Primer

Primer atau asas solekan berfungsi untuk menutup liang-liang pori wajah, mengaburkan cacat cela pada wajah seperti parut, dan memberikan kehalusan pada kulit. Produk ini adalah asas untuk solekan wajah yang membolehkan solekan lebih lancar dan tahan lama. Asas solekan digunakan sebelum mengenakan eyeshadow, foundation, gincu, maskara, dan bahkan cat kuku untuk membuat permukaan yang licin yang membantu memastikan produk solekan kekal sepanjang hari. Primer juga menjadikan penggunaan alat solek dalam kuantiti yang lebih sedikit dan dapat mengurangkan jumlah yang digunakan.

Etude House Fix and Fix Primer

RM56.00

Asas solek Etude House Fix and Fix hadir dalam formula yang lembut dan ringan dapat  diserap ke dalam kulit secara langsung, menjadikan wajah berasa lebih segar dan kelihatan sempurna. Sebagai tambahan, ia mengandungi bahan-bahan yang membantu mengawal tahap sebum pada kulit dan menjadikan ini pilihan yang baik untuk wajah yang mudah berjerawat.

Kelebihan Produk:

 • Mengandungi SPF33
 • Menutupi pori-pori wajah dengan sempurna

The Face Shop Air Cotton Makeup Base

RM31.00

Primer solekan ini bersifat ringan menjadikan asas solekan yang lebih halus disapukan dengan lancar dan sempurna. Primer pudina dapat meneutralkan kemerehan manakala Primer Lavender untuk warna kulit kuning. Formulasi ini diperkaya dengan SPF 30 PA ++ untuk melindungi kulit dari sinaran UV yang berbahaya dan menjadikan kulit wajah lebih anjal dan mencerahkan wajah. Benih pintar Tanah liat Hawaii akan berkoordinasi dengan warna kulit semula jadi.

Revlon Colorstay UV Primer

RM53.80

Revlon ColorStay UV Primer dapat melicinkan dan melindungi kulit wajah dengan SPF 40 PA +++. Asas solek ini membolehkan anda dapat memperoleh penampilan yang sempurna tanpa cela dan selamat dalam formula yang selesa dan ringan ini. Ia menyediakan kulit untuk membantu solekan kekal sehingga 24 jam. Ia juga dapat menghidratkan kulit, memberikan kawalan minyak, dan mencerahkan kulit kerana ia melindungi wajah daripada sinar matahari.

Kelebihan produk:

 • Bebas wangian UV dengan SPF 40
 • Memberikan wajah perlindungan tanpa cela selama 24 jam
 • Sesuai untuk semua jenis kulit

Sendayu Tinggi Argan Oil Primer

RM34.20

Primer minyak Argan ini mengekalkan solekan yang lebih berseri, tidak kering dan bercapuk sepanjang hari terutama kulit normal, kering, sensitif dan kombinasi. Penggunaannya membantu mengurangkan saiz liang pori yang besar, melebapkan wajah yang kering, kasar dan menggelupas. Ia menjadikan solekan lebih kelihatan natural pada kulit. Minyak Argan terkenal dengan sifatnya yang tinggi antioksida, melewatkan penuaan, kedutan selain merawat wajah. Primer ini akan memastikan solekan tidak merekah sepanjang hari.

Original ELF Cosmetic Poreless Face Primer

RM42.00

Asas solek ini mengubah wajah anda menjadi halus tanpa cela yang sesuai untuk aplikasi solekan yang tahan lama. Diperkaya dengan minyak Tea Tree dan Vitamin A & E untuk faedah pemulihan. Ia digunakan sebagai asas untuk membuat solekan yang ideal untuk kulit yang berminyak. Garis halus seperti parut akan terhapus pada kulit wajah dan memberikan kesan yang halus pada solekan. Manfaat tea tree  mampu mengurangkan rasa gatal dan iritasi akibat kulit kering.

Wardah Instaperfect Porefection Skin Primer

RM25.11

Kelebihan Produk:

 • Primer muka yang ringan tidak merosakkan kulit kerana mempunyai ruang udara untuk kulit wajah bernafas. 
 • Terdiri daripada pigmen mineral yang membantu meratakan setiap liang pada kulit. 
 • Kulit menjadi licin seketika untuk melancarkan solekan.
 • Mudah untuk diratakan
 • Tidak bergumpal
 • Sesuai untuk semua jenis kulit

PIXY Make It Glow Beauty Skin Primer

RM20.23

Primer ini bertindak sebagai asas sebelum melakukan solekan secara menyeluruh  untuk menutupi tona kulit yang tidak sekata, bintik-bintik gelap, kedutan dan mencerahkan warna kulit. Asas solek ini digunakan sebelum bedak atau asas untuk melembapkan kulit agar solekan tahan lebih lama. Mengandungi SPF35 & PA+++ yang dapat melindungi kulit daripada sinaran UV matahari secara terus. Selain itu, produk ini turut mengandungi ekstrak botani yang boleh melembapkan kulit seperti Olive Oil, Jojoba dan ekstrak Yuzu.

Silkygirl Instant Pore Fix Primer

RM18.13

Formula berkrim ini dapat sebati ke kulit wajah dengan mudah untuk mewujudkan lapisan asas solekan untuk menutupi cela-cela pada muka seperti garis halus, pori-pori, dan bintik hitam. Ia membantu menutupi liang pori untuk membuat kulit halus dan menjadikan proses solekan lebih mudah dan solekan tidak mudah luntur dengan cepat. Krim ini bertekstur lebih ringan dan membolehkan kulit bernafas agar pori tidak tersumbat. Primer daripada Silkygirl ini akan menjadikan solekan lebih lancar dan tahan lama sepanjang hari.

IN2IT Make-Up Fix Primer

RM10.95

Primer ini adalah primer penghidratan tanpa cela yang dapat mengurangkan liang pori besar dalam sekelip mata dan dalam jangka masa yang tahan lama. Ia mengandungi vitamin E dan ekstrak Damask Rose untuk menyuburkan dan melembapkan kulit. Primer ini bersifat kalis air, maka solekan akan kekal tahan lama kerana tidak akan mudah luntur jika terkena air.

Kebaikan produk:

 • Meningkatkan penghidratan kulit menjadikannya lembut dan licin 
 • Mengawal minyak atau menyerap lebihan minyak  
 • Meminimumkan pori 
 • Kalis air 
 • Pemakaian yang tahan lama  

Maybelline Master Prime Hydrating Primer

RM29.15

Maybelline’s Master Prime Hydrate + Smooth Primer ini diformulasikan dengan asas larut dalam air dan bahan aktif yang menghaluskan penampilan dan keselesaan kulit untuk solekan yang tahan dari pagi hingga malam. Ia membantu menghaluskan wajah dan meratakan warna kulit agar proses solekan menjadi lebih lancar dan kemas. Primer ini sesuai digunakan bagi jenis kulit berminyak, kering dan kombinasi. Produk ini juga mengandungi asid hyaluronik yang membantu melembabkan kulit wajah.

Kelebihan:

 • Membantu menghaluskan wajah dan meratakan warna kulit.
 • Solekan kekal tahan sepanjang hari tanpa luntur.
 • Tekstur yang ringan dan tidak berminyak.
Summary
10 Produk Primer yang Terdapat di Pasaran
Article Name
10 Produk Primer yang Terdapat di Pasaran
Description
Primer berfungsi untuk menutup liang-liang pori wajah, mengaburkan cacat cela pada wajah seperti parut, dan memberikan kehalusan pada kulit.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: