Now Reading
10 Tabiat Harian Tanpa Sedar Sabotaj Kesihatan Anda

10 Tabiat Harian Tanpa Sedar Sabotaj Kesihatan Anda

tabiat harian sabotaj kesihatan

Mengimbau Peristiwa Yang Tertekan

Berfikir tentang peristiwa yang tertekan dari masa lalu – sama ada lima tahun yang lalu atau lima minit yang lalu – tidak baik untuk kesejahteraan dan kesihatan psikologi anda.

Kajian 2017 yang diterbitkan mendapati bahawa ruminasi (memfokuskan diri pada tekanan seseorang berbanding dengan memikirkan penyelesaian) membawa kepada peningkatan simptom depresi. Semakin banyak berfikir tentang peristiwa yang tertekan, semakin besar kemungkinan mereka menjadi semakin tertekan. Penyelidik mendapati bahawa penurunan ruminasi membantu mengurangkan perasaan depresi.

Ketahui betapa banyak masa yang anda gunakan untuk memikirkan peristiwa yang tertekan dalam hidup anda. Daripada mengembalikan semula perkara-perkara yang anda tidak boleh ubah, usahalah untuk menggunakan tenaga anda dengan lebih berharga – seperti merancang masa depan atau menikmati masa.

Keluhan kepada Rakan-rakan

Dalam hal yang sama, anda mungkin berfikir bahawa menelefon rakan untuk mengadu tentang hari buruk anda dapat membantu melepaskan emosi negatif. Sebaliknya, daripada melepaskan perasaan yang tidak baik, kajian menunjukkan peluahan lebih menguatkan emosi negatif anda.

Satu kajian pada tahun 2011 yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology mendapati hubungan antara ruminasi bersama(tingkah laku di mana hubungan rakan sebaya memberi tumpuan kepada perbualan berorientasikan negatif) dan depresi. Kanak-kanak yang cenderung untuk berkongsi masalah mereka dengan rakan sebaya lebih cenderung didiagnosis dengan depresi.

Oleh itu, walaupun anda mungkin berfikir bahawa berkongsi masalah dengan rakan-rakan akan mengurangkan tekanan, memulihkan kesulitan anda, namun sebenarnya mungkin akan meningkatkan emosi negatif anda dan menyebabkan anda tersekat dalam mood yang tidak baik.

Menggunakan Kritikan Sendiri

Sama ada anda menggelar diri anda bodoh setiap kali anda membuat kesilapan atau anda menunjukkan setiap kecacatan yang anda lihat ketika anda melewati cermin, kritikan diri yang keras boleh menjadi kebiasaan sepanjang hayat.

Memukul diri sendiri dan menjatuhkan diri sendiri adalah tidak baik untuk kesihatan mental anda. Sebaliknya, belas kasihan diri juga dikaitkan dengan kesihatan dan daya tahan psikologi yang lebih besar.

Mengubah cara anda berfikir dapat membantu anda berasa lebih baik. Ia adalah tabiat yang sukar untuk dihapuskan, tetapi dengan usaha yang bersepadu, anda boleh belajar untuk mengembangkan dialog dalaman yang lebih baik.

Menatap Media Sosial Tanpa Berfikir

Sama ada anda menatal menerusi Facebook atau anda bermain di Pinterest, menghabiskan masa di media sosial mungkin tidak baik untuk kesihatan mental anda.

Ironinya, kajian mendapati bahawa media sosial membawa kepada perasaan pengasingan. Semakin lama orang menghabiskan masa di laman media sosial, semakin terpencil mereka melihat diri mereka. Dan pengasingan sosial tidak baik untuk kesihatan mental dan fizikal anda.

Sama ada foto bercuti atau gambar kereta baru, melihat siaran media sosial orang lain juga boleh menyebabkan anda menyimpulkan kehidupan anda tidak setaraf dengan kehidupan rakan anda. Dan kajian menunjukkan bahawa berasa iri hati dengan rakan-rakan di media sosial boleh meningkatkan risiko depresi anda.

Daripada menghabiskan berjam-jam menatal menerusi media sosial, lebih baik anda meluangkan masa dan tenaga kepada interaksi di dalam diri. Makan tengah hari bersama rakan, telefon seseorang, atau merancang makan malam bersama keluarga anda. Interaksi sosial nyata dapat meningkatkan kesejahteraan anda.

Berjaga Hingga Lewat Malam

Anda mungkin berfikir melewatkan waktu tidur selama 30 minit akan membantu anda menyelesaikan beberapa tugas sebelum tidur. Dan mungkin anda fikir anda masih akan mendapat banyak rehat kerana anda akan tidur sedikit esok.

Tetapi kajian menunjukkan bahawa apabila anda tidur mungkin sama pentingnya dengan seberapa banyak anda tidur. Berjaga lewat dan tidur pada waktu pagi boleh meningkatkan peluang anda mendapat kesihatan yang buruk sepanjang hari.

Kajian pada tahun 2016 yang diterbitkan mendapati bahawa waktu tidur lewat dikaitkan dengan penggunaan makanan segera yang tinggi dan pengambilan sayur-sayuran yang rendah, terutama dalam kalangan lelaki. Di samping itu, orang yang tidur lewat kurang mendapat aktiviti fizikal.

Tidur pada jam yang munasabah dan bangun awal mungkin sukar untuk dibiasakan pada mulanya jika anda adalah burung hantu. Tetapi dari masa ke masa, anda akan menyesuaikan diri dengan jadual baru anda dan ini dapat membantu anda membuat keputusan yang lebih sihat untuk diri anda sepanjang hari.

Membelanjakan Wang

Walaupun pembelian di kedai runcit atau membeli-belah dalam talian pada lewat malam mungkin membuat anda berasa lebih baik untuk seketika, berbelanja dengan boros mungkin memberi kesan yang berbahaya dalam jangka masa panjang. Dan kesannya mungkin melampaui batas akaun bank anda.

Kajian psikologi 2013 mendapati hubungan antara penyakit mental dan masalah kewangan. Penyelidik menyimpulkan kemungkinan penghidap masalah kesihatan mental adalah tiga kali lebih tinggi dalam kalangan orang yang mempunyai hutang.

Terdapat juga hubungan yang lebih tinggi antara bunuh diri dan hutang. Orang yang membunuh diri adalah lapan kali lebih cenderung berada dalam beban hutang.

Jadi, kawal kewangan anda dengan membuat belanjawan. Atur keupayaan kewangan anda-dan belanja dalam had anda-boleh memberi kesan positif terhadap kepuasan hidup anda secara keseluruhan.

Menonton TV

Walaupun kebanyakan orang tahu bahawa menjadi kentang sofa adalah buruk untuk badan anda, penyelidikan menunjukkan menonton TV terlalu banyak juga tidak baik untuk otak anda.

Kajian pada tahun 2016 di dalam Psikiatri mendapati bahawa tontonan televisyen yang tinggi dan aktiviti fizikal yang rendah pada waktu muda dikaitkan dengan fungsi eksekutif separuh malam yang lebih buruk. Penyelidik mendapati bahawa orang yang purata lebih daripada 3 jam TV sehari selama 25 tahun mempamerkan prestasi ujian kognitif yang kurang baik berbanding dengan orang yang kurang menonton televisyen.

Bertukar masa TV untuk aktiviti fizikal boleh menjadi kunci kepada kesihatan otak. Oleh itu, pergi berjalan kaki atau ke gim, bukannya menjamu selera di sofa selepas hari yang sukar di pejabat. Ia baik untuk badan dan juga otak anda.

Melangkau Waktu Makan

Sama ada anda melepaskan pintu tanpa makan sarapan pagi atau anda melangkau hidangan tengahari dengan harapan mengurangkan ukuran garis pinggang anda, melangkau hidangan mungkin lebih berbahaya daripada yang anda fikirkan.

Melangkau hidangan tidak bermakna sedikit kalori. Kebanyakan orang makan lebih banyak pada hidangan seterusnya untuk menampung hidangan yang dilangkau. Kehilangan makanan berisiko untuk perubahan metabolik. Selepas melangkau hidangan, anda mengalami paras glukosa puasa yang tinggi dan keadaan tindak balas insulin yang tertunda yang akhirnya boleh menyebabkan diabetes.

Berikan masa untuk makan dan berpegang kepada diet yang sihat. Makan pada selang masa yang tetap dapat membantu anda terus bertenaga dan fokus sepanjang hari, sambil membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat.

Makan Apabila Anda Tidak Lapar

Terdapat banyak sebab yang mungkin anda dapati untuk snek atau melayani diri anda bahagian kedua apabila anda sebenarnya tidak lapar. Makan secara emosi, makan malam, atau berlebihan pada acara sosial hanya beberapa sebab yang mungkin anda makan lebih banyak daripada yang anda perlukan.

Mengambil kalori tambahan boleh menyebabkan anda berlebihan berat badan. Dan berat badan berlebihan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan. Untuk mengekalkan berat badan yang sihat, penting untuk menggunakan makanan sebagai pembekal tenaga kepada badan anda, bukannya menggunakannya sebagai bentuk hiburan atau pengurangan tekanan. Perhatikan waktu apabila makan yang tidak berpunca daripada kelaparan biologi.

Cuba berjalan-jalan, terlibat dalam aktiviti santai, atau bermeditasi sebagai cara untuk mengatasi perasaan tidak selesa atau sebagai cara untuk menenangkan tubuh anda. Mengurangkan pengambilan kalori anda boleh membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat.

Duduk Terlalu Lama

Jika anda bekerja di pejabat, anda menghabiskan banyak masa duduk. Dan duduk untuk tempoh yang lama boleh menjadi buruk untuk kesihatan anda.

Tingkah laku tidak aktif telah dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah kesihatan fizikal seperti obesiti, diabetes jenis 2, dan penyakit kardiovaskular.

Meluangkan terlalu banyak masa di kerusi pejabat juga mungkin tidak baik untuk kesihatan mental anda. Kajian menunjukkan orang yang duduk terlalu banyak menghadapi risiko depresi yang lebih tinggi.

Mendapat sekurang-kurangnya satu jam aktiviti bertenaga setiap hari dapat membantu mengatasi kesan terlalu banyak duduk. Cuba bergerak selama beberapa minit setiap setengah jam untuk menjaga badan dan minda anda dalam bentuk yang lebih baik.

SUMBER

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/how-to-drop-pound-packing-habits#1

https://www.psychologytoday.com/intl/basics/self-sabotage

https://www.healthline.com/health/self-sabotage

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/healthy-habits-that-boost-happiness/art-20267401

error: Content is protected !!