Now Reading
10 Kebaikan Pencuci Mulut yang Membuatkan Anda Boleh Makan Tanpa Rasa Bersalah!

10 Kebaikan Pencuci Mulut yang Membuatkan Anda Boleh Makan Tanpa Rasa Bersalah!

Sekerap manakah anda berasa bersalah setiap kali ingin memakan manisan atau pencuci mulut? Banyak nasihat yang kita dengar dan baca mengenai pencuci mulut setiap kali ingin menikmatinya. Di sini kami ingin menyampaikan berita gembira mengenai pencuci mulut yang boleh membidas kata-kata tersebut!  

Berikut merupakan kebaikan pencuci mulut:

1.  Pencuci mulut menjadikan mood lebih baik

Tidak ada yang lebih  menyeronokan daripada makan pencuci mulut kegemaran anda. Perasaan ini sangat penting untuk kesejahteraan anda. Dalam jangka masa panjang, kita sering menafikan kenikmatan ini seperti kita tidak layak mendapatkannya dan juga dapat membuat kita kesal sebagai manusia. Di sini, keseronokan itu dapat dikecapi daripada melakukan perkara yang sederhana seperti kek kegemaran anda dan itu menjadikan mood anda lebih baik.

2. Ia menjadikan sarapan lebih enak

Percaya atau tidak, tetapi mempunyai pencuci mulut untuk sarapan pagi sebenarnya dapat membantu menurunkan berat badan. Penyelidik di Pusat Perubatan Wolfson Universiti Tel Aviv mengatakan bahawa makan pencuci mulut untuk sarapan pagi dapat membantu orang yang tidak menghidap diabetes menurunkan berat badan mereka. Kajian ini dilakukan pada hampir 200 orang dewasa bertubuh gemuk yang tidak mempunyai diabetes. Ada yang makan sarapan dengan 600 kalori diikuti dengan sepotong kek,, sementara yang lain dibuat untuk sarapan pagi yang kaya protein 300 kalori putih telur, tuna, keju dan susu.

Empat bulan kemudian, kedua-dua kumpulan didapati kehilangan sekitar 30 paun setiap orang. Tetapi, dalam empat bulan berikutnya (tempoh penyelenggaraan kajian), didapati bahawa kumpulan protein tinggi telah kembali sekitar 22 paun, sementara kumpulan manis-manis terus menurunkan berat badan. Penyelidik mengaitkannya dengan keinginan yang berkurang menjadikan subjek kurang lapar sepanjang hari.

Oleh itu, apabila ibu anda bercakap dengan anda tentang sarapan pagi yang sihat, beritahunya  mengenai idea pencuci mulut untuk sarapan!

3. Beberapa suapan adalah yang diperlukan

Pasti anda tidak memakan keseluruhan kek hari jadi anda sendiri. Anda mungkin makan satu potongan dan memberikan selebihnya kepada rakan dan keluarga anda. Anda tidak perlu makan semuanya untuk menikmati rasanya.

Lebih kerap daripada tidak, hanya beberapa gigitan terbukti cukup untuk memuaskan keinginan yang kuat. Untuk memastikan anda menikmati kek anda dan juga tetap sihat, jadikan kawalan kuantiti sebagai amalan biasa dan perhatikan pinggang anda tetap dalam keadaan sihat semasa anda memenuhi selera anda.

4. Dapat mengelakkan strok

Pengambilan sedikit coklat gelap setiap hari sebenarnya dapat mengurangkan risiko strok dalam jangka masa panjang. Berdasarkan kajian selama 10 tahun yang dilakukan pada 37,000 orang lelaki Sweden, berusia antara 45 hingga 79 tahun dan tanpa penyakit kardiovaskular, didapati bahawa mereka yang makan sebilangan besar coklat gelap secara berkala 17% lebih kecil kemungkinannya mengalami strok daripada mereka yang tidak.

Jadi sekarang anda mempunyai alasan yang sihat untuk mencari coklat gelap berkualiti terbaik dan memakannya setiap hari tanpa merasa bersalah mengenainya. Lagipun, anda mesti kekal cergas!

5. Menurunkan tekanan darah anda

Selain menurunkan peluang anda terkena strok, coklat gelap juga dapat mengurangkan tekanan darah anda, walaupun hanya sedikit. Sebiji coklat gelap tidak pernah kelihatan lebih menarik, bukan? Anda sukakan coklat gelap? Teruskan!

6. Tidur anda akan lebih berkualiti

Anda sukakan pumpkin pie? Sekarang anda akan lebih menyukainya. Bukan hanya untuk pilihan pencuci mulut yang sihat, tetapi biji zinknya yang kaya akan meningkatkan kadar testosteron, dan aromanya semestinya memberi kesan afrodisiak pada anda.

Walaupun anda tidak merasakan aroma labu sebagai perangsang, tidak dapat dinafikan bahawa ia mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Pai labu rendah kalori dan dilengkapi dengan vitamin A, zat besi, kalsium dan serat.

7. Anda belajar berkongsi dan mengambil berat

Anda boleh memakan sedikit tiramisu dan kongsikannya bersama-sama ayah, pasangan anda, rakan anda, atau rakan sekerja anda. Dengan cara ini anda masih dapat menikmati pencuci mulut dan pada masa yang sama anda mengurangkan pengambilan kalori hingga separuh.

8. Hidup lebih menyeronokkan

Makan pencuci mulut menjadikan hari anda lebih baik. Kehidupan terlalu singkat untuk tidak menikmati kelazatan pencuci mulut. Oleh itu, nikmati mereka selagi anda boleh.

9. Makan pencuci mulut sebenarnya dapat meningkatkan kawalan berat badan anda

Mengidam gula-gula adalah salah satu penyebab kegagalan diet terbesar. Kajian menunjukkan bahawa orang dewasa yang menikmati pencuci mulut tetapi makan makanan berkhasiat mempunyai peluang lebih besar untuk menghasilkan kejayaan jangka panjang dalam penurunan berat badan. Ini benar kerana badan akan bertindak balas terhadap sejumlah kecil pencuci mulut yang memuaskan keinginan dengan memuaskan selera makannya sendiri.

10. Pencuci mulut Boleh Mengatasi Kesan Sampingan Negatif Diet

Pernah terfikir mengapa mereka menyajikan puding jello atau coklat kepada pesakit hospital? Apabila pesakit kehilangan selera makan, ialebih mudah untuk makan karbohidrat bergula rendah daripada makanan lain.

Menurut Persatuan Gangguan Makan Nasional, secara tiba-tiba mengurangkan pengambilan karbohidrat dan gula menjadikan tubuh anda kekurangan glukosa yang diperlukan untuk tenaga. Diet sebenarnya dapat meningkatkan perasaan kelesuan, kabut mental, dan gangguan.

Kepada semua peminat pencuci mulut yang sukar di luar sana, berhati-hatilah bahawa pai ceri mungkin merupakan pilihan makanan terbaik yang anda buat sepanjang hari. Walaupun masih penting pengambilan makanan seimbang yang penuh dengan biji-bijian, sayur-sayuran, dan protein, pencuci mulut menambah sedikit kegembiraan untuk makanan anda.

Makan pencuci mulut bukan sahaja menjadikan anda sihat, tetapi juga menjadikan anda manusia yang lebih bahagia dan lebih baik. Tidak ada alasan untuk menolak ais krim, kuih-muih, dan kek tersebut. Teruskan dan nikmatilah sedikit pencuci mulut!

Sumber:

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/5-surprising-health-benefits-desserts.html

error: Content is protected !!