makanan diet
Mencari makanan diet tetapi mengenyangkan pasti agak sukar terutama bagi anda yang baru berjinak-jinak untuk mula berdiet.

Mencari makanan diet tetapi mengenyangkan pasti agak sukar terutama bagi anda yang baru berjinak-jinak untuk mula berdiet.

Makanan yang mengenyangkan dapat menghilangkan rasa lapar dan membantu anda makan sedikit pada waktu makan seterusnya.

Atas sebab ini, jenis makanan ini dapat membantu menurunkan berat badan dalam jangka masa panjang.

1. Kentang rebus

Kentang dikatakan tidak elok pada masa lalu, tetapi sebenarnya ia sangat sihat dan berkhasiat. Kentang yang dimasak dan tidak dikupas adalah sumber beberapa vitamin dan mineral yang baik, termasuklah vitamin C dan kalium.

Kentang mengandungi air dan karbohidrat tinggi, dan mengandungi serat dan protein dalam jumlah yang banyak. Ia juga tidak mengandungi lemak. Berbanding dengan makanan berkarbohidrat tinggi, kentang sangat mengenyangkan.

2. Telur

Telur sangat sihat dan padat dengan nutrien. Sebilangan besar nutrien terdapat dalam kuning telur, termasuklah antioksidan lutein dan zeaxanthine, yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan mata.

Telur adalah sumber protein berkualiti tinggi. Sebiji telur besar mengandungi sekitar 6 gram protein, termasuklah semua 9 asid amino penting. Telur juga sangat mengenyangkan.

3. Oatmeal

Oat, dimakan sebagai oatmeal (bubur), adalah pilihan sarapan yang popular. Oatmeal cukup rendah kalori dan sumber serat yang hebat, terutama serat larut yang dikenali sebagai beta-glucan.

4. Ikan

Ikan sarat dengan protein berkualiti tinggi. Ikan juga kaya dengan asid lemak omega-3, yang merupakan lemak penting yang mesti kita perolehi daripada makanan.

Menurut satu kajian, asid lemak omega-3 dapat meningkatkan rasa kenyang pada individu yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk.

5. Sup

Cecair sering dianggap kurang mengenyangkan berbanding makanan pejal, walaupun buktinya bercampur. Walau bagaimanapun, sup berbeza.

Kajian menunjukkan bahawa sup sebenarnya lebih enak daripada makanan pejal yang mengandungi ramuan yang sama. Sup halus memberi kesan terbesar mengenyangkan dan kadar pengosongan perut yang paling lambat, diikuti dengan sup chunky.

6. Daging

Makanan berprotein tinggi merupakan makanan diet yang mengenyangkan dan menguruskan badan, seperti daging tanpa lemak.

Sekiranya anda menjalani diet rendah karbohidrat, daging berlemak adalah pilihan yang sesuai. Namun, jika anda menjalani diet sederhana hingga tinggi karbohidrat, memilih daging tanpa lemak lebih sesuai.

7. Yogurt Greek

Yogurt Greek sangat tebal berbanding yogurt biasa, dan biasanya lebih tinggi protein.

Yogurt Greek adalah pilihan sarapan yang hebat. Ia juga merupakan makanan ringan tengah hari yang popular yang dapat membantu mengenyangkan anda sehingga hidangan seterusnya.

8. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran sangat berkhasiat. Ia dipenuhi dengan pelbagai jenis vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat.

Sayur-sayuran juga merupakan makanan jumlah tinggi dan berkalori rendah. Ia mengandungi serat dan air, yang memenuhi keperluan makanan anda dan membantu mengenyangkan anda.

Lebih-lebih lagi, sayur memerlukan sedikit masa untuk mengunyah dan sangat memuaskan dengan cara itu.

9. Keju Kotej

Keju kotej biasanya rendah lemak dan karbohidrat, tetapi tinggi protein. Kandungan proteinnya yang tinggi dapat membantu anda berasa kenyang, walaupun hanya menggunakan sedikit kalori.

10. Kekacang

Kekacang, seperti kacang, kacang pea, kekacang dan kacang tanah, mempunyai profil pemakanan yang mengagumkan.

Ia dipenuhi dengan serat dan protein berasaskan tumbuhan, namun mempunyai ketumpatan tenaga yang agak rendah. Ini menjadikan kekacang makanan diet yang mengenyangkan dan menguruskan badan.

JADI,

Anda hendaklah memilih makanan diet dengan bijak agar ia sesuai dengan keadaan kesihatan anda di samping mencapai sasaran anda untuk kurus. Anda juga boleh dapatkan nasihat doktor atau pakar nutrisi untuk menentukan jadual makan yang bersesuaian untuk anda.

Sumber:

https://www.healthline.com/nutrition/15-incredibly-filling-foods#section11

Summary
Article Name
10 Makanan Diet yang Mengenyangkan dan Menguruskan Anda!
Description
Mencari makanan diet tetapi mengenyangkan pasti agak sukar terutama bagi anda yang baru berjinak-jinak untuk mula berdiet. Jom lihat 10 makanan yang membantu dalam diet anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: