua. Sekiranya anda ingin memilih jalan yang lebih selamat untuk sampai ke gua, anda juga boleh berjalan melalui jalan kayu.

7. Kiulu White Water Rafting Centre

Sungai Kiulu yang sepanjang 15 km mempunyai banyak aktiviti sukan air untuk para pengunjung. Dari mendayung melalui air sungai yang deras hingga mengatasi jeram, pelbagai aktiviti menarik yang akan menggembirakan anda.

Perjalanan arung jeram ini sesuai untuk semua orang yang mencari perjalanan yang tenang dan santai. Sekiranya anda baru berjinak jinak dengan aktiviti air, inilah peluang keemasan untuk anda. Oleh kerana jeram di sini tidak bahaya, anda juga boleh membawa anak-anak anda ke tempat ini. Sebaik sahaja anda selesai dengan sukan air, anda boleh duduk di tebing sungai dan bersantai di kehangatan alam.

8. Turtle Islands National Park

Terletak di pusat Pulau Penyu, taman nasional dari Sabah ini memberikan perlindungan kepada beberapa spesies penyu yang terancam. Ia mempunyai tiga pulau termasuk Gulisan, Selingan, dan Little Bakkungan.

Walaupun taman ini sangat terkenal dengan penyu lautnya, ada beberapa aktiviti menarik yang boleh para pengunjung lakukan. Antaranya ialah bermain sukan dan ekspedisi gunung. Semasa lawatan anda ke rumah penyu yang indah, anda boleh menyaksikan pelbagai aktiviti mereka bermula dari bertelur hingga bersarang. Bagi peminat hidupan liar, ini adalah peluang yang ideal untuk melihat dunia penyu.

See Also
Taman Negara Teluk Bahang, Pulau Pinang.

9. Mari Mari Cultural Village

Mari Mari Cultural Village memperkenalkan anda kepada gaya hidup tradisional dan sederhana di Sabah. Perkampungan ini telah berubah menjadi muzium yang mempunyai budaya etnik Borneo yang terpelihara dengan indah. Sekiranya anda ingin menyelami sejarah Borneo, terus ke dusun kecil ini dan pelajari beberapa fakta menarik mengenai bandar ini.

Perkampungan ini mempunyai lima suku etnik yang berbeza, termasuk Dusun, Rungus, Lundayeh, Bajau, dan Murut. Kunjungan ke kampung ini adalah peluang yang tepat untuk mempelajari budaya suku Borneo dan menikmati acara seni langsung yang dilakukan oleh penduduk suku. Untuk semua penggemar sejarah, Mari Mari Cultural Village adalah tempat paling terkenal di antara semua tempat pelancongan di Sabah.

10. Masjid Bandaraya Kota Kinabalu

Majid Bandaraya Kota Kinabalu yang terkenal sebagai Masjid Terapung adalah satu lagi tempat pelancongan terkenal di Sabah. Masjid ini menampilkan seni bina tradisional Islam dengan sedikit gaya seni bina moden di dalamnya.

Seluruh tempat dihiasi dengan parit dan pokok palm yang berayun, yang menambah daya tarikan estetikanya. Masjid Bandaraya Kota Kinabalu yang menghadap Teluk Likas memberikan pemandangan sempurna bagi para pengunjung. Sekiranya anda bukan Islam yang tidak pernah berada di dalam masjid, ini adalah peluang keemasan bagi anda untuk belajar mengenai tradisi Islam zaman dahulu. Namun, sebelum melangkah ke masjid, anda harus meminjam pakaian yang sesuai dari pondok yang terletak di luar masjid.

Jika melancong ke Sabah, jangan lupa bawa pulang ole-ole menarik untuk dijadikan kenangan.

Selamat mengembara ke negeri di bawah bayu!

SUMBER

https://www.thrillophilia.com/destinations/sabah/places-to-visit

https://www.trixoli.com/my/ms/destinasi/malaysia/sabah/

error: Content is protected !!