nenas
Khasiat nenas adalah makanan rendah kalori yang serba boleh. Terdapat sekitar 80 kalori dalam secawan nenas dan penuh vitamin B-6 dan C.

Nenas adalah buah tropikal yang kaya dengan vitamin, enzim dan anti oksida. Nenas juga adalah makanan rendah kalori yang serba boleh.

Terdapat sekitar 80 kalori dalam secawan nenas dan penuh dengan vitamin B-6 dan C. Tetapi terdapat pelbagai faedah lain daripada buah yang berwarna jingga cerah dan berjus ini!

1. Mengurangkan penyakit dalam badan

Nenas mengandungi enzim yang disebut bromelain. Kajian menunjukkan bahawa bromelain mempunyai kesan yang sama seperti dalam badan iaitu anti inflamasi.

Mengapa perlu mengambil ibuprofen sedangkan anda boleh dapatkan khasiatnya daripada semangkuk nenas segar? Ia juga dapat membantu mengatasi sinusitis, IBS dan juga ketegangan otot dan terseliuh ligamen. Malah, vitamin dan mineral dalam nenas membantu menentang virus, jangkitan bakteria dan menguatkan tulang.

2. Meningkatkan pembentukan kolagen

Kandungan vitamin C dan antioksidan yang tinggi dalam nenas terbukti dapat membantu merangsang pengeluaran kolagen. Hasilnya? Kulit kelihatan lebih muda daripada garis-garis halus dan kedutan yang berkurangan.

3. Membantu mencantikkan kulit

Nenas sarat dengan Vitamin C, yang memberikan faedah luar biasa pada kulit anda. Vitamin C adalah antioksidan yang melawan radikal bebas, iaitu salah satu punca utama jerawat dan cela. Ia juga sangat berkesan untuk membantu mengurangkan kesan parut. Ia meningkatkan penghasilan protein, dan dengan itu membantu meningkatkan pertumbuhan sel kulit baru.

4. Membantu meningkatkan penghadaman

Ingat lagi nenas mengandungi bromelain? Bromelain bukan sekadar anti radang, enzim semulajadi ini juga merupakan enzim pencernaan yang sangat kuat.

Bromelain berfungsi untuk memecah dan menyerap protein secara semula jadi dalam badan. Malah, nenas sangat sesuai diambil oleh individu yang mengalami kekurangan pankreatik, di mana pankreas tidak boleh merembeskan enzim pencernaan secukupnya.

Selain itu, gentian diet dalam nenas juga memastikan anda membuang air besar dengan kerap dan menjadikan usus anda sihat

5. Menjaga kesihatan mata yang sihat

Nenas kaya dengan pelbagai nutrien yang akan membantu menjaga kesihatan mata dan penglihatan anda. Buah ini sarat dengan vitamin C, kalium, mangan dan beta karoten.

Ia sangat membantu melawan kemerosotan makula, iaitu penyakit yang mempengaruhi mata apabila umur meningkat. Jadi ia bermaksud mata anda akan kekal sihat selama bertahun-tahun dengan bantuan vitamin C dan antioksidan daripada nenas.

6. Meningkatkan kesihatan mulut

Dengan keasidan yang tinggi, anda mungkin menganggap buah nenas tidak elok untuk gigi anda. Sebenarnya, ia boleh membantu meneutralkan mulut anda.

Ini mewujudkan persekitaran yang lebih sihat untuk gigi anda, dan ia sebenarnya dapat membantu anda sembuh lebih cepat daripada pembedahan mulut.

7. Antioksidan menentang penyakit dan tanda-tanda penuaan

Nenas sarat dengan antioksidan yang dapat membantu menghilangkan radikal bebas daripada tubuh anda.

Antioksidan ini dapat membantu memperlambatkan tanda-tanda penuaan, serta melindungi tubuh anda daripada penyakit jantung dan juga barah.

Masukkan nenas di antara lima hidangan seperti sarapan, salad, makan tengah hari, makan malam dan pencuci mulut pada setiap hari untuk mendapatkan khasiatnya.

8. Membantu menghadapi jangkitan selesema

Kajian menunjukkan bahawa vitamin C dan bromelainsangat berkesan mengurangkan gejala jangkitan selesema dan sebenarnya berkesan menyembuhkan selesema.

Sekiranya anda sering mengalami masalah resdung, cubalah memasukkan sedikit nenas ke dalam makanan anda. Anda boleh menikmatiya sebagai smoothies, pizza buatan sendiri dan salad. Pastikan anda bertanya pada doktor anda terlebih dahulu kerana ia mungkin menganggu fungsi pengunaan dengan ubat lain.

9. Menjaga kesihatan kardiovaskular

Nenas padat dengan kalium, yang terbukti dapat menurunkan risiko tekanan darah tinggi. Serat dan vitamin C dalam buah dapat meningkatkan manfaat kesihatan kardiovaskular. Pendek kata? Ia sangat bagus untuk jantung anda!

10. Meningkatkan sinaran kulit

Di antara enzim bromelain dan tahap asid alfa-hidroksi yang tinggi, nenas adalah pengeksfoliasi semula jadi yang sangat baik. Ia mengurangkan keradangan kulit dan pengembalikan seri wajah.

SUMBER

Summary
10 khasiat buah nenas
Article Name
10 khasiat buah nenas
Description
Khasiat nenas adalah makanan rendah kalori yang serba boleh. Terdapat sekitar 80 kalori dalam secawan nenas dan penuh vitamin B-6 dan C.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: