Now Reading
10 Produk Sangobion di Pasaran dan Alternatifnya

10 Produk Sangobion di Pasaran dan Alternatifnya

Sangobion

Sangobion dapat mengatasi masalah kurang darah atau anemia. Sebagai suplemen penambah darah, Sangobion berisi zat besi dapat mencegah dan mengatasi anemia defisiensi besi. Sangobion terdiri daripada pelbagai bentuk produk sama ada untuk orang dewasa mahupun untuk anak-anak. Selain zat besi, semua produk Sangobion juga mengandungi bahan vitamin dan mineral lainnya seperti manganese sulfatecopper sulfate, vitamin C, asam folat, dan vitamin B12.

Sangobion Capsules

RM25.40

Sangobion adalah suplemen zat besi dengan vitamin dan mineral yang membantu menambah simpanan zat besi dan meningkatkan kadar sel darah merah di dalam badan. Ia terdapat dalam kapsul wangi vanila yang mudah ditelan.

Elemen penting dalam Sangobion:

 • Ferrous glukonat adalah sejenis garam besi yang membolehkan penyerapan lebih baik dalam badan.
 • Asid folik dan vitamin B12 sangat penting untuk pengeluaran sel darah merah dan penting semasa kehamilan.
 • Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi.
 • Copper sulphate dan manganese sulfate terlibat dalam proses metabolisme pengeluaran sel darah.

Feroglobin Capsules

RM43.98

Kapsul ini mengandungi Zat Besi yang lembut untuk perut anda, kapsul Feroglobin diformulasikan untuk memberikan jumlah yang ideal dalam kapsul pelepasan terkawal. Mengandungi zat besi yang menyumbang kepada fungsi normal sistem imunisasi dan fungsi kognitif normal. Sumber zat besi, zink, dan B Vitamin yang berkesan. Dari jenama suplemen zat besi No.1 di United Kingdom.

Sangobion Vita-Tonik

RM21.87

Sangobion Vita-Tonik adalah suplemen zat besi dan multivitamin yang membantu memenuhi keperluan zat besi dan vitamin harian, terutama bagi penghidap anemia (kekurangan darah) kerana kekurangan zat besi. Sangobion Vita-Tonik mengandungi Ferrous Gluconate, Manganese Sulfate, Copper Sulfate, Metafolin, Vitamin B12, Vitamin C, Asid Folik, Sorbitol, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, Vitamin B3, dan Vitamin B5. Anemia adalah keadaan kekurangan nutrien zat besi yang mengakibatkan penurunan jumlah sel darah merah.

Ciri-ciri produk:

 • Suplemen darah sirup berperisa kranberi.
 • Dapat membantu memenuhi keperluan zat besi harian anda.
 • Berkesan untuk penghidap anemia yang kekurangan zat besi.

Vitabiotics Feroglobin Liquid

RM97.00

Feroglobin adalah suplemen vitamin dan mineral untuk penghidap masalah kekurangan zat besi, zink, dan vitamin B. Feroglobin mengandung zat besi, zink, magnesium, asid folat, dan multivitamin lainnya sebagai zat aktif. Cecair Feroglobin adalah formulasi zat besi berperisa madu dan oren yang lazat kaya dengan nutrien untuk membantu mengekalkan kesihatan dan kecergasan, termasuk folate yang menyumbang kepada pengurangan keletihan. Produk ini mengandungi zat besi yang menyumbang kepada pembentukan normal sel darah merah dan hemoglobin untuk pengangkutan oksigen dalam badan.

Sangobion Fizz

RM29.98

Sangobion Fizz merupakan produk Sangobion dengan bentuk effervescent dan rasa buah kranberi. Setiap tablet Sangobion Fizz mengandung zat besi jenis ferrazone 215 mg (yang bersamaan dengan 28 mg elemen zat besi). Manfaat zat besi, multivitamin, dan mineral dapat membantu membentuk sel darah merah yang disebabkan oleh kekurangan zat besi (anemia). Vitamin ini memiliki rasa kranberi yang mengandungi Vitamin B dan C untuk memenuhi keperluan harian agar sentiasa aktif sepanjang hari.

Mivolis Vitamin B12 Effervescent Tablets

RM21.12

Tablet effervescent vitamin B12 Mivolis dapat membantu mengurangkan keletihan. Tablet ini juga dapat menyokong metabolisme tenaga dan mengawal fungsi fizikal yang normal. Makanan tambahan ini juga mempunyai rasa raspberry dan strawberi yang enak.

Kelebihan produk:

 • Suplemen makanan dengan vitamin B12
 • Dapat meningkatkan metabolisme tenaga 
 • Perisa raspberi dan strawberi
 • Bebas gluten
 • Bebas laktosa

Sangobion Baby Drops

RM23.78

Sangobion Baby berbentuk sirup dan diberikan dengan cara titisan. Produk ini ditujukan untuk anak berusia 0-2 tahun. Tiap ml Sangobion Baby mengandung 23.53 mg zat besi jenis iron polymaltose complex (bersamaan dengan 8 mg elemen zat besi). Zat besi dan asid folik dilengkapkan untuk membantu pembentukan sel darah merah. Zat besi untuk bayi memainkan peranan penting seperti membentuk sel darah merah yang membawa oksigen ke sel tubuh. Kekurangan zat besi pada bayi boleh mengganggu kesihatan mereka.

NovaFerrum Pediatric Drops Liquid Iron

RM215.00

NovaFerrum telah terbukti secara klinikal sebagai produk suplemen yang selamat digunakan. Ia dapat bertindak dengan baik dan berkesan dalam meningkatkan kadar zat besi. Produk ini tidak mengandungi gluten, gula, alkohol, paraben, warna sintetik, atau kafein. NovaFerrum mempunyai rasa menyenangkan yang akan dinikmati oleh anak-anak tanpa rasa pahit yang tidak sedap. Sumber zat besi yang sangat baik yang diperbuat daripada Kompleks Besi Polisakarida. Ia boleh digunakan secara langsung atau anda boleh mencampurkannya dengan jus.

Sangobion kids syrup

RM15.56

Sangobion Kids juga berbentuk sirup, yang ditujukan untuk anak-anak berusia di atas 2 tahun. Tiap 5 ml Sangobion Kids mengandung 113 ferrazone (setara dengan 15 mg elemen zat besi). Ia mengandungi vitamin lain yang diperlukan untuk pertumbuhan anak seperti vitamin b1, b2, b6, b3, dan biotin.

Produk ini membantu mencegah dan merawat gejala anemia, dan memberi manfaat kepada pertumbuhan anak sehingga anak itu bebas daripada:

 • Masalah belajar dengan tumpuan sepenuhnya.
 • Cepat penat dan lemah..
 • Kurang selera makan.
 • Mudah jatuh sakit.

Bayer Tonikum

RM7.94

Tonikum Bayer merupakan produk multivitamin dan mineral yang membantu memenuhi keperluan darah semasa kehamilan, haid, masa tumbesaran, dan untuk lanjut usia. Tonikum Bayer mengandung vitamin B, vitamin C, zat besi, kalsium, dan pelbagai mineral lain yang diperlukan oleh tubuh badan. Bahan-bahan yang terkandung di dalam Tonikum Bayer dapat membantu pembentukan sel darah merah di dalam tubuh. Oleh itu, Tonikum Bayer dapat digunakan untuk mengatasi anemia akibat kekurangan zat besi. Ubat ini dapat diambil oleh semua golongan usia, baik dewasa mahupun kanak-kanak yang berumur lebih 6 tahun.

error: Content is protected !!