10 Tempat Menarik Di Batu Pahat, Johor Pada Tahun 2021.

tempat menarik di Batu Pahat

10 tempat menarik di Batu Pahat, Johor pada tahun 2021 yang wajib dikunjungi oleh para pelancong sama ada pelancong dari Malaysia atau luar negara.

Destinasi pelancongan di negeri Johor terutama batu pahat. Walaupun ianya hanya bandar kecil tetapi ia mempunyai sungai jeram, kepulauan, air terjun, bangunan lama tinggalan sejarah, hutan lipur, alam semula jadi, gua, dan tasik. Para pelancong pasti berpuas hati jika datang ke batu pahat.

Antara 10 tempat menarik di batu pahat yang paling wajib dikunjungi oleh pengunjung adalah:

  1. Uncle Lim Farm

Uncle Lim Farm dikendalikan oleh Uncle Lim yang memiliki tanah seluas 2 ekar. Tanahnya mempunyai pelbagai jenis tanaman hijau. Beliau membuka pintu kemasukan kepada masyarakat umum sekitar tiga tahun yang lalu untuk melihat dan mengambil hasil pertanian yang beliau kelola dengan bebas .

Hasil  daripada pencapaian daya tarikan itu ,beliau telah meluaskan dan mencantikkan lagi tanah pertanian daripada dana pengunjung yang diterima.

tempat menarik di batu pahat
  1. Hutan lipur soga perdana

Hutan lipur soga perdana, hutan paling terkenal disini, penduduk tempatan menggelarnya sebagai lembah ‘Tarzan’. kawasan terbesar diselaputi oleh flora fauna dan air terjun.

Hutan ini mempunyai  tempat pendakian yang tinggi dan cantik dan mempunyai kemudahan untuk berehat. Ia juga menjadi tempat yang digemari oleh pendaki-pendaki luar dan dalam negara kerana hanya memerlukan waktu yang singkat lebih kurang 20-30 minit di bawah bimbingan orang tempatan untuk sampai ke puncak.

tempat menarik di batu pahat
  1. Pantai Minyak Beku

Pantai Minyak Beku dikenali sebagai ‘kampung minyak beku’ . Pantai ini terletak di Batu Pahat. Pantai ini menawarkan suasana yang tenang dan damai. Ia adalah tempat berkelah yang indah untuk menikmati hari riadah bersama rakan dan keluarga.

tempat menarik di batu pahat

Disini juga terdapat sebuah gua yang menempatkan sebuah kuil yang tidak jauh jaraknya ,hanya perlu berjalan kaki  jika dari pantai .Dan perlu diingatkan, anda tidak dibenarkan untuk berenang di pantai ini.

  1. Kuil Chong Long Gong

Kuil Chong Long Gong merupakan Kuil Cina yang terletak di sebuah bandar kecil dan perkampungan nelayan di Segenting,  Minyak Beku. Tarikan utama adalah dewa Fu De Zheng God atau Tua Pek Kong.

Dewa-dewa lain yang disembah di sini adalah Nezha, Marshal Pusat Altar, Kaisar Laut Naga dan Dewa Nasib. Ia juga mendakwa menempatkan ikan legenda, Arapaima sepanjang enam kaki yang besar yang mendakwa membawa tuah kepada mereka yang mampu menyentuhnya .

  1. Square one mall

Square one mall merupakan pusat membeli -belah tersohor di Batu Pahat. Bukan setakat itu sahaja, anda juga boleh membeli pakaian dan barang-barang keperluan di Parkson .

Jika anda bosan, dan ingin mengisi waktu dengan menonton wayang bersama keluarga, MBO ada menyediakan servis itu .jika anda lapar, makanan segera dan ringan seperti Sushi Mentai, Pizza Hut dan KFC juga ada untuk dinikmati.

  1. Lover bridge

Lover bridge adalah jambatan kecil yang menganjur ke laut. Kedudukan terletak di Segenting, Minyak Beku di Johor, Malaysia .ia juga tempat mengawasi sungai perak. Tempat paling strategik dan cantik jika anda ingin melihat matahari terbenam.

Anda juga berpeluang untuk membeli sedikit cenderamata dan buah tangan seperti udang kering dan makanan laut di gerai jualan berdekatan untuk dibawa pulang .

tempat menarik di batu pahat
  1. old street Batu Pahat

old street Batu Pahat, pusat komersial terletak di simpang persimpangan antara Jalan Kluang- Taman Sri Jaya -Jalan Parit Besar yang juga dianggap sebagai ‘Segitiga Emas’. Ia mempunyai reka bentuk moden dan terletak di kawan strategik di mana peninjau mata Batu Pahat mudah untuk melihat.

Terdapat juga kawasan pejalan kaki di antara dua blok perbelanjaan. Hal itu memberikan keselesaan dan kemudahan optimum untuk para pengunjung untuk akses ke suatu tempat ke tempat lain.

Ia mempunyai banyak tempat membeli-belah dan kafe, restoran taman atap, kedai cenderamata, salun, pusat kecergasan dan fesyen.

tempat menarik di batu pahat
  1. DIY taman permainan

DIY taman permainan diperbuat daripada bahan kitar semula. Taman ini dibina oleh seorang lelaki tua .beliau terkenal kerana mengubah barang-barang buangan dan sampah menjadi pengalaman yang menyeronokkan.

Struktur seperti ‘flying fox’, ‘go carts’, ‘pirate ships’ ,buaian dan papan gelongsor adalah antara tarikan utama bagi kanak-kanak. Di sini, Pasar seni dan festival hujung minggu diadakan pada bulan Jun hingga Ogos .

See Also
Hobi

tempat menarik di batu pahat
  1. Dataran Penggaram

Dataran Penggaram adalah tempat paling wajib dikunjungi dan ianya tempat terpenting di batu pahat. Hal ini kerana Legenda mengatakan bahawa tentera Siam memahat batu di kampung Minyak Beku untuk mengumpulkan air minuman setelah dikalahkan oleh tentera Melaka pada abad ke-15.

kemudian tanah ini diberi nama Batu Pahat. semua perayaan penting termasuk Hari Kebangsaan, Tahun Baru Cina dan Hari Raya dianjurkan di tempat ini. Pada hari-hari biasa, tempat ini adalah tempat yang memudahkan bagi penduduk tempatan dan pelancong berkumpul.

tempat menarik di batu pahat
  1. mural lukisan jalanan

mural lukisan jalanan adalah tempat aktiviti mural atau lukisan dinding yang dilaksanakan oleh sekumpulan orang dewasa muda yang berminat menjadikan Batu Pahat sebagai pusat seni, budaya dan gaya bebas.

Permata tersembunyi ini hanya terdapat di sekitar jalan-jalan di Batu Pahat dan kebanyakannya mural berkisar tentang kehidupan harian dalam budaya Malaysia dan kesedaran tentang alam sekitar .

tempat menarik di batu pahat

Secara kesimpulannya, banyak tempat menarik di Batu Pahat  yang boleh dikunjungi dari alam semula jadi hingga pusat membeli-belah. Daripada situ, anda pasti akan menemui sesuatu yang anda impikan yang masih belum tercapai.

SUMBER:

https://www.johornow.com/english/uncle-lims-farm-escape-hustle-bustle-city/

https://www.trixoli.com/my/destinations/malaysia/johor/

https://travelmalaysia.me/dataran-penggaram-batu-pahat

error: Content is protected !!