Now Reading
10 Produk Oral Aid Dan Alternatif Untuk Melegakan Ulser Mulut

10 Produk Oral Aid Dan Alternatif Untuk Melegakan Ulser Mulut

Oral Aid

Oral Aid ialah jenama yang tersohor untuk merawat ulser mulut dan lidah. Ulser mulut dan lidah sering berlaku di dalam mulut. Ia menyebabkan rasa tidak selesa, sakit serta kesukaran untuk makan, minum dan bercakap.

Lepuh atau ulser mulut bukanlah suatu penyakit, tetapi ia merupakan petanda klinikal untuk sesuatu penyakit yang sedia ada. Dua penyebab utama luka mulut adalah ulser dan trauma/kecederaan (sebagai contoh daripada tergigit mulut dengan tidak sengaja, gigi/tampalan yang tajam, gigi palsu dan pendakap gigi yang tidak sempurna).

Oral Aid

Oral Aid Lotion

RM7.00

Losyen Oral Aid dapat meredakan kesakitan dan kepedihan ketika makan dan minum serta menghilangkan bibir yang pecah, mulut dan gusi dalam masa yang sangat cepat. Anda perlu titiskan sahaja pada ulser, kemudian anda akan berasa kebas dan pedih pada kawasan ulser. Boleh makan seperti biasa kerana Oral Aid dah menutup kepedihan ulser dan luka. Sesuai untuk digunakan untuk semua peringkat umur.

Oral Aid

Avo Liquid Gel

RM6.50

Avo Liquid Gel digunakan dalam rawatan, sebagai kawalan, pencegahan ataupun penambahbaikan penyakit seperti ulser di mulut, sakit gigi dan sakit gusi. Namun, terdapat kesan sampigan yang mungkin berlaku disebabkan dari semua bahan aktif yang terkandung di dalam gel ini. Sebahagian kesan-kesan sampingan ini mungkin jarang berlaku tetapi boleh terjadi pada tahap yang serius. Dapatkan nasihat doktor jika anda mendapati salah satu kesan sampingan yang berikut berlaku, terutamanya jika tandanya berlarutan seperti perut pendarahan, alahan dan kesusahan untuk bernafas.

Oral Aid

Orrepaste

RM21.90

Orrepaste adalah produk yang dapat digunakan untuk menyembuhkan ulser di mulut, sakit gigi, dan sakit gusi. Ia khusus untuk  untuk menghilangkan rasa sakit yang berkaitan dan membantu mengurangkan rasa pedih di mulut. Anda perlu sapukan sedikit ke kawasan yang terjejas sebelum tidur. Orrepaste hanya boleh digunakan 2-3 kali sehari. Sebelum anda menggunakan produk ini, pastikan anda tidak mengalami jangkitan setempat pada kawasan rawatan dan kecederaan rongga mulut yang teruk.

Oragel Pain Relief

RM16.00

Oragel Pain Relief digunakan untuk melegakan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh ulser dan jangkitan mulut. Ia digunakan untuk penyembuhan ulser mulut, gigi bayi, kerengsaan gigi palsu, sakit gusi, luka sejuk dan ketidakselesaan akibat pendakap gigi pada anak-anak. Cara pengambilan untuk dewasa dan kanak-kanak adalah dengan menggunakan jari bersih atau kapas, gosokkan sedikit gel (kira-kira satu sentimeter) ke kawasan yang sakit dan ulangi setiap 3 jam. Jangan melebihi 6 aplikasi dalam 24 jam.

Oral Aid Gel Strawberry

RM9.99

Oral Aid Gel Strawberry adalah gel penghilang rasa sakit untuk gusi atau bahagian dalam mulut. Ia tidak berwarna  dan mengandungi analgesik tempatan yang merupakan ubat penghilang rasa sakit, anti-radang dan berkesan untuk menyembuhkan kawasan sakit di mulut. Ia juga mempunyai Cetalkonium Fluoride, antiseptik yang dapat membunuh bakteria dan membantu mencegah jangkitan. Anda hanya perlu gunakan jari yang bersih, urut gel sekitar 1 sentimeter ke kawasan yang sakit, tidak lebih dari sekali setiap 3 jam. Untuk kanak-kanak pula tidak melebihi 6 dos dalam tempoh 24 jam.

Oradex Antibacterial Mouthwash

RM9.99

Pencuci mulut Chlorhexidine disyorkan oleh doktor gigi no.1 dan telah terbukti berkesan terhadap mikro-organisma di dalam mulut. Ini adalah antiseptik oral “Gold Standard” spektrum luas yang berkesan terhadap bakteria, ragi, kulat, beberapa protozoa, alga dan virus. Chlorhexidine mempunyai keberkesanan intrinsik yang tinggi dan tindakan “sisa” yang berpanjangan. Oradex Antibacterial Mouthwash mengandungi 0.12% Chlorhexidine Gluconate dan bebas alkohol dan paraben. Ini adalah pilihan yang lebih baik untuk pencegahan dan rawatan penyakit periodontal, gusi bengkak dan berdarah, bisul mulut dan jangkitan mulut dan tekak yang biasa.

Bonjela

RM18.70

Bonjela memberikan melegakan sakit dari ulser mulut hanya dalam tiga minit. Ia dirumus khas untuk menghilangkan rasa sakit yang berkaitan dengan mereka dan membantu proses penyembuhan mulut. Bonjela mengandungi Cetalkonium Chloride, antiseptik yang membantu melawan jangkitan dan Choline Salicylate yang menjadi anti-radang bukan steroid (mirip dengan aspirin) untuk melegakan kesakitan dan keradangan.  Anda haruslah dapatkan nasihat doktor dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan

Hurix’s Clove Oil Plus Cream For Mouth Ulcer

RM19.90

Hurix’s Clove Oil Plus Cream For Mouth Ulcer digunakan untuk melegakan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh ulserdan jangkitan pada mulut. Ia digunakan untuk melegakan ulser mulut, sakit gigi, sakit gusi dan ketidakselesaan. Sebelum anda menggunakan produk ini, pastikan anda tidak ada kecederaan rongga mulut yang teruk, herpes simpleks (jangkitan virus) pada kawasan rawatan, dan (jangkitan gusi teruk yang menghancurkan tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi.

Gengigel Gingival Gel

RM32.00

Gengigel Gel adalah produk unggul yang paling sesuai pada peringkat awal rawatan penyakit periodontal, apabila gejala menyebabkan ketidakselesaan tertentu dalam mulut. Gengigel Gel menawarkan penyembuhan yang disasarkan dan melegakan kesakitan di kawasan keradangan, gusi dan tisu pendarahan yang rosak, (termasuk di sekitar implan), bisul, lecet / luka disebabkan oleh menggosok pendakap atau gigi palsu, luka bakar makanan dan soket kering. Gengigel Gel adalah produk semula jadi yang unik untuk kesihatan mulut dan dapat membantu menyembuhkan dengan cepat.

Himalaya HiOra-SG

RM12.20

HiOra GA gel adalah gel astringen gusi herba. Ia mempunyai astringen (yang mengikat tisu lembut dan mengurangkan pendarahan) dan bersifat antiseptik. Ia adalah hemostatik (menghentikan pendarahan) yang mencegah pendarahan gusi dan membantu menguatkan gusi. Gel ini mengurangkan keradangan gusi, menyembuhkan luka, menyegarkan nafas dan membunuh bakteria di rongga mulut. Bahan semula jadi bertindak sebagai analgesik untuk mengurangkan kesakitan di dalam mulut. Ia mengandungi Triphala yang menghalang pertumbuhan bakteria dan Pokok Kino India (Asana) yang mempunyai sifat astringen dan anti-radang, yang membantu mengurangkan kesakitan dan menghentikan pendarahan gusi.

error: Content is protected !!