Now Reading
5 Bahan Berbahaya Dalam Produk Memutihkan Kulit Yang Anda Perlu Tahu.

5 Bahan Berbahaya Dalam Produk Memutihkan Kulit Yang Anda Perlu Tahu.

Bahan berbahaya Produk pemutih kulit

Terdapat bahan berbahaya yang terkandung di dalam produk memutihkan kulit yang terjual daripada jenama terkenal, oleh kerana itu ia bahaya jika digunakan.

Cakna bahan yang terlibat dan apa sebabnya sebelum membawa padah.

1. Merkuri

Merkuri adalah salah satu bahan berbahaya dalam produk memutihkan kulit yang paling biasa dan digambarkan sebagai ‘neurotoksin’. Dengan penggunaan yang berterusan, merkuri menyebabkan perubahan warna kulit dengan menetap di dalam sel kulit dan menghilangkan pigmen kulit semula jadi, meninggalkan warna biru keabu-abuan pada kulit.

Ia juga menyebabkan kegagalan organ penting termasuk hati dan buah pinggang.

2. Hydroquinone

Hydroquinone adalah agen pemutihan, apabila digunakan secara berterusan, menyebabkan masalah seperti penipisan lapisan kulit dan peningkatan pendedahan kepada cahaya matahari.

Ia juga menebalkan kolagen yang terdapat pada tisu penghubung badan kita, seterusnya menyebabkan kerosakan pada tendon, ligamen dan kulit.

3. Steroid

Steroid adalah bahan lain yang terdapat dalam produk memutihkan kulit. Walaupun produk yang mengandungi steroid berfungsi lebih cepat untuk memberikan hasil yang lebih baik, produk yang mengandungi steroid boleh menganggu penghasilan steroid semula jadi di dalam badan kita.

Akibatnya boleh menyebabkan masalah kulit seperti alergi, jerawat, mengelapkan kulit dan lain-lain.

4. Pewangi

Wangian eksotik yang terdapat dalam kebanyakan produk memutihkan kulit cukup menyebabkan kerosakan kulit anda. Sebaiknya periksa label krim pemutih dan beli yang dilabel sebagai hipoalergenik.

Pewangi hanya memberikan bau sebagai sentuhan akhir yang ditambahkan pada krim. Ia tidak mempunyai manfaat kesihatan, tetapi merosakkan kulit anda. Ia boleh menyebabkan iritasi dan ketidakselesaan.

Sekiranya anda ingin mengambil krim pemutih, pastikan anda membeli sesuatu yang mengandungi hipoalergenik, bebas paraben dan bebas wangian yang tertulis di bahagian belakang label.

5. Pengawet

Semua krim pemutih mempunyai bahan pengawet yang mempunyai bahan berbahaya di dalamnya yang disebut paraben. Bahan kimia ini murah dan biasa digunakan di kebanyakan produk kosmetik.

Jangan guna krim pemutih yang mempunyai kandungan paraben di dalamnya. Sebagai gantinya, anda boleh memilih krim pemutih kulit bebas paraben dan bebas steroid.

Bahan lain yang membantu untuk mendapatkan kulit yang lebih baik

Sekarang kita tahu kesan yang membimbangkan yang boleh diperolehi jika menggunakan produk yang mengandungi bahan kimia di atas. Mari kita lihat beberapa bahan alternatif yang lebih selamat tetapi berkesan untuk warna kulit yang cerah dan berseri.

1. Vitamin C

Juga dikenali sebagai ascorbic acid, terkenal dengan sifat anti penuaan. Apabila digunakan dalam kadar yang sederhana dan sepatutnya, vitamin ini bertanggungjawab untuk mensintesiskan kolagen yang membantu meningkatkan keanjalan dan ketegangan kulit.


FLAVETTES Effervescent Vitamin C 1000mg Orange 15’s x2

RM 28.00


Dewasa: Satu tablet sekali sehari, dilarutkan dalam setengah hingga satu gelas air, untuk diminum setelah makan atau seperti yang diarahkan oleh doktor / ahli farmasi

Ia juga melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, sehingga memberi kita kulit yang muda dan cantik.

2. Vitamin A

Biasa disebut sebagai retinol dalam industri kecantikan, bertindak sebagai antioksidan, yang digunakan untuk merawat masalah kulit seperti pigmentasi hyper, melasma dan jangkitan kulit lain.


The Hive Restoring Oil Set 3 X 15ml

RM 55.25

Set ini terdiri daripada minyak argan organik, minyak rosehip dan minyak tamanu di mana mereka datang dalam botol amber kecil yang boleh digunakan semula. Setelah botol kosong, anda boleh membawanya ke mana-mana outlet The Hive untuk diisi semula. Minyak dalam set ini ditekan dengan sejuk yang membawa banyak faedah terutama kepada kulit kita.

Minyak argan organik:

See Also
dove deep pure cleanser

 1. Sifat antibakteria di mana ia dapat membantu dalam merawat jangkitan kulit dan mengurangkan keradangan kulit.
 2. Mengatur sebum berlebihan yang dihasilkan oleh kulit yang menyebabkan jerawat.
 3. Jumlah tinggi vitamin E yang membantu mengekalkan kandungan air di kulit anda, sehingga memberikan kelembapan pada kulit anda.
 4. Membantu penyembuhan luka di mana vitamin E dan antioksidan terdapat di dalam minyak.
 5. Sifat pengatur rambut untuk rambut anda kerana ia mengandungi bahan seperti vitamin A, C dan E yang bagus untuk menyuburkan rambut anda.
 6. Menggalakkan rawatan kulit kepala di mana ia dapat mengurangkan keradangan kulit kepala (gatal, kelemumur dll) kerana sifat antioksidannya.

Minyak Tamanu:

 1. Sifat anti-bakteria dan anti-radang. Minyak Tamanu berfungsi melawan bakteria yang berkaitan dengan jerawat, sangat bagus untuk seseorang yang mempunyai kulit yang berjerawat.
 2. Sifat penyembuhan luka – membantu dalam pertumbuhan semula sel kulit dan merangsang pengeluaran kolagen
 3. Sifat anti-penuaan- mengandungi anti-oksidan yang melancarkan garis-garis halus dan kedutan
 4. Mengandungi kandungan asid lemak yang tinggi (asid lemak oleik dan linoleat) sehingga melembapkan dan menenangkan kulit.

Minyak rosehip:

 1. Merawat tanda-tanda penuaan – penurunan ketara pada penampilan garis-garis halus di sekitar mata
 2. Mengandungi vitamin A (retinoid) yang membantu merawat hiperpigmentasi
 3. Menghidrat dan melembapkan kulit yang mengandungi asid lemak penting yang membantu mengekalkan kandungan air di kulit anda
 4. Mengelupas dan mencerahkan kulit. Ini kerana minyak rosehip mengandungi Vitamin A dan C
 5. Menjana semula sel dan tisu, oleh itu meminimumkan penampilan stretch mark.
 6. Melegakan dan mengurangkan keradangan kerana kandungan Vitamin E dan antosianin

3. Arbutin

Merupakan alternatif semula jadi dan lebih selamat daripada hidrokuinon. Ia mempunyai sifat pemutihan kulit yang menghalang pengeluaran melanin dan oleh itu merupakan alternatif pencerah kulit yang berkesan.


The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA

RM 90.00

Dilengkapi dengan alpha arbutin (bahan pencerah kulit yang selamat yang mengurangkan pengeluaran melanin), serum seperti gel yang berpotensi tinggi ini mensasarkan penampilan hiper-pigmentasi dan bintik-bintik gelap untuk menampakkan kulit yang lebih sekata dan lebih muda.

4. Alpha-hydroxyl Acids

Ini termasuk asid seperti asid sitrik (terdapat dalam buah sitrus seperti lemon, oren dan lain-lain), asid glikolik (terdapat dalam tebu), asid laktik (terdapat dalam produk susu), asid malik dan tartarik (terdapat dalam buah-buahan seperti epal dan anggur). Kesemua asid ini membantu mengurangkan penampakkan kedutan dan membantu mendapatkan kulit yang sekata.

5. Kojic Acid

Ini adalah ramuan selamat yang boleh dimasukkan ke dalam makanan kita juga, dalam jumlah yang sederhana. Ia adalah agen pemutihan yang dapat mencerahkan kulit secara berkesan tanpa kesan sampingan seperti ruam, kerengsaan kulit dan kepekaan.

Anda Sememangnya Cantik!

Ini merupakan beberapa contoh selebriti terkenal yang cantik meskipun berkulit hitam manis atau sawo matang. Mereka yakin diri dan menyerlah walaupun tidak berkulit putih. Mereka boleh kenapa tidak anda?

 • Neeta Manishaa
 • Reen Rahim
 • Nabila Huda
 • Dayang Nurfaizah
 • Cheryl Marina
 • Ning Baizura
 • Nourul Wahab

Kita mestilah menjadi pengguna yang bijak, jangan terpedaya dengan mentaliti bahawa apabila anda berkulit putih anda akan jadi cantik. Tidak sama sekali!

Sayangi diri sebenar anda, anda cantik walau apa pun warna kulit anda maka anda tidak perlu produk memutihkan kulit sama sekali.

Serlahkah keyakinan anda dengan percaya bahawa diri anda cantik kerana cantik ini subjektif yang tiada ukurannya. Hidup dengan sihat, maka kulit anda akan lebih bersinar dan berseri secara semula jadi!

error: Content is protected !!