Resdung

Resdung merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan pada muka ataupun pada kawasan mata. Pelbagai alternatif boleh dilakukan untuk mengurangkan resdung.

Dengan menggunakan alternatif berbentuk tablet dalam pemakanan ataupun berbentuk cecair adalah langkah yang sesuai kerana boleh menjimatkan kos dan kesannya juga pasti tidak akan mengecewakan anda. Ini adalah senarai alternatif ubatan resdung yang boleh anda cuba.

Fereena Sinus Care

RM80.00

Sinus Care keluaran Fereena Beauty dapat mengeluarkan lendir yang ada di dalam hidung dan dapat meredakan kegatalan di kawasan hidung dan mata. Selain itu, ia meningkatkan sistem imunisasi badan dan sistem pernafasan. Jika anda kerap bersin pada waktu pagi, ia sangatlah efektif untuk anda. Kandungan utama di dalam tablet ini ialah ekstrak kayu manis, ekstrak halia, ekstrak bawang putih dan ekstrak kunyit yang selamat untuk digunakan.

Himalaya Bresol

RM28.75

Himalaya Bresol Tablet membantu melawan gangguan pernafasan dan resdung. Bahan-bahan semula jadi bertindak secara sinergis untuk memberikan kelegaan simptom pada keadaan pernafasan alergi. Sifat antihistaminnya menguruskan gejala yang berkaitan dengan gangguan pernafasan. Ciri-ciri untuk mengurangkan kelikatan lendir dan bronkodilatori (penurunan daya tahan di saluran pernafasan) sangat membantu dalam mencairkan dan melegakan kesesakan hidung dan bronkus. Kandungan utama di dalam tablet ini ialah kunyit, daun basil dan kacang malabar.

21st Century Sinus Relief

RM58.00

Melegakan resdung dan selsema. Ia juga efektif untuk membantu membersihkan sinus dan mengurangkan kesesakan lendir. Formula herba tradisional yang digunakan oleh Western Apothecaries sejak Abad ke-17. Diperakui halal dan selamat untuk dimakan. Ia 100% vegetarian. Tidak mengandungi sebarang gula, garam, ragi, produk sampingan haiwan, perisa atau warna buatan. Ambil 1 tablet setiap hari selepas makan. Ambil 2 tablet jika keadaan serius.

NatraBio Allergy & Sinus

RM80.85

Boleh membantu mengurangkan simptom kesesakan, sakit kepala, resdung, bersin dan hidung berair. Cara untuk mengambil kunyah satu tablet dan larut di mulut setiap 30 minit sehingga membaik. Selamat digunakan untuk orang berusia 2 tahun dan ke atas kerana kandungannya selamat untuk dimakan. Mengandungi bahan aktif seperti Chamomilla dan Echinacea angustifolia dan bahan tidak aktif seperti laktosa dan magnesium stearate. Datang dalam pek 60 tablet untuk penggunaan selama sebulan.

Flo Sinus Care

RM40.70

Flo Sinus Care adalah penyelesaian pengairan isotonik tanpa ubat, bebas pengawet, untuk mencuci saluran hidung dan rongga sinus. Ia lembut untuk digunakan dan membantu menipiskan lendir dan merengsa iritasi untuk melegakan kesesakan pada rongga pernafasan akibat resdung. Sangat sesuai kepada pesakit yang mengalami Sinusitis Rhinosinusitis kronik dan alergi. Mengandungi bahan aktif iaitu Sodium Chloride, Potassium Chloride, Calcium Lactate Pentahydrate, Sodium Bicarbonate dan glukosa.

Cenovis Sugarless C 500 mg

RM81.44

Cenovis Sugarless C adalah formula Vitamin C dengan rasa oren dalam tablet yang boleh dikunyah. Oleh kerana Vitamin C tidak disimpan di dalam badan, pengambilan secara berkala adalah efektif. Ia amat membantu dalam mengurangkan selsema dan resdung kerana kandungan vitamin C yang terkandung di dalam tablet ini dapat menyokong fungsi sistem imun yang sihat. Selamat digunakan untuk orang berusia seawal 7 tahun dan keatas.

Blackmores Horseradish Garlic + C

RM98.00

Digunakan secara tradisional dalam perubatan herba Barat untuk melegakan gejala jangkitan saluran pernafasan atas yang ringan. Blackmores Horseradish Garlic + C adalah formula gabungan termasuk vitamin C untuk membantu mengurangkan gejala selesema, resdung dan menyokong kesihatan sistem imun. Mengandungi ekstrak bawang putih bersama gabungan Vitamin C. Ambil 1 tablet dua kali sehari selepas makan atau pengambilan atas saranan yang telah ditetapkan oleh golongan profesional.

Neilmed Sinus Rinse

RM68.00

Neilmed Sinus Rinse adalah sistem botol pemerasan yang mudah yang membolehkan anda memberikan larutan garam dengan tekanan positif untuk membersihkan saluran hidung dengan teliti sambil mengekalkan kepala anda dalam kedudukan tegak. Bagus untuk sistem pengairan hidung yang lembap, bebas dari resdung dan terapeutik. Ia menenangkan dengan kandungan larutan pH, larutan isotonik tanpa rasa pedih atau menyengat. Bebas bahan pengawet, yodium dan lateks.

Natural Factors Lung, Bronchial & Sinus Health

RM89.00

Adalah formula semula jadi yang direka untuk menyuburkan dan menyokong keseluruhan sistem pernafasan dan sangat sesuai untuk rawatan hidung sensitif. Mempunyai formulasi yang tidak akan menyebabkan mengantuk sehingga anda dapat menarik nafas lega sepanjang hari tanpa kesan sampingan. Mengandungi ekstrak ceri liar, marshmallow, mullein, ekstrak horehound dan ivy, bromelain dan N-asetil-L-sistein. Diambil 3-4 kali sehari untuk orang dewasa. Kanak-kanak 6-12 tahun mengambil 3 kali sehari. Produk bukan GMO, bebas gluten dan soya.

Bella Formula Sinus Cure

RM21.99

Membantu menghilangkan gatal dimuka dan badan serta membantu menghilangkan dan mengeluarkan hingus/lendir. Selain itu, ia membantu membaikpulih tisu-tisu yang rosak akibat jerawat. Kandungannya ialah flos magnolia biondi pamp sebagai agen untuk menghilangkan kegatalan akibat resdung di muka,hidung serta di badan. Flos Lonicera Japonica Thurb adalah untuk menghilangkan dan mengeluarkan hingus. Akhir sekali, Radix Glycyrhiza Glabbral akan bertindak untuk menghilangkan hingus dan lendir. Selamat digunakan seawal usia 7 tahun dan keatas berdasarkan dos yang telah ditetapkan.

Tagged: