khasiat keju

Khasiat keju seperti sumber kalsium dan protein yang baik, tetapi ia juga adalah makanan yang  tinggi kandungan lemak tepu dan sodium.

Anda mungkin tidak tahu bahawa keju menawarkan sejumlah manfaat kesihatan kepada kita, dan ada di antaranya adalah mengejutkan. Jadi, sama ada keju ini adalah pilihan yang sihat adalah bergantung kepada individu berdasarkan jenis dan jumlah keju yang dimakan.

Zat dalam keju

Keju adalah sumber kalsium yang baik, iaitu nutrien utama untuk tulang dan gigi yang sihat, pembekuan darah, penyembuhan luka dan menjaga tekanan darah normal.

Malah, ia juga mengandungi banyak vitamin dan mineral yang penting untuk badan. Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, (USDA) 100g keju mengandungi:

  • Tenaga – 362 kcal
  • Protein – 5.17 g
  • Karbohidrat – 50 g
  • Kalsium – 69 mg
  • Sodium – 181 mg
  • Asid lemak tepu – 3.45 g
  • Kolesterol – 34 mg

Profil pemakanan adalah berbeza dari satu jenis keju ke jenis yang lain.

Sekiranya anda ingin menggunakan keju berkalori rendah, cubalah mozarella part-skim, keju Swiss dan keju feta. Tapi, jika anda lebih mementingkan kandungan sodiumnya, cubalah keju Swiss yang hanya mengandungi 20 miligram per auns.

Jauhkan pengambilan keju yang lebih keras, kerana mereka memerlukan lebih banyak garam dalam proses penuaan. Jangan bimbang, kerana anda masih boleh mencari jenis keju kegemaran anda dengan kadar sodium rendah.

Khasiat keju yang anda harus ketahui

Produk tenusu adalah salah satu sumber makanan kalsium dan nutrien lain yang terbaik. Berikut adalah beberapa khasiat keju yang anda boleh dapatkan.

1. Mengawal kadar kolesterol anda

Bagi menjaga kesihatan jantung, antara khasiat keju adalah ia menurunkan kadar kolesterol anda. Analisis percubaan terkawal secara rawak (standard penyelidikan emas) pada tahun 2015 dalam Kajian Pemakanan membandingkan kolesterol darah bagi individu yang makan diet yang ditetapkan termasuk mentega atau keju.

Walaupun kedua-dua diet mempunyai jumlah lemak dan kalori yang sama, individu yang mengambil keju mengakhiri diet mereka mereka dengan kadar kolesterol keseluruhan berserta kadar LDL yang lebih rendah berbanding rakan mereka yang mengambil mentega.

2. Meningkatkan kesihatan gigi

Keju dapat meningkatkan kesihatan gigi. Kalsium memainkan peranan penting dalam pembentukan gigi, dan keju adalah sumber kalsium yang baik. Di samping itu, sekurang-kurangnya satu kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan keju dapat meningkatkan tahap pH pada plak gigi, memberikan perlindungan terhadap rongga gigi.

Yogurt susu dan bebas gula nampaknya tidak memberi kesan yang sama, jadi cubalah makan keju selepas ini.

3. Boleh membalikkan masalah hipertensi

Sodium dan kolesterol boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Anda kini sudah boleh mendapatkan keju rendah sodium yang dapat menahan tekanan darah daripada meningkat. Vitamin B dalam keju juga didapati berguna dalam mengurangkan tekanan darah tinggi.

Banyak jenis keju yang terdapat di pasaran mempunyai kandungan kolesterol dan sodium yang tinggi. Oleh itu, berhati-hati semasa memilih keju. Cari pilihan keju yang rendah sodium.

4. Menggalakkan kesihatan tulang

Kandungan kalsium, protein, magnesium, zink dan vitamin A, D, dan K dalam keju bermaksud bahawa ia dapat menyumbang kepada perkembangan tulang yang sihat pada golongan kanak-kanak dan orang dewasa muda. Serta, ia juga dapat mencegah osteoporosis.

Beberapa teori mengemukakan bahawa makan produk tenusu membawa kepada kadar asid yang lebih tinggi di dalam badan, dan ini dapat memusnahkan daripada mendorong tulang yang sihat. Walau bagaimanapun, bukti saintifik tidak menyokong pandangan ini.

5. Membekalkan lemak penting

Keju kaya dengan asid lemak yang penting, seperti asid linoleik konjugasi (CLA). Kajian yang dilakukan oleh Universiti Korea dan Universiti Massachusetts mendapati bahawa asid ini memiliki sifat anti-kanser, mencegah perkembangan aterosklerosis, memodulasi tindak balas imun dan mengurangkan berat badan sambil meningkatkan jisim badan tanpa lemak.

Sebilangan jenis keju tertentu juga mungkin mengandungi asid lemak omega-3 yang dapat melindungi jantung dari penyakit.

6. Boleh meningkatkan sistem imun

Beberapa jenis keju diketahui dapat meningkatkan fungsi sistem imun. Kajian pada tikus menunjukkan bahawa diet yang mengandungi keju dapat mengatur tindak balas imun dan keradangan di dalam tubuh. Ini justeru dapat mengurangkan dan mencegah penyakit yang boleh terjadi.

Keju yang diperkaya dengan bakteria probiotik pula dapat meningkatkan kesihatan imun. Ia juga dapat mencegah kekebalan imun (kelemahan sistem imun secara beransur-ansur) pada orang tua.

7. Boleh meningkatkan kesihatan kulit

Bukti anekdot menunjukkan bahawa keju dapat meningkatkan kesihatan kulit. Vitamin B yang terkandung dalamnya dapat membantu meningkatkan metabolisme dan pertumbuhan sel. Ini justeru dapat memberikan kulit yang bersinar dan juga dapat membantu mengurangkan cela. Walau bagaimanapun, penyelidikan terhad tersedia dalam hal ini.

Kesimpulan,

Secara umum, keju adalah sumber nutrien yang sihat dan lazat. Kadangkala, anda boleh makannya begitu sahaja atau makan sedikit dengan salad mahupun ditaburkan di atas sayur-sayuran dan ini tidak mungkin menimbulkan masalah. Namun ia adalah berbeza jika anda mengalami masalah toleransi atau alergi terhadap laktosa.

Keju yang diproses dan “makanan berkeju” cenderung mengandungi lemak dan garam tambahan, jadi pilihlah produk tenusu semula jadi tetapi rendah kandungan lemak.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang pengambilan dan khasiat keju ini, pastikan anda mendapatkan informasi daripada pakar nutrisi berdaftar agar mereka boleh menasihati anda berkenaan pengambilan keju atau produk susu yang sesuai dengan keadaan anda.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/299147

https://www.healthline.com/health/is-cheese-bad-for-you

https://www.eatingwell.com/article/289455/5-reasons-cheese-is-actually-good-for-your-health

https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-cheese-for-skin-hair-and-health/

Tagged: