Now Reading
10 Spa di Lembah Klang

10 Spa di Lembah Klang

spa

Spa selalunya menawarkan segalanya dari urutan aromaterapi hingga rawatan muka. Terdapat banyak spa di Lembah Klang untuk anda berehat dan menghilangkan tekanan setelah seharian.

Sekiranya anda merancang tarikh spa dengan teman wanita anda atau merindukan masa untuk diri anda yang sangat diperlukan, ini adalah 10 spa terbaik di Lembah Klang!

1. HerbaLine

Kemungkinannya, anda sudah pernah mendengar rangkaian spa ini. Dengan beberapa kedai yang terdapat di seluruh negara, HerbaLine telah menjadi tempat popular untuk sesi yang menenangkan.

Walaupun keistimewaan HerbaLine terletak pada rawatan muka dan perawatan penjagaan kulit, mereka juga menawarkan perkhidmatan lain seperti urutan badan dan parafin kaki (bertujuan untuk membuang sel mati, melembutkan calluse dan menyembuhkan tumit yang retak).

Petua HHWT: HerbaLine malah mengendalikan sebuah hotel bernama Sojourn Guest House untuk pelanggan yang ingin penginapan yang tertumpu pada kesihatan dan rawatan spa! Buat masa ini, terdapat dua Rumah Tetamu Sojourn – satu di KL dan satu di Ipoh.

Purata harga purata: RM46 – RM165 (bergantung pada rawatan atau pakej yang dipilih)

HerbaLine

2. AKMA Spa

Dinamakan sempena pengasasnya Puan Akma, Akma Spa berusaha memberikan rawatan yang menenangkan bagi wanita. Sekilas pandang melihat servis mereka, anda pasti akan mengambil semua pakej untuk memanjakan diri anda.

Pastikan membaca dengan teliti semua pakej yang ada – dari perkhidmatan pengantin dan selepas bersalin hingga pakej khas untuk BFF. Mereka juga mempunyai pakej yang boleh ditempah oleh para suami sebagai hadiah untuk memanjakan isteri sendiri! Kedai mereka di Melawati, Sg. Buloh dan Bangi mempunyai salun rambut!

Sekiranya anda mencari pilihan mesra Muslimah untuk potongan rambut anda yang seterusnya, anda boleh mencubanya!

Purata harga purata: RM68 – RM150 (bergantung pada rawatan atau pakej yang dipilih)

AKMA Spa

3. Urban Retreat Onsen Spa

Bagi pencinta Jepun, anda mungkin akan mengetahui tentang kepentingan onsen (mata air panas) daripada budaya Jepun. Terletak di Kuala Lumpur, anda sekarang dapat menikmatinya di Urban Retreat Onsen Spa, juga dikenal sebagai spa onsen pertama di Malaysia!

Rawatan onsen melibatkan beberapa keperibadian – anda boleh memilih dari tiga jenis garam onsen yang ada, masing-masing mempunyai faedah tersendiri selain boleh memilih suhu pilihan anda. Onsen itu sendiri ada di bilik peribadi, jadi anda tidak perlu risau untuk berkongsi ruang! Spa juga menawarkan rawatan lain, termasuk skrub badan, balutan dan urutan.

Purata harga purata: RM129 – RM249 (bergantung pada rawatan atau pakej yang dipilih)

 Urban Retreat Onsen Spa

4. UR Spa, The RuMa Hotel dan Residences

Terletak di The RuMa Hotel and Residence, UR Spa menawarkan rawatan khusus yang berasal dari teknik pribumi tempatan dan rawatan penyembuhan urut tradisional Melayu.

Pilih dari pelbagai pakej spa seperti rawatan muka, urutan, skrub badan dan gosok kaki. Bagi mereka yang tidak pasti apa yang harus dipilih atau bagaimana untuk mengkhususkan sesi anda, mereka mempunyai Terapi Teras yang dapat memenuhi keperluan yang berbeza.

Salah satunya termasuk terapi teras UR A Goddess yang bertujuan untuk mengatasi tekanan dan pencemaran dari kehidupan seharian di bandar.

Purata harga purata: RM350 – RM590 (bergantung pada rawatan atau pakej yang dipilih)

UR Spa, The RuMa Hotel dan Residences

5. The Spa (Mandarin Oriental Kuala Lumpur)

The Spa di Mandarin Oriental Kuala Lumpur mempunyai enam bilik rawatan single dan dua bilik pasangan yang dihiasi dengan perabot kayu, berwarna tanah, dan pencahayaan yang hangat.

Rawatan yang terdapat di sini merangkumi urutan badan tradisional Melayu dan aromaterapi hingga rawatan skrub badan dan jetlag Borneo. Para tetamu juga digalakkan untuk menggunakan kolam wap, sauna dan kecergasan satu jam sebelum janji temu mereka.

Rawatan Romance of Rose (RM1420) sangat digalakkan untuk pasangan, yang merangkumi ritual kaki yang menenangkan yang menggunakan kelopak mawar dan garam laut semula jadi untuk pengelupasan mendalam, diikuti dengan urutan badan Renew Rose yang menenangkan.

The Spa (Mandarin Oriental Kuala Lumpur)

6. The Spa (Shangri-La Hotel Kuala Lumpur)

The Spa di Shangri-La Hotel Kuala Lumpur menawarkan urutan badan Melayu holistik, refleksologi kaki, rawatan muka, skrub badan dan balutan dengan rempah-rempah semula jadi dan campuran minyak pati.

Berkat aroma minyak aromaterapi yang lembut dan muzik instrumental lembut yang dimainkan di latar belakang, hampir mustahil untuk tidak merasa santai ketika tiba.

Untuk pengalaman spa daripada kepala-ke-kaki yang lengkap, kami sangat mengesyorkan The Shang Serenity (RM535) yang merangkumi urutan Shang Touch untuk melegakan tekanan dan ketegangan, diikuti dengan wajah yang disesuaikan untuk memberikan cahaya muda pada kulit anda.

 The Spa (Shangri-La Hotel Kuala Lumpur)

7. Ossoto KL (Wisma Mirama)

Ossota KL adalah pusat kesihatan tiga tingkat yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan rekreasi, perkhidmatan rambut dan kecantikan, dan rawatan badan.

Dengan harga RM98 untuk lelaki dan RM78 untuk pelanggan wanita, para tetamu boleh menikmati makanan dan minuman yang mengalir percuma serta jakuzi, bilik wap dan sauna di spa, spa ikan, gimnasium, Cineplex, ruang tidur dan rehat, bilik tenis meja, dan Kafe internet.

Ossota KL juga menawarkan perkhidmatan urut tradisional Cina dan Thailand, refleksologi kaki, rawatan lilin telinga, skrub badan, manikur dan pedikur, alat solek, dan gaya rambut dengan harga yang berpatutan.

Terletak di Wisma Mirama, spa ini berjarak 10 menit berjalan kaki dari Stadium Merdeka.

Ossoto KL (Wisma Mirama)

8. Hammam Spa KL (Pusat Beli-belah Publika)

Hammam Spa KL boleh dikatakan spa yang dibina dengan telit, dengan jubin mosaik berwarna terang, tanglung tembaga, kayu ukiran, air pancut, dan perabot gaya Maghribi.

Rawatan spa yang paling popular adalah Hammam and Gommage 45-minit (RM168), di mana seluruh badan anda digosok dengan sarung tangan dan sabun hitam Maghribi tradisional.

Selain itu, rawatan yang ideal adalah urutan aromatiknya (RM116 – RM160), yang merupakan gabungan tekanan dalam dan pukulan berirama panjang untuk mengurangkan keletihan.

Hammam Spa KL (Pusat Beli-belah Publika)

9. Alam Beauty and Wellness Spa

Alam Beauty & Wellness Spa telah membuatnya seperti rumah di sebuah rumah kampung kayu di tengah kota. Terletak di Anggun Hotel, spa ini menawarkan rawatan urut, serta rawatan muka dan manikur.

Terdapat pakej yang membolehkan anda mencampurkan dan menyesuaikan rawatan seperti:

  • 1 jam refleksologi kaki + urutan kepala, leher dan bahu – RM100
  • urutan minyak tradisional Melayu 90 minit + refleksologi kaki – RM120 .
Alam Beauty and Wellness Spa

10. White Elephant

White Elephant adalah lebih berpatutan daripada syarikat induk mewahnya, Thai Odyssey. Spa tidak menikmati suasana diraja, di mana bahagian dalamnya dihiasi dengan hiasan gaya Thai yang mewah. Tidak jauh dari akarnya, spa ini menawarkan rawatan klasik Thailand.

Urutan Tradisional Thai selama 1 jam akan memberi anda harga RM63.60, sementara sesi Aromaterapi Thai adalah RM77.40 /jam. Sementara itu, Urutan Kaki Tradisional selama 1 jam berharga RM53.

White Elephant

Info terkini:

Menurut The Star, Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan bahawa perkhidmatan spa, kesihatan dan refleksologi di Malaysia boleh beroperasi semula mulai 1 Julai 2020.

Walau bagaimanapun, semua kedai mesti mematuhi SOP termasuklah penjarakan sosial, pemeriksaan suhu, penggunaan pelitup muka, dan mendaftar masuk melalui aplikasi MySejahtera.

Sebaiknya hubungi spa terlebih dahulu sebelum membuat tempahan.

error: Content is protected !!