Now Reading
10 Kebaikan Kunyit

10 Kebaikan Kunyit

kunyit

Kunyit, digunakan sebagai rempah pelengkap pelbagai masakan di Malaysia. Ia adalah rempah yang dikenali dengan ciri perubatannya dan merupakan suplemen pemakanan yang paling berkesan.

Banyak kajian berkualiti tinggi menunjukkan bahawa ia mempunyai faedah besar untuk tubuh dan otak anda.

Namun begitu kunyit bukanlah rawatan yang terbukti keberkesanannya meskipun telah digunakan bertahun lamanya. Malah, tiada dos tepat untuk memperolehi kebaikan daripadanya.

Berikut adalah 10 kebaikan kesihatan kunyit.

1. Mengandungi sebatian bioaktif dengan sifat ubat yang kuat

Baru-baru ini, sains mula menyokong apa yang telah diketahui oleh orang India sejak sekian lama – ia benar-benar mengandungi sebatian dengan khasiat perubatan. Sebatian ini disebut curcuminoids, bahan yang paling penting iaitu kurkumin. Kurkumin adalah bahan aktif utama dalam kunyit. Ia mempunyai kesan antiradang yang kuat dan merupakan antioksidan yang sangat kuat.

Walau bagaimanapun, kandungan kurkumin di dalam kunyit tidak begitu tinggi. Beratnya sekitar 3%, berat. Sebilangan besar kajian mengenai ramuan ini menggunakan ekstrak kunyit yang mengandungi kebanyakan kurkumin itu sendiri, dengan dos biasanya melebihi 1 gram sehari.

Ianya adalah sangat sukar untuk mencapai tahap ini hanya dengan menggunakan rempah kunyit dalam makanan anda. Oleh itu, jika anda ingin merasakan kesan penuh, anda perlu mengambil suplemen yang mengandungi sejumlah besar kurkumin. Malangnya, kurkumin kurang diserap ke dalam aliran darah.


Vitahealth Turmercare 60s

RM 141.40

VitaHealth Turmercare adalah campuran khas 500mg Curcumin C3 Complex® dengan serbuk kunyit dan BioPerine®, yang direka khas untuk menguatkan badan dan mengekalkan tindak balas keradangan yang normal.

Kekuatan tinggi – Meningkatkan perlindungan antioksidan

Dewasa – Ambil 1 tablet sekali sehari selepas makan, atau seperti yang disyorkan oleh doktor atau ahli farmasi.

Ia membantu dengan mengambil lada hitam bersamanya, yang mengandungi piperine, bahan semula jadi yang meningkatkan penyerapan kurkumin sebanyak 2,000%.

Makanan tambahan kurkumin terbaik mengandungi piperine, yang meningkatkan keberkesanannya. Kurkumin juga larut dalam lemak, jadi mungkin ada baiknya mengambilnya dengan makanan berlemak.

2. Sebatian anti-keradangan semulajadi

Memiliki sifat anti-keradangan adalah sangat penting. Ia membantu badan anda melawan bakteria asing dan juga berperanan dalam memperbaiki kerosakan. Tanpa sifat anti-keradangan, patogen seperti bakteria dengan mudah dapat mengambil alih badan anda dan membunuh anda.

Walaupun mendadak, keradangan jangka pendek mendatangkan manfaat, ia juga boleh menjadi masalah besar apabila menjadi kronik dan menyerang tisu badan anda.


Nutriflex Curcuwin 5GX20’S x2

RM 276.00

Campuran jus oren dengan serbuk ekstrak kunyit dan kolagen jenis II
Gabungan Curcumin dan kolagen jenis II yang kuat dan khusus disasarkan untuk sendi.
Selalunya digunakan secara bergantian, Curcumin dan Kunyit tidak sama. Curcumin adalah sebatian anti-radang yang terdapat pada kunyit dan ia adalah komponen yang paling aktif dan paling bermanfaat untuk kesihatan.

Faedah:
• Mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan rheumatoid arthritis dan osteoartritis
• Mengurangkan sakit sendi untuk melegakan artritis
• Meningkatkan kelenturan sendi dan fungsi fizikal pada orang yang menderita arthritis

Para saintis kini percaya bahawa keradangan kronik dan tahap rendah memainkan peranan utama dalam hampir setiap penyakit kronik di barat. Ini termasuklah penyakit jantung, barah, sindrom metabolik, Alzheimer, penyakit radang usus, artritis dan pankreatitis.

Kunyit merupakan bahan semulajadi yang sangat anti radang. Sebenarnya, sangat kuat sehingga sama dengan keberkesanan beberapa ubat antiradang, seperti Advil (ibuprofen) dan aspirin berdasarkan kajian lepas.

Ia menyekat NF-kB, molekul yang bergerak ke dalam nuclei sel dan menghidupkan gen yang berkaitan dengan keradangan.

3. Meningkatkan kapasiti antioksida badan

Mekanisme penuaan dan pelbagai penyakit lain adalah kerosakan oksidatif. Ia melibatkan radikal bebas, molekul yang sangat reaktif terhadap elektron tunggal. Radikal bebas cenderung untuk bertindak balas dengan bahan organik penting, seperti asid lemak, protein atau DNA. Justeru, dengan adanya antioksidan ia bermanfaat untuk melindungi tubuh anda daripada radikal bebas. ‘


21st Century Turmeric Capsule 50’S

RM 32.90

Curcumin adalah sebatian aktif yang terdapat pada kunyit. Ia mempunyai sifat anti-radang dan anti-oksidan yang kuat. Kajian menunjukkan bahawa kurkumin berkesan dalam mengurangkan gejala sakit sendi.

Vege-Capsule Mengandungi:

  • Akar kunyit 450mg
  • Ekstrak kunyit 50mg

Kunyit adalah antioksidan yang kuat yang dapat meneutralkan radikal bebas kerana struktur kimianya. Selain itu, kurkumin meningkatkan aktiviti enzim antioksidan tubuh anda sendiri. Dengan cara itu, kurkumin menentang radikal bebas, menyekatnya secara langsung, kemudian merangsang pertahanan antioksidan tubuh anda sendiri.

4. Meningkatkan fungsi otak dengan lebih baik daripada risiko penyakit otak

Banyak gangguan otak yang biasa dikaitkan dengan penurunan kadar hormon ini, termasuklah kemurungan dan penyakit Alzheimer. Menariknya, kurkumin dapat meningkatkan tahap otak BDNF.

Dengan penggambilan kunyit, mungkin berkesan untuk melambatkan atau bahkan memulihkan banyak penyakit otak dan mengurangkan masalah fungsi otak yang berkait dengan usia.

Ia juga dapat meningkatkan memori dan menjadikan anda lebih pintar, ia logik kerana ia memberi kesan pada tahap BDNF.

5. Menurunkan risiko penyakit jantung

Penyakit jantung adalah penyebab kematian nombor 1 di dunia. Tidak mengejutkan, penyakit jantung sangat rumit dan pelbagai punca berlaku serangan jantung.

Kunyit dapat membantu dalam masalah penyakit jantung. Manfaat utama kunyit terhadap penyakit jantung adalah memperbaiki fungsi endotelium, yang merupakan lapisan saluran darah anda. Telah diketahui bahawa disfungsi endotel adalah pendorong utama penyakit jantung dan melibatkan ketidakupayaan endotel anda untuk mengatur tekanan darah, pembekuan darah dan pelbagai faktor lain.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kurkumin membawa kepada peningkatan fungsi endotel. Satu kajian mendapati bahawa ia sama efektifnya dengan bersenam sementara yang lain menunjukkan bahawa ia berfungsi sama seperti ubat Atorvastatin.

Selain itu, kunyit juga membantu mengurangkan keradangan dan pengoksidaan dalam penyakit jantung.

6. Membantu mencegah dan merawat kanser

Kanser adalah penyakit kronik yang berlaku disebabkan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Terdapat pelbagai jenis barah, dengan sebab yang sama. Sebilangan daripadanya dilihat dipengaruhi oleh suplemen kurkumin, memperlahankan perebakan sel kanser dan mengelakkan sel kanser daripada terbentuk pada awalnya.

Kajian menunjukkan bahawa ia dapat menyumbang kepada kematian sel barah dan mengurangkan angiogenesis (pertumbuhan saluran darah baru pada tumor) dan metastasis (penyebaran barah).

7. Berguna dalam mencegah dan mengubati penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegeneratif yang paling biasa di dunia dan malangnya, belum ada rawatan yang baik untuk Alzheimer. Penyebab utama demensia adalah penurunan faktor neurotropik otak (BDNF). Dengan penggambilan kunyit akan memperlahankan kemerosotan otak.

Seterusnya, meningkatkan faktor neurotropik otak, iaitu protein yang memainkan peranan penting dalam memastikan sel neuron sihat dan berhubung dengan baik. Sel neuron yang sihat sangat penting untuk pembelajaran dan memori seseorang.

Oleh itu, menghalangnya daripada berlaku adalah sangat penting. Malah, kunyit telah terbukti menghalang perlindung darah-otak daripada ditembusi.

Keradangan dan kerosakan oksidatif juga merupakan punca penyakit Alzheimer, dan kurkumin mempunyai kesan yang baik untuk kedua-duanya.

Tambahan lagi, ciri utama penyakit Alzheimer adalah pembentukkan plak amiloid. Kajian menunjukkan bahawa kurkumin dapat membantu membersihkan plak ini.

8. Mengurangkan simptom Osteoartritis dan Artritis

Artritis adalah masalah biasa di negara-negara Barat. Terdapat beberapa jenis artritis yang berbeza, yang kebanyakannya melibatkan keradangan pada sendi.

Memandangkan kunyit adalah sebatian anti radang yang kuat, ia adalah bahan yang selamat untuk merawat osteoartritis. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ia benar, dengan melegakan rasa sakit dan keradangan.

Dalam kajian pada individu yang menghidap rheumatoid arthritis, kurkumin dilihat lebih berkesan merawat rheumatoid arthritis berbanding ubat anti radang.

Terdapat kajian lain yang menglihat kesan kurkumin pada artritis dan menunjukkan peningkatan dalam pelbagai simptom.

9. Menentang kemurungan

Kunyit telah menunjukkan beberapa bukti dalam merawat kemurungan. Menurut satu kajian kecil, kurkumin sama efektifnya dengan ubat anti depresan. Bahan kurkumin boleh memberikan kesan anti kegelisahan dan membantu individu yang mengalami tekanan dan kegelisahan.

Kurkumin meningkatkan tahap BDNF, berpotensi merawat beberapa simptom keadaan ini. Terdapat juga beberapa bukti bahawa kurkumin dapat meningkatkan neurotransmitter otak serotonin dan dopamin.

10. Membantu melambatkan penuaan dan melawan penyakit kronik berkaitan umur

Sekiranya kunyit benar-benar dapat membantu mencegah penyakit jantung, barah dan Alzheimer, ia pasti mempunyai manfaat yang jelas untuk umur yang panjang. Atas sebab ini, kurkumin telah menjadi sangat popular sebagai makanan tambahan anti penuaan.

Tetapi memandangkan pengoksidaan dan keradangan diyakini berperanan dalam penuaan, kurkumin mungkin mempunyai kesan yang lebih daripada sekadar mencegah penyakit.

Malah, ciri kunyit yang anti mikrobial, anti keradangan dan anti oksidan yang sangat efektif untuk merawat masalah kulit seperti jerawat, ekzema dan psoriasis. Namun disebabkan kunyit mempunyai warna kuning terang, keterlarutan rendah dan kestabilan rendah pada pH tinggi menyebabkan ia tidak sesuai untuk rawatan kulit topikal (jenis sapu).

SUMBER

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/scientific-health-benefits-turmeric-curcumin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-turmeric##1

error: Content is protected !!