Now Reading
Dettol Antiseptic di Pasaran dan Alternatifnya

Dettol Antiseptic di Pasaran dan Alternatifnya

Dettol Antiseptic digunakan untuk membersih dan membunuh kuman pada kulit untuk prosedur pembedahan. Sebagai jenama yang dipercayai doktor, Dettol Antiseptic juga digunakan untuk melindungi para ibu daripada penyakit selepas bersalin. Cecair dari Dettol ini mampu membunuh 100 kuman penyebab penyakit. Dapat digunakan untuk pertolongan pertama, perubatan dan kebersihan pribadi. Dettol Antiseptic Liquid ini juga membantu untuk melindungi tubuh daripada jangkitan penyakit akibat luka dan gigitan serangga. Jenama Dettol terus menjadi salah satu jenama yang paling dipercayai dalam bidang kesihatan. Hari ini, ia masih dinilai sebagai produk yang berkesan dan dipercayai, serta selamat untuk digunakan terhadap kulit kerana cukup kuat untuk membunuh kuman.

Dettol Antiseptic Germicide

RM36.50

Dettol Antiseptic Liquid efektif membunuh kuman untuk menjaga kesihatan keluarga dan kebersihan rumah. Produk multifungsi ini telah lama dipercaya untuk melindungi keluarga dari kuman penyakit.

Kelebihan produk:

 • Dettol dapat membunuh 99.9% kuman untuk melindungi keluarga dan rumah anda.
 • Ia memberikan perlindungan 100% terhadap kuman yang boleh menyebabkan jangkitan dan penyakit.
 • Dettol Antiseptic Liquid dapat digunakan untuk kegunaan perubatan, kebersihan dan kegunaan seharian.
 • Tidak beracun dan tidak dicemari.

Walch Multi-Purpose Disinfectant

RM42.50

Produk ini bertindak untuk membunuh 99.9% kuman termasuk E.coli, Salmonella, Influenza A (Jenis H1N1), dan membuang alergen. Produk ini tidak perlu dibilas dan tidak mengandungi bahan peluntur. Ia dapat menyegarkan dan meninggalkan permukaan dengan kilauan yang bersinar dan bersih. Produk ini bukan sahaja dapat menghilangkan bau yang tidak menyenangkan pada rumah mahupun pakaian, malah ia juga mempunyai wangian pain yang segar dan lembut. Cecair pembasmi kuman ini membunuh 99.99% kuman dan terhadap patogen yang berbahaya.

BactePRO Anti-Bacterial Disinfectant

RM32.50

Produk ini dapat membersih dan menginfeksikan hampir semua permukaan rumah. Ia dapat digunakan sebagai pembersih dobi, pencucian, pembersihan diri, permukaan lembut, pembersihan lantai, dan pembersihan pelbagai permukaan. Produk ini mengandungi bahan aktif Chloroxylenol yang berkesan menghapuskan 99.9% bakteria berbahaya. Ia digunakan secara meluas dan  dipercayai oleh profesional dalam penjagaan kesihatan, keluarga, dan pusat jagaan kanak-kanak. Cecair BactePRO bukan sahaja dapat membasmi kuman, malah dapat menghilangkan bau busuk dan kulat pada permukaan.

Watsons Antibacterial Disinfectant

RM4.13

Antiseptik serbaguna Watsons dapat melindungi daripada bakteria dan kuman biasa. Ia sangat sesuai untuk kegunaan pertolongan cemas, perubatan, kebersihan diri. Bagi pertolongan cemas, ia boleh digunakan sebagai pencuci luka untuk mengelakkan jangkitan kuman pada luka. Bagi kawalan jangkitan, ia boleh digunakan untuk membersihkan kawasan yang terdedah kepada sentuhan orang ramai untuk mengelakkan jangkitan penyakit.

Cara penggunaan:

 • Pembersihan luka antiseptik untuk luka 1 penutup hingga 80ml air. 
 • Kawalan jangkitan: 1 gelas hingga 150ml air. 
 • Bidan: 1 capful hingga 150ml air suam. 
 • Mandi: 4-8 botol untuk mandian air.

Dettol Antiseptic Anti-Bacterial Surface Cleanser

RM13.90

Penyembur disinfektan pelbagai guna 4-dalam-1 Dettol boleh digunakan di seluruh rumah untuk membersih dengan sihat. Produk ini adalah untuk menghilangkan kotoran yang boleh dilihat serta kuman yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar. Pembersih permukaan Anti-bakteria Dettol ini mampu membunuh 99.9% bakteria, termasuk E. coli, salmonella, MRSA dan virus selesema.

Ciri-ciri Produk:

 • Membunuh 99.9% kuman seperti E.Coli
 • Membersih dan menanggalkan kuman
 • Berkesan terhadap minyak
 • Wangian segar

Ajax Fabuloso Multi Purpose Floor Cleaner

RM13.19

Pencuci lantai serbaguna Ajax Fabuloso mempunyai formula yang lebih baik untuk menghilangkan minyak dan kotoran dengan lebih berkesan. Pembersihan dengan Ajax Fabuloso membunuh 99.9% bakteria dari permukaan dan lantai isi rumah anda, menjadikannya bersih dan berkilat dengan kesegaran yang tahan lama. Ia sangat sesuai untuk membersihkan kotoran yang degil setiap hari.

Kebaikan produk ini:

 • Formula yang lebih baik untuk menghilangkan minyak dan kotoran dengan lebih berkesan
 • Meninggalkan permukaan dan lantai rumah tangga bersih dan berkilat dengan kesegaran yang tahan lama
 • Membunuh 99.9% bakteria 
 • Sesuai untuk membersihkan kotoran degil

Savlon Antiseptic Disinfectant Liquid

RM45.00

Savlon ASDL mempunyai formula disinfektan antiseptik yang mengandungi Chlorhexidine Gluconate dan Cetrimide yang dapat membunuh kuman. Cecair antiseptik Savlon dapat digunakan untuk keperluan pertolongan cemas seperti mencegah jangkitan dari luka, gigitan serangga, sengatan, luka bakar kecil, luka bakar. Antiseptik ini juga boleh digunakan ketika mandi.

Manfaat kandungan produk:

 • Chlorhexidine Gluconate adalah anti-bakteria yang kuat yang membunuh bakteria dan mencegah jangkitan
 • Cetrimide adalah ejen pensterilan yang kuat yang mempunyai sifat pembasmi kuman
 • Boleh digunakan untuk makmal, sinki, parit, tong sampah, di lantai, dapur, bilik mandi dan permukaan keras.
 • Boleh juga digunakan untuk kebersihan diri atau mandi.

Guardian Antiseptic Germicide

RM23.00

Antiseptik ini sesuai untuk perubatan, pertolongan cemas, kebersihan diri dan aplikasi dalam rumah. Cairan pembasmi kuman Guardian Antiseptic adalah larutan antiseptik pekat yang membunuh bakteria dan memberi perlindungan terhadap kuman yang boleh menyebabkan jangkitan dan penyakit. Ia juga dapat membunuh kuman pada kulit dan mencegah dari penyakit jangkitan luka, calar, dan gigitan serangga. Antiseptik ini dapat digunakan sebagai alat pertolongan cemas untuk mencuci luka atau gigitan serangga. Ia juga boleh digunakan untuk membersihkan lantai rumah, mencuci pakaian dan tandas.

Betadine PVP-I Antiseptic Liquid

RM10.90

Betadine antiseptik adalah antiseptik yang berkesan mematikan organisma yang berjangkit termasuk bakteria dan kulat. Povidone-iodin (PVP-1), juga dikenal sebagai iodopovidone iaitu antiseptik yang digunakan untuk pembasmian kuman pada kulit sebelum dan selepas pembedahan. Ia boleh digunakan untuk membasmi kuman pada kulit pesakit dan tangan petugas bahagian kesihatan. Ia juga dapat digunakan untuk luka ringan. 

Kebaikan produk:

 • Membunuh kuman tanpa rasa pedih atau kerengsaan 
 • Perlindungan cepat dan tahan lama

Pathol Antiseptic Germicide

RM19.99

Produk ini dapat membunuh virus HIV, Staph., Ecoli, bakteria dan kulat lain tanpa menyebabkan kesan buruk ke permukaan, manusia atau persekitaran. Ia diformulasikan dengan sistem pencuci yang sangat baik. Pathol Antiseptic Germicide sesuai untuk mencuci luka secara lembut, pembersihan kulit, dan untuk membasmi kuman di dalam dan di sekitar rumah. Ia selamat digunakan dan boleh membunuh kuman, bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan dan penyakit. Bahan aktifnya iaitu Chloroxylenol telah diiktiraf oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) sebagai selamat dan berkesan terhadap mencegah penyebaran virus seperti virus influenza.

Kebaikan produk:

 • Tiada asap beracun.
 • Tidak mudah terbakar.
 • Membersih dan membasmi kuman dalam satu langkah.
error: Content is protected !!