10 Sayur-sayuran Paling Sihat Untuk Dimakan
Sayur-sayuran sangat terkenal dengan manfaat dan khasiatnya terhadap kesihatan menyeluruh seseorang individu.

Sayur-sayuran sangat terkenal dengan manfaat dan khasiatnya terhadap kesihatan menyeluruh seseorang individu. Terdapat pelbagai jenis sayur-sayuran di serata dunia. Dalam artikel ini, kami kongsikan 10 jenis sayuran yang paling sihat untuk anda makan!

1. Bayam

Bayam adalah sayuran berdaun hijau. Ia juga merupakan sumber terbaik bagi kalsium, vitamin, zat besi, dan antioksida. Oleh kerana kandungan zat besi dan kalsiumnya, bayam adalah tambahan yang baik kepada diet bebas daging atau tenusu.

Satu cawan bayam mentah kebanyakannya terdiri daripada air dan mengandungi hanya 7 kalori. Ia juga menyediakan nutrien berikut:

 • Keperluan harian penuh vitamin K untuk individu dewasa
 • Jumlah vitamin A yang tinggi
 • Vitamin C
 • Magnesium
 • Folat
 • Zat Besi
 • Kalsium
 • Antioksidan

Vitamin K adalah penting untuk badan yang sihat dan tulang yang kuat kerana ia meningkatkan penyerapan kalsium dalam badan. Selain itu, Bayam juga menyediakan sejumlah besar zat besi untuk tenaga serta darah yang sihat, dan tahap magnesium yang baik untuk fungsi otot dan saraf.

Bayam kaya dengan antioksidan. Laporan penyelidikan menunjukkan bahawa daun Bayam boleh menurunkan tekanan darah dan memberi manfaat kepada kesihatan jantung.

Cara memakan bayam

Bayam boleh dinikmati secara mentah dalam salad, sandwic, dan smoothie. Bayam yang dimasak turut mempunyai manfaat kesihatan yang ketara dan merupakan tambahan hebat kepada hidangan pasta dan sup.

2. Kale

Kale adalah sayuran hijau yang sangat popular dengan beberapa manfaat kesihatan. Ia mengandungi sejumlah 7 kalori setiap cawan daunnya yang mentah, dan jumlah vitamin A, C, dan K yang tinggi. Kale boleh memberi manfaat kepada individu yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi. Satu kajian kecil melaporkan bahawa lelaki yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi dan minum sebanyak 150 mililiter jus Kale setiap hari selama 12 minggu mengalami:

 • Pengurangan 10 peratus dalam lipoprotein berketumpatan rendah, atau kolesterol “jahat”.
 • Peningkatan 27 peratus dalam lipoprotein berketumpatan tinggi, atau kolesterol “baik”.

Kajian lain menunjukkan bahawa jus Kale dapat mengurangkan Tekanan Darah, kolesterol darah, dan paras gula darah.

Cara memakan kale

Anda boleh menggunakan ‘baby’ Kale dalam hidangan pasta, salad, dan sandwic. Selain itu, Kale juga sedap dijadikan kerepek Kale, atau jus Kale untuk manfaat yang sihat.

3. Brokoli

Brokoli adalah sayuran yang sangat sihat yang tergolong dalam keluarga yang sama seperti Kubis, Kale dan Bunga Kubis. Sayur-sayuran ini merupakan jenis ‘cruciferous’.

Setiap cawan Brokoli yang dicincang dan direbus mengandungi:

 • 55 kalori
 • Keperluan harian penuh vitamin k
 • Dua kali ganda jumlah vitamin C yang disyorkan

Memakan banyak sayur-sayuran ‘cruciferous’ boleh mengurangkan risiko Kanser kerana sayur-sayuran ini mengandungi sulforaphane. Sulforaphane boleh mengurangkan saiz dan jumlah sel kanser payudara dan menghalang pertumbuhan tumor.

Cara Memakan Brokoli

Brokoli adalah sayur yang serba boleh. Anda boleh memanggangnya, mengukusnya, atau menggorengnya. Sesetengah individu memasukkannya ke dalam sup atau dimakan mentah dalam salad.

4. Kacang Pis

Kacang Pis berasa manis dan merupakan sayur berkanji yang mengandungi sebanyak 134 kalori dalam setiap cawan yang dimasak. Ia juga kaya dengan:

 • Serat, setiap 9 gram hidangan
 • Protein, setiap 9 gram hidangan
 • Vitamin A, C dan K
 • Vitamin B tertentu

Kacang Pis Hijau adalah sumber protein berasaskan tumbuhan yang baik, dan memakannya adalah cara yang berkesan untuk individu yang mengamalkan diet vegetarian dan vegan untuk meningkatkan pengambilan protein mereka.

Kacang Pis dan Legum lain mengandungi Serat yang menyokong bakteria baik dalam usus untuk melancarkan pergerakan usus dan menggalakkan saluran penghadaman yang sihat. Bukan itu sahaja, ia juga kaya dengan saponin iaitu sejenis sebatian tumbuhan yang boleh memberi manfaat antioksidan dan antikanser.

Cara Memakan Kacang Pis

Adalah perkara yang mudah untuk menyimpan satu beg dipenuhi Kacang Pis dalam peti sejuk dan akhirnya menggunakannya dalam hidangan seperti pasta atau kari sayur-sayuran. Anda juga boleh memasak sup Kacang Pis bersama pudina yang sihat dan segar.

5. Keledek

Keledek adalah sayuran berakar yang menyediakan sebanyak 103 kalori dan 0.17 gram lemak dalam setiap biji Keledek yang bersaiz sederhana apabila dibakar bersama kulitnya.

Setiap Keledek juga mengandungi:

 • Vitamin A melebih keperluan harian.
 • 25 peratus daripada keperluan vitamin C dan B-6 mereka
 • 12 peratus daripada keperluan potassium mereka
 • Beta-karoten, yang boleh meningkatkan kesihatan mata dan melawan kanser

Keledek juga memberi manfaat kepada pesakit Kencing Manis kerana ia berada pada skala rendah indeks glisemik dan mengandungi jumlah serat yang tinggi, jadi, ia boleh membantu mengawal gula darah.

Cara Memakan Keledek

Cara paling mudah untuk menikmati Keledek adalah dengan membakarnya bersama kulitnya dan menghidangkannya dengan sumber protein, seperti ikan atau tauhu.

6. Ubi Bit

Minum Jus Bit boleh membantu menurunkan tekanan darah. Satu cawan Bit mengandungi 58 kalori, bersama:

 • 442 miligram kalium
 • 148 mikrogram folat

Bit atau Jus Bit adalah sangat baik untuk meningkatkan kesihatan jantung. Sayur-sayuran ini tinggi dengan nitrat yang baik untuk jantung. Malah, kajian skala kecil pada tahun 2012 melaporkan bahawa meminum 500 gram jus Bit dapat menurunkan tekanan darah dengan ketara.

Tambahan lagi, sayuran ini juga boleh memberi manfaat kepada pesakit Kencing Manis. Ubi Bit mengandungi antioksidan yang dipanggil asid alpha-lipoic, yang mungkin berguna untuk masalah saraf berkaitan Kencing Manis, iaitu Diabetes Neuropati.

Cara Memakan Ubi Bit

Membakar Ubi Bit akan mengeluarkan rasa manis semulajadinya. Ia juga lazat apabila ditambah dalam salad, sandwic dan jus.

7. Lobak Merah

Setiap cawan Lobak Merah cincang mengandungi 52 kalori dan vitamin A dalam bentuk beta-karoten sebanyak empat kali ganda daripada cadangan pengambilan harian biasa. Vitamin A adalah penting untuk penglihatan yang sihat, dan nutrien ini boleh membantu mencegah kehilangan penglihatan.

Nutrien tertentu dalam Lobak Merah juga mungkin mempunyai ciri-ciri anti-kanser. Satu kajian pada tahun 2011 melaporkan bahawa ekstrak jus Lobak Merah boleh membunuh atau menghalang pertumbuhan sel Leukemia.

Cara Memakan Lobak Merah

Lobak Merah adalah sayuran yang serba boleh. Ia sesuai dimasukkan dalam sup dan memberikan manfaat kesihatan yang besar apabila dimakan mentah.

8. Sayur-sayuran yang ditapai

Sayur-sayuran yang ditapai atau dijerukkan membekalkan semua nutrien yang sama dengan sayur-sayuran lain yang tidak ditapai serta dos probiotik yang sihat.

Probiotik adalah bakteria bermanfaat yang terdapat di dalam badan, beberapa makanan dan makanan tambahan. Sesetengah penyelidik percaya bahawa ia boleh meningkatkan kesihatan usus.

Tambahan lagi, probiotik boleh membantu melegakan simptom sindrom usus. Bahkan ia juga boleh mencegah jangkitan dan cirit-birit akibat pengambilan antibiotik.

Sesetengah sayuran ditapai yang baik termasuklah

 • Kimchi
 • Timun, untuk membuat jeruk
 • Lobak Merah
 • Tempe

Cara Memakan Sayur-Sayuran Yang Ditapai

Sayur-sayuran yang ditapai boleh dimakan dalam salad dan sandwic, atau sebagai hidangan sampingan.

9. Tomato

Walaupun tomato secara teknikalnya merupakan sejenis buah, kebanyakan individu menganggapnya sebagai sayuran. Setiap cawan tomato mentah cincang mengandungi:

 • 32 kalori
 • 427 miligram kalium
 • 24.7 miligram vitamin C

Tomato mengandungi ‘lycopene’, yang merupakan bahan antioksidan yang kuat yang memainkan peranan dalam pencegahan kanser. Penyelidikan menunjukkan bahawa lycopene dapat membantu mencegah Kanser Prostat. Manakala, beta-karoten dalam tomato juga mempunyai kesan antikanser.

Selain itu, bahan antioksida lain dalam tomato, seperti lutein dan zeaxanthin boleh melindungi penglihatan. Kajian mengenai Penyakit Mata yang berkaitan dengan Umur melaporkan bahawa seseorang yang mengamalkan diet tinggi dengan nutrien-nutrien ini mempunyai penurunan risiko degenerasi makula yang berkaitan dengan usia sebanyak 25%.

Cara Memakan Tomato

Tomato boleh dimakan mentah, namun begitu, Tomato yang dimasak mengeluarkan lebih banyak lycopene.

10. Bawang Putih

Bawang putih telah lama digunakan dalam masakan dan perubatan. Setiap ulas Bawang Putih hanya mengandungi 4 kalori dan vitamin dan mineral yang kurang.

Bawang Putih adalah sejenis antibiotik semulajadi. Menurut kajian makmal dari tahun 2012, kompaun dalam Bawang Putih yang digelar ‘diallyl sulfide’ mungkin lebih berkesan untuk memerangi bakteria Campylobacter berbanding dua jenis ubat antibiotik popular.

Cara Memakan Bawang Putih

Memanaskan Bawang Putih mengurangkan faedah kesihatannya, jadi adalah lebih baik untuk memakan Bawang Putih secara mentah.

Sumber

https://www.healthline.com/nutrition/14-healthiest-vegetables-on-earth

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323319

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-powerhouse-vegetables

https://www.thehealthy.com/nutrition/healthiest-vegetables/

Summary
10 Sayur-sayuran Paling Sihat Untuk Dimakan
Article Name
10 Sayur-sayuran Paling Sihat Untuk Dimakan
Description
Sayur-sayuran terkenal dengan khasiatnya terhadap kesihatan menyeluruh seseorang individu. Berikut adalah senarai 10 sayur paling sihat.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: