kacang kuda
Kacang kuda atau garbanzo bean adalah jenis kekacang. Jenis ini sering ditemui dalam bentuk bulat dan berwarna krim dan terdapat variasi lain seperti hitam, hijau atau merah.

Kacang kuda atau garbanzo bean adalah jenis kekacang. Jenis ini sering ditemui dalam bentuk bulat dan berwarna krim dan terdapat variasi lain seperti hitam, hijau atau merah.

Kacang kuda mempunyai pelbagai nutrisi dan khasiat kesihatan. Seperti kekacang lain seperti lentil, kacang kuda kaya dengan serat dan protein. Ia juga mengandungi beberapa vitamin dan mineral penting.

Mari kita lihat khasiat kacang kuda yang kita semua tidak ketahui.

1. Boleh membantu mengawal selera anda

Protein dan serat dalam kacang kuda dapat membantu mengawal selera makan anda. Protein dan serat berfungsi secara sinergi untuk melambatkan pencernaan.

Selain itu, protein di dalam kacang kuda dapat meningkatkan tahap hormon untuk mengurangkan selera makan. Sebenarnya, kesan protein dan serat dalam kacang ini secara automatik dapat mengurangkan pengambilan kalori anda sepanjang hari dan semasa makan.

Satu kajian mendapati bahawa individu yang makan 104 gram kacang kuda setiap hari selama 12 minggu akan berasa kenyang dan kurang pengambilan makanan ringan, berbanding mereka yang tidak makan kacang kuda.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan khasiat yang mungkin dimiliki kekacang ini dalam mengawal selera makan. Walau bagaimanapun, mereka pasti bernilai menambah diet anda jika anda ingin bereksperimen dengan kesan yang memuaskan.

2. Kaya dengan protein berasaskan tumbuhan

Kacang kuda adalah sumber protein berasaskan tumbuhan yang hebat, menjadikannya pilihan makanan yang sesuai bagi mereka yang vegetarian.

Hidangan 28 gram kacang kuda dapat menghasilkan kira-kira 3 gram protein, yang bersamaan dengan kandungan protein dalam makanan sama seperti kacang hitam.

Protein di dalamnya boleh membantu mengekalkan kekenyangan dan mengawal selera makan. Protein juga popular dengan khasiat dalam mengawal berat badan, kesihatan tulang dan mengekalkan kekuatan otot.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kualiti protein dalam kacang kuda lebih baik daripada jenis kekacang lain. Ini kerana kacang kuda mengandungi hampir semua asid amino penting, kecuali metionin.

Oleh sebab ini, ia merupakan sumber protein yang lengkap. Untuk memastikan anda mendapatkan semua asid amino dalam makanan anda, penting untuk makan kacang kuda dengan sumber protein lain, seperti biji-bijian, untuk menebus defisit.

3. Membantu menurunkan berat badan

Individu yang makan makananyang redah kalori terdorong mempunyai berat badan yang rendah dan mengekalkannya berbanding mereka yang makan makanan yang tinggi kalori.

Diet kaya dengan protein dan serat boleh meningkatkan rasa kenyang dan hasilnya mengurangkan pengambilan kalori dan menurunkan berat badan.

Satu kajian menunjukkan bahawa mereka yang makan kacang kuda dengan kerap berisiko rendah mengalami obesiti dan bmi yang rendah berbanding mereka yang tidak memakannya.

Meskipun kajian ini kelihatan boleh dipercayai tetapi lebih banyak kajian diperlukan bagi memastikan kesan pengambilan kacang ini dalam pengurusan berat badan.

4. Memberikan tenaga

Vitamin B adalah penting untuk metabolisme tenaga dan asid folik memainkan peranan penting di dalam aspek ini. Kacang kuda merupakan sumber zat besi yang bagus, penting untuk tubuh badan anda menghasilkan sel darah merah dan menyimpan tenaga ke dalam sel (ATP / adenosina trifosfat).

Kekurangan zat besi boleh membuatkan anda rasa lemah. Serat juga boleh mengenyangkan anda. Ini bermakna ia meningkatkan tahap gula dalam darah anda memberikan anda sumber tenaga yang cukup.

5. Manfaat dalam proses pencernaan

Kacang kuda penuh dengan serat, yang mempunyai beberapa khasiat yang terbukti untuk kesihatan dalam sistem pencernaan. Serat pada kacang kuda kebanyakannya larut, justeru ia membantu dalam meningkatkan jumlah bakteria sihat di usus dan mencegah pertumbuhan bakteria yang tidak sihat. Ini boleh menyebabkan risiko pengurangan beberapa keadaan pencernaan, seperti sindrom iritasi usus dan barah usus besar. Dalam satu kajian, 42 orang individu yang memakan 104 gram kacang kuda setiap hari selama 12 minggu menunjukkan peningkatan fungsi usus, termasuklah pergerakan usus yang lebih kerap dan konsistensi najis yang lebih lembut, berbanding ketika mereka tidak memakan kekacang ini.

6. Murah dan mudah ditambah dalam diet

Kacang kuda sangat mudah untuk dimasukkan dalam makanan anda. Ia bukan sahaja mudah malah murah.  Salah satu cara yang popular untuk menu kekacang ini adalah dengan menambahkannya ke salad, sup atau sandwich.

Kacang kuda juga merupakan bahan utama dalam hummus.  Anda boleh membeli hummus dari kedai atau membuatnya sendiri. Cara lain untuk menikmati kacang ini adalah dengan memanggangnya, menjadikannya makanan ringan yang enak dan renyah.

Oleh kerana kandungan protein mereka, mereka boleh menjadi pengganti daging yang sangat baik.

7. Meningkatkan kesihatan jantung

Magnesium di dalam kacang memainkan peranan penting sebagai nutrien yang boleh menurunkan tahap tekanan darah. Ia merupakan punca utama kepada penyakit jantung. Manakala serat (serat larut) di dalamnya membantu menurunkan tahap kolesterol jahat di dalam darah anda.

8. Membantu mencegah kanser

Walaupun selenium jarang ditemui didalam buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi kita boleh menemui selnium dalam kacang kuda ini.

Mineral ini dapat membantu hati berfungsi dengan baik, untuk menyahtoksin penyebab barah tertentu di dalam badan. Selenium juga mengurangkan keradangan dan mencegah pertumbuhan tumor.

Folat yang terkandung dalam kacang ini berfungsi dalam sintesis dan pemulihan DNA. Ini adalah penyebab untuk kacang kuda mencegah pembentukan sel-sel barah di dalam DNA.

Ia mengandungi fitokimia yang disebut saponin, yang juga mencegah mitosis dan pembiakan sel barah. Serat pada kacang ini membantu menurunkan risiko barah.

Manakala vitamin C berfungsi sebagai antioksidan yang melawan radikal bebas dan juga mencegah kanser. Kajian mendapati pengambilan isoflavon dapat mengurangkan risiko barah payudara.

9. Menghilangkan kedutan

Kekacang ini boleh digunakan untuk membersihkan wajah. Cuma perlu campurkan pes kacang kuda dengan kunyit dan sapukan campuran tersebut kepada wajah anda pada waktu pagi.

Biarkan selama 15 minit dan kemudian basuh dengan air sejuk. Kaedah ini juga dapat membantu mengurangkan bintik-bintik usia dan mencerahkan wajah anda.

10. Meningkatkan kesihatan mata

Kajian telah menemukan beta-karoten di dalam kacang ini, yang dapat meningkatkan kesihatan penglihatan. Ia juga mempunyai zink, yang merupakan nutrien penting lain untuk penglihatan. Ia membantu mengangkut vitamin A dari hati ke retina. Zink juga dapat membantu mencegah perkembangan degenerasi makula.

Kacang adalah sumber protein dan pelbagai nutrien berkhasiat yang baik untuk diet anda. Ia memberikan pelbagai khasiat kesihatan. Dengan kebaikan nutrisi dan kesihatan, pakar kesihatan perlulah berusaha untuk mengalakkan pengambilan kacang.

Jadi apa anda tunggu lagi? Jom kongsikan khasiat kacang kuda yang anda tidak ketahui ini!

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244

https://www.healthline.com/nutrition/chickpeas-nutrition-benefits#TOC_TITLE_HDR_9

https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-chick-peas-for-skin-hair-and-health/

Summary
10 Kebaikan Kacang Kuda yang Anda Tidak Tahu
Article Name
10 Kebaikan Kacang Kuda yang Anda Tidak Tahu
Description
Kacang kuda atau garbanzo bean adalah jenis kekacang. Jenis ini sering ditemui dalam bentuk bulat dan berwarna krim dan terdapat variasi lain seperti hitam, hijau atau merah.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: