Now Reading
10 Jenis Bunga Cantik Di Dunia

10 Jenis Bunga Cantik Di Dunia

bunga cantik

Alam semula jadi sering mengejutkan kita dengan keajaiban dan keindahan sebenar dunia. Bunga adalah salah satu kesengan hidup yang paling sederhana dan mewakili keindahan dalam bentuknya yang paling murni dan sempurna.

Orang-orang bahkan sanggup melancong dari jauh untuk menyaksikan musim bunga, seperti bunga sakura di Jepun atau bunga tulip di Belanda.

1. Bunga Ros

Bunga  ros dianggap sebagai bunga yang paling indah di dunia , itulah sebabnya ia dipanggil “ratu taman.” Ini adalah salah satu bunga yang paling popular di seluruh dunia, dan terdapat dalam pelbagai saiz dan warna. Bunga-bunga ini sering digunakan untuk menghias acara, membuat minyak wangi dan banyak lagi kegunaan lain.

Cara menanam dan menjaga bunga ros agar subur dan cantik - iproperty.com.my

2. Bunga Lilac

Kebanyakan orang memilih bunga berwarna ungu sebagai bunga kegemaran mereka. Warna ungu bunga yang menunjukkan keberanian dan garis putih yang elegan menampakkan bunga dengan tampilan yang megah, ditambah kelopak yang memanjang menambah keunikan bunga.

Pemangkasan Lilac: Bila dan Cara Memangkas Pokok Lilac | Berkebun Dihidupkan

3. Bunga Iris

Bunga iris kelihatan seolah-olah direka dengan teliti oleh seorang artis yang mahir. Mungkin itulah sebabnya ia menjadi subjek kegemaran pelukis Impresionis Claude Monet. Percikan warna biru, ungu, kuning, dan putih menjadikan bunga kelihatan seperti susunan seni yang tidak dapat dilupakan.

Bunga iris (100 gambar). Penerangan mengenai jenis bunga, petikan dan petua  penjagaan yang paling popular

4. Bunga Dahlia

Dahlia adalah salah satu bunga paling subur dan paling rimbun yang boleh didapati. Ia terdapat dalam warna pelangi bermula dari merah jambu dan merah hingga oren atau putih. Beberapa kelopak dahlia mempunyai tona warna yang menakjubkan, seperti merah terang yang secara beransur-ansur memudar menjadi putih lembut atau ungu cantik yang menyala dari batang ke ujung.

BIJI BENIH BUNGA DAHLIA MIX | Shopee Malaysia

5. Bunga Burung Syurga

Bunga burung syurga dinamakan demikian kerana ia menyerupai burung berwarna terang, lengkap dengan sayap berkibar dan badan langsing. Warna jingga, merah dan biru yang cerah membentuk “sayap” yang mengagumkan dan warnanya benar-benar hidup di bawah sinar matahari.

Bunga-Bunga Burung-Burung Surga - Foto gratis di Pixabay

6. Air Teratai

Bunga ini mempunyai keindahan dan simetri yang jarang dilihat. Warna bunga yang berseri-seri menjadikan ianya kelihatan berkilauan di bawah sinaran matahari.

7 Fakta Unik Bunga Teratai, Si Tanaman Air yang Cantik dan Menawan

7. Marigold

Marigold merah dan oren yang terang di taman hijau yang rimbun merupakan salah satu pemandangan yang paling indah yang ditawarkan oleh alam semula jadi. Rabung yang unik di sepanjang kelopak, variasi warna yang kaya namun halus, dan bentuk cornucopia memberikan kecantikan yang memukau pada marigold.

Cara Menanam Bunga Marigold dari Benihnya, Bisa di Pot atau Tanah Halaman  all - Kompas.com

8. Hydrangea

Bunga ini berasal dari Asia Selatan dan juga sangat popular di seluruh dunia. Ia mempunyai keindahan yang tidak dapat disangkal dan biasa digunakan dalam hiasan. Hydrangea juga adalah bunga yang sesuai untuk membuat karangan bunga, kerana ia memberikan banyak kelembapan dan tekstur.

Yuk, Cari Tahu Makna Bunga Hydrangea! – Yulika Florist

9. Bunga Sakura

Bunga sakura bukanlah bunga rasmi, tetapi ia adalah salah satu bunga terpenting dalam budaya Jepun. Pokok yang menghasilkan bunga ini dikenali sebagai sakura. Seperti bunga sebelumnya, bunga sakura dapat dijumpai dalam berbagai warna secara semula jadi, walaupun warnanya yang paling umum berwarna merah jambu dan putih.

Patutlah orang Jepun, Korea kulit cantik! Ketahui 5 manfaat guna produk  berasaskan esktrak bunga sakura - Mode | mStar

10. Tulip

Tulip adalah salah satu simbol utama Belanda, lebih-lebih lagi, Holland dikenali sebagai “negara tulip.” Ia adalah bunga dengan simetri yang hampir sempurna. Bunga-bunga ini juga melambangkan kegembiraan, cinta dan kedatangan musim bunga, walaupun ragam warnanya yang sangat baik menjadikan kepentingan bunga itu banyak.

CARA-CARA MENANAM POKOK BUNGA TULIP | MyAgri.com.my

Bunga-bunga yang diciptakan di dunia ini sesungguhnya memiliki keindahan dan keunikan masing-masing. Kita seharusnya bersyukur dan menghargai keindahan alam yang terdapat di sekeliling kita.

Melihat bunga-bungaan boleh menenangkan fikiran daripada segala masalah yang terdapat dalam fikiran kita. Oleh itu, kita harus sentiasa memelihara keindahan alam semula jadi demi kesejahteraan hidup.

Sumber:

https://www.mydomaine.com/most-beautiful-flowers

https://www.verdissimo.com/en/news/the-most-beautiful-flowers-in-the-world

error: Content is protected !!