10 Suplemen Untuk Saraf

Suplemen saraf merupakan satu suplemen yang jarang dimakan. Tetapi penjagaan saraf melalui suplemen adalah amat penting, terutamanya bagi golongan tua yang mempunyai kesakitan akibat kecederaan saraf.

Saraf atau dengan lebih khususnya, sistem saraf, adalah sistem pengendalian, pengawalan, dan komunikasi utama dalam badan. Ia adalah pusat bagi semua aktiviti mental termasuklah pemikiran, pembelajaran, dan ingatan.

Bersama dengan sistem endokrin, sistem saraf bertanggungjawab untuk mengatur dan menjaga homeostasis. Melalui reseptornya, sistem saraf membantu kita sentiasa berhubung dengan persekitaran kita, luaran dan dalaman.

Sistem saraf adalah rangkaian saraf dan sel yang kompleks yang membawa mesej ke dan daripada otak dan saraf tunjang ke pelbagai bahagian badan kita. Setiap hari, berjuta-juta orang menemui bahawa mereka mempunyai satu atau bentuk lain simptom neuropati, suatu keadaan di mana sel-sel saraf berfungsi dengan cara yang sama.

Bahkan, walaupun dengan sedikit gangguan dalam salah satu aspek saraf kita dapat membuat kita kehilangan banyak fungsi rutin harian. Oleh itu, ia adalah komponen utama badan kita dan perlu dikekalkan dalam keadaan sihat agar kita dapat berfungsi dengan baik atau tidak terganggu.

Persoalannya, apa yang harus kita lakukan sekiranya kita memerlukan peningkatan dalam keadaan sel saraf kita? Berikut adalah senarai makanan tambahan yang anda boleh dapatkan untuk saraf anda:

1. Neurobion Vitamin B1, B6, B12

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melegakan neuropati. Pertama sekali, anda perlu menjalani diet seimbang yang mengandungi jumlah vitamin B yang mencukupi. Vitamin B1, B6 dan B12 sangat penting untuk saraf yang sihat. Anda dapat memastikan bahawa anda mengambil vitamin B1, B6 & B12 yang secukupnya dengan mengambil Neurobion®, suplemen kesihatan yang mengandungi semua nutrien ini yang penting dalam menjaga kesihatan saraf. Dikenali sebagai vitamin neurotropik, mereka bekerja secara sinergis antara satu sama lain dalam merawat atau melambatkan perkembangan neuropati.

Neurobion® dengan kombinasi vitamin B1, B6 dan B12 diuji secara klinikal untuk menyuburkan sel-sel saraf, membantu meningkatkan fungsi saraf dan melegakan kesakitan saraf. Dengan mengambilnya, anda dapat membantu menjaga perasaan kesemutan dan mati rasa. Lebih penting lagi, ia dapat membantu anda bergerak bebas dan hidup dengan sepenuhnya dengan membantu saraf anda kekal sihat.

Bahan-bahan: Ingredients: vitamin B1 (thiamine), 10 milligrams (mg), vitamin B2 (riboflavin), 10 mg, vitamin B3 (nicotinamide), 45 mg, vitamin B5 (calcium pantothenate), 50 mg, vitamin B6 (pyridoxine), 3 mg, vitamin B12 (cobalamin), 15 micrograms (mcg)

2. Live-well Mecomin

Live-well MECOMIN mengandungi mecobalamin, bentuk vitamin B12 yang aktif secara neurologi yang melindungi daripada kerosakan saraf diabetes dan mempunyai keupayaan untuk memulihkan saraf periferi yang rosak di dalam badan kita.

Pesakit kencing manis dan penderita diabetes disarankan untuk menambahkan sumber mecobalamin kerana mereka lebih cenderung dan terdedah kepada kerosakan saraf akibat diabetes. Pesakit kencing manis boleh mendapat kerosakan saraf pada bila-bila masa sahaja, tetapi risikonya meningkat dengan usia dan tempoh diabetes. Berdasarkan * Kajian Kepuasan Pengguna di seluruh negara baru-baru ini, 96.2% pesakit diabetes yang mengambil Live-well MECOMIN selama sekurang-kurangnya 4 bulan, mengalami hasil positif dan bersetuju bahawa produk tersebut terbukti bermanfaat dalam mengurangkan keadaan kerosakan saraf diabetes mereka.

Bahan-bahan: Mecobalamin

3. Nutrilite Natural B Complex

NUTRILITE Natural B Complex mengandungi tujuh jenis vitamin B untuk memberi keseimbangan dalam hidup anda. Dengan hanya tiga pil Nutrilite Natural B Complex setiap hari, anda dapat memenuhi keperluan tubuh anda untuk vitamin B.

Nutrilite Natural B Complex berasal daripada ragi kultur yang mudah dicerna dan diasimilasi. Vitamin B sangat penting untuk pengembangan sel darah merah, metabolisme tenaga, pembentukan darah, fungsi saraf, dan pembentukan kulit yang sihat.

Bahan-bahan: Dicalcium phosphate, standardized yeast, microcrystalline cellulose, lactose, hydroxypropyl methylcellulose, inositol, para-amino benzoic acid (PABA), calcium stearate, silicon dioxide, glycerin, vitamin B12.

4. BiO-LiFE Executive B Complex

Tubuh manusia mempunyai keperluan yang tinggi untuk vitamin (terutamanya kumpulan B), dan mineral semasa tekanan meningkat. Eksekutif B Complex menyediakan gabungan vitamin kumpulan B yang diperkaya dengan Vitamin C dan mineral terpilih. Executive B Complex direka sebagai pil berkelanjutan yang menahan pelepasan sehingga nutrien dilepaskan secara perlahan ke dalam sistem badan dalam jangka masa 6-8 jam setelah pengambilan untuk memastikan penyerapan maksimum.

Satu dos harian akan memberi anda pertolongan yang secukupnya untuk mengekalkan hari yang bertenaga.

Bahan-bahan: Thiamine hydrochloride (vit B1)50mg Riboflavine (vit B2)30mg Nicotinamide (vit B3)50mg Pantothenic acid (vit B5)20mg Pyridoxine hydrochloride (vit B6)25mg Cyanocobalamin (vit B12) 25ug Folic acid 20ug Biotin 25ug Choline bitartrate 25mg Inositol 25mg Lecithin 50mg Ascorbic acid (vit C) 300mg Elemental calcium 17.04mg Elemental magnesium 28.8mg

5. Life Extension, ComfortMAX, Double-Action Nerve Support, For AM & PM

ComfortMAX ™ memberikan dua ramuan kuat: palmitoylethanolamide (PEA) dan honokiol, sebatian yang berasal dari kulit Magnolia. Dengan mempromosikan keselesaan saraf dengan dua cara yang lain tetapi saling melengkapi, bahan-bahan dalam ComfortMAX ™ membantu menghalang ketidakselesaan saraf.

  • Memberi sokongan saraf tindakan berganda untuk membantu mencegah ketidakselesaan
  • Membantu menghalang faktor keradangan untuk meningkatkan kesihatan saraf
  • Menyokong neurotransmitter GABA yang “menenangkan” yang dipengaruhi oleh ketidakselesaan
  • Membantu anda kekal selesa sepanjang hari
  • Menyediakan dos pagi dan malam untuk sokongan sepanjang masa

Bahan-bahan (AM): Palmitoylethanolamide (PEA), Honokiol, Microcrystalline cellulose, croscarmellose sodium, hydroxypropyl methylcellulose, stearic acid, vegetable sterate, silica, maltodextrin, hydroxpropyl cellulose, glycerin.

Bahan-bahan (PM): Palmitoylethanolamide (PEA), Honokiol, Croscarmellose sodium, microcrystalline cellulose, hydroxypropyl methylcellulose, stearic acid, hydroxypropyl cellulose, vegetable stearate, silica, maltodextrin, spirulina extract color, glycerin.

 6. Blackmores Executive B

Blackmores Executive B adalah gabungan vitamin kumpulan B dan mineral magnesium dan zink yang dirumus khas – nutrien penting untuk membantu memenuhi keperluan harian bagi kumpulan yang sibuk. Secara tradisional, magnesium fosfat dan kalsium fosfat telah digunakan untuk ketegangan saraf dan kegelisahan. Kalsium fosfat menunjukkan fungsi untuk tenaga saraf rendah, kelesuan, kurang dorongan dan motivasi.

Formula ini sesuai untuk orang yang menjalani gaya hidup yang sibuk dengan jumlah dos sehari yang selesa.

Bahan-bahan: Active ingredients per tablet: Vitamin C (Ascorbic acid) 180mg, Vitamin B3 (Nicotinamide) 60mg, Vitamin B6 (Pyridoxine hydrochloride) 10mg, Vitamin B2 (Riboflavin) 8.5mg, Vitamin B1 (Thiamine nitrate) 7.5mg, Biotin 50mcg, Vitamin B5 (Pantothenic acid) 20mg, Folic acid 200mcg, Potassium (from Potassium sulfate) 75mg, Magnesium (from Magnesium phosphate) 175mg, Vitamin B12 (Cyanocobalamin) 10mcg, Zinc (from Zinc sulfate) 15mg. Halal certified by AFIC. No added salt, yeast, gluten, wheat, milk derivatives, preservaties, artificial flavours or sweeteners.

7. Centrum Energy Vitamin B & Minerals 60s

Centrum® Energy B-vitamin & mineral tambahan dengan vitamin C & E diformulasikan dengan mineral, vitamin C, E & 8 jenis vitamin B untuk membantu meningkatkan tenaga dan mengurangkan rasa letih. Centrum® Energy berfungsi dalam badan anda secara semula jadi dengan menambahkan keperluan hariannya, untuk anda mengalami keadaan mental dan ingatan yang lebih baik sepanjang hari.

Bahan-bahan: Vitamin B1-Thiamine (11.8 mg), Vitamin B2-Riboflavin (10 mg), Vitamin B3-Niacinamide (100 mg), Vitamin B5-Pantothenic Acid (20 mg), Vitamin B6-Pyridoxine (5 mg),Vitamin B7-Biotin (45 mcg), Vitamin B9-Folic Acid (400 mcg), Vitamin B12-Cyanocobalamin (12 mcg), Vitamin C (500 mg), Vitamin E (30 IU), Copper (0.5 mg), Zinc (15 mg)

8. Superfeast-Lion’s Mane Brain & Nerve Protection

Pilihan suplemen yang lain pula ialah Superfeast-Lion’s Mane Brain & Nerve Protection. Walaupun berasal daripada luar negeri, ia memberikan sumber semula jadi suplemen vitamin B. 

Ia dibuat daripada cendawan yang telah digunakan oleh waktu tradisional selama ribuan tahun. Bahan ini dikatakan dapat membantu dalam menyokong sistem otak dan saraf, meningkatkan fungsi kognitif dan kesihatan pencernaan. Superfeast Lion’s Mane terkenal dengan khasiatnya yang bermanfaatkan ketika meningkatkan fungsi kognitif otak dan kemampuannya untuk memperbaiki saraf yang rosak.

Bahan-bahan: Semi-Wild Lion’s Mane Mushroom Fruiting Body Water Extract Powder

9. Essence of Chicken with Vit B Complex + Iron

Walaupun produk ini tidak memberi tumpuan yang khusus pada Vitamin B, ia tetap memberikan sumber yang secukupnya untuk meningkatkan kesihatan saraf.

BRAND’S® Essence of Chicken with Vitamin B Complex + Iron (IBCE) mengandungi formula dua tindakan untuk meningkatkan kewaspadaan mental dan tumpuan, menjadikannya lebih mudah untuk menghadapi cabaran harian. Vitamin B Complex membantu pengeluaran tenaga untuk menyokong fungsi otak dan sistem saraf yang sihat, sementara Vitamin E membantu melindungi sel otak daripada kerosakan radikal bebas. Makanan tambahan berbentuk pil tablet ini juga diperkayakan dengan Zat Besi untuk membantu sel darah merah, yang mengangkut oksigen ke organ.

Bahan-bahan: Essence of Chicken Powder 800 mg, Sodium Iron (III) EDTA (10 mg Iron) 76.9 mg, Vitamin B1 1.5 mg, Vitamin B2 1.7 mg, Vitamin B3 20 mg, Vitamin B5 6 mg, Vitamin B6 2 mg, Folic Acid 200 mcg, Vitamin B12 2 mcg, Biotin 150 mcg, Vitamin E 10 mg (15 IU)

10.  Solaray, B-Complex 75, Timed-Release

Vitamin B-Complex memberikan sokongan nutrisi untuk rambut dan kulit yang sihat, transmisi impuls saraf dengan berkesan, meningkatkan fungsi sistem imun dan pembentukan sel darah merah.

Bahan-bahan: Kapsul selulosa sayuran, selulosa, asas makanan keseluruhan (pekat utuh termasuk dedak, penggilap dan kuman, gel lidah buaya), silika, magnesium stearat, asid stearat dan magnesium oksida

SUMBER:

www.news-medical.net/health/What-is-the-Nervous-System.aspx

training.seer.cancer.gov/anatomy/nervous/

neurobion.com.my/tips-for-healthy-nerves/

www.livewell2u.com/product/mecomin/

www.amway.my/Categories/Health/Vitamins-and-Supplements/Essential-Core/Nutrilite-Natural-B-Complex—250-tab/p/511200

www.biolife.com.my/productcategory/general-health/executive-b-complex

www.lifeextension.com/vitamins-supplements/item02202/comfortmax

www.blackmores.com.my/en/products/executive-b

www.superfeast.com.au/products/lions-mane-mushroom-powdered-extract

www.brandsworld.com.my/content/brands/my/ms/products/essence-of-chicken-with-vitamin-b-complex-iron.html

my.iherb.com/pr/Solaray-B-Complex-75-Timed-Release-100-VegCaps/70054?gclid=Cj0KCQiAwf39BRCCARIsALXWETx-Db9BLM1APSdQlhiQN9OXm5lhnrcl_Ie05hT78PDVJRxX7Xt7v1UaAh4LEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

https://guardian.com.my//centrum-vit-b-min-60sx2.html?gclid=Cj0KCQiAwf39BRCCARIsALXWETyifWSxQl6f4qf6BkrSa_Crokb8sQditXxa_LUpRthySM-uV2ZhzmAaAhYXEALw_wcB

www.123rf.com/photo_87421349_stock-vector-nervous-system-vector.html

www.123rf.com/photo_111915599_young-african-man-sitting-on-sofa-having-back-pain.html?downloaded=1

Summary
10 Suplemen Saraf yang Terbaik Untuk Anda
Article Name
10 Suplemen Saraf yang Terbaik Untuk Anda
Description
Suplemen saraf merupakan satu suplemen yang jarang dimakan. Tetapi penjagaan saraf melalui suplemen adalah amat penting, terutamanya bagi golongan tua yang mempunyai kesakitan akibat kecederaan saraf.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: