10 Contoh Suplemen Bagi Kesihatan Sendi

Memandangkan betapa pentingnya kesihatan sendi untuk pergerakan tubuh seharian, wajarlah kita untuk menjaganya dengan mengambil suplemen sendi.

Sendi bertanggungjawab untuk pergerakan (contohnya, pergerakan anggota badan) dan kestabilan (contohnya, kestabilan yang terdapat pada tulang tengkorak). Oleh itu, mempunyai sendi yang sihat sangat penting untuk membantu badan kita berfungsi dengan elok.

Namun, kerana sifat normal badan untuk merosot terutama pada usia tua, mengambil makanan tambahan yang membantu fungsinya sangat membantu.

Berikut adalah beberapa cadangan suplemen untuk sendi:

1. Blackmores Joint Formula with Glucosamine & Chondroitin

Osteoartritis dicirikan melalui degenerasi sendi dan kehilangan tulang rawan. Formula Blackmores Joint Formula with Glucosamine & Chondroitin telah dirumuskan untuk melegakan simptom artritis ringan termasuk sakit sendi, membantu mengekalkan mobiliti dan kelenturan sendi.

Glucosamine adalah komponen semula jadi matriks tulang rawan dan cecair sinovial. Ini adalah blok utama zat yang bersama-sama dengan protein membentuk unit struktur pada tulang rawan. Unit struktur ini, yang disebut aggrecan, penting untuk sifat keanjalan, ketahanan dan penyerapan kejutan pada tulang rawan. Chondroitin, seperti glukosamin, adalah komponen semula jadi tulang rawan. Chondroitin terlibat dalam pelinciran pergerakan dan pemakanan sendi, dan membantu sendi menahan mampatan.

Bahan aktif: Chondroitin sulfate – bovine sodium (225 mg) and Glucosamine hydrochloride (750mg)

2. BiO-LiFE Glucosamine 500mg with Chondroitin Sulphate

Glukosamin adalah gula amino yang dihasilkan dan diedarkan oleh badan di rawan dan tisu penghubung lain untuk membina tulang rawan. Manakala Chondroitin sulfate adalah karbohidrat kompleks yang membantu tulang rawan mengekalkan air.

Bahan-bahan: Glucosamine sulphate (500 mg), Chondroitin sulphate (400 mg)

3. BiO-LiFE Flexsa 1500

Produk BiO-LiFE lain yang membantu dengan perawatan sendi ialah Flexsa 1500. Produk ini terdapat dalam bentuk serbuk yang senang larut dalam air, membantu penyerapan yang lebih cepat. Glukosamin sulfat kristal dalam Flexsa 1500 merangsang sintesis proteoglikan, blok pembentukan matriks tulang rawan. Telah ditunjukkan bahawa 1500mg glukosamin sulfat melambatkan perkembangan osteoartritis lutut dan berkesan dalam merawat gejala osteoartritis.

Bahan: Glucosamine sulphate (1500 mg)

4. GNC Glucosamine 1000mg – Non-Shellfish

Produk ini juga menjadikan glukosamin sebagai bahan utamanya. Produk GNC ini sangat sesuai untuk pelanggan yang mempunya alahan pada makanan laut yang berkerang, seorang vegetarian dan juga bagi seseorang yang lebih menyukai bahan bebas gluten (gluten free).

Bahan-bahan: Glucosamine, Hydrochloride(non-shellfish), Cellulose, Titanium Dioxide (Natural Mineral Whitener), Vegetable Acetoglycerides.

5. Himalayas Shallaki Joint Wellness

Shallaki adalah pokok di mana batangnya menghasilkan resin oleo-gusi yang digunakan sebagai ubat herba tradisional. Shallaki menyokong fungsi sendi dengan menguruskan keadaan sendi yang meradang dengan mengurangkan kesakitan dan keradangan. Ia melegakan kesakitan dan kekakuan sendi, meningkatkan kelincahan dan kelenturan sendi dan menjaga kesihatan sendi secara keseluruhan. Produk ini diperakui halal daripada JAKIM.

Bahan-bahan; Shallaki (Boswellia serrata) oleo-gum resin extract (125 mg)

6. Nature’s Way Adult Vita Gummies Calcium + Vitamin D 99% Sugar Free

Produk ini adalah formula gabungan kekuatan yang tertinggi tinggi yang direka untuk memberikan penyelesaian yang mudah dalam memenuhi keperluan seharian kalsium dan Vitamin D. Hanya 3 ‘gummies’ akan memberikan 60% pengambilan kalsium makanan yang disarankan (RDI) untuk orang dewasa * dan 1000IU Vitamin D. Kalsium adalah penting untuk mengoptimumkan ketumpatan dan kekuatan tulang, mengurangkan risiko osteoporosis pada masa hadapan. Manakala Vitamin D sangat penting untuk penyerapan kalsium. Kombinasi ini akan memberi hasil terbaik untuk menambahkan nutrien yang diperlukan.

Bahan-bahan aktif: Calcium (as calcium phosphate) 200mg, Colecalciferol (Vitamin D3 333IU) 8.3 mg

7. Nutrilite OsteGlucosamine

Ia membantu tulang rawan asas untuk meningkatkan kesihatan dan mobiliti sendi. Ia juga berkesan sebagai terapi tambahan untuk osteoartritis. Suplemen ini dapat membantu meningkatkan mobiliti sendi, memberikan kelegaan kesakitan berkaitan osteoartritis yang sementara dan mengurangkan keradangan dan pembengkakan sendi. Ia diformulasikan secara khususnya dengan campuran OsteGlucosamine dan tidak mengandungi pewarna, perisa dan pengawet tiruan.

Bahan-bahan: Glucosamine hydrochloride, microcrystalline cellulose, gelatin (from beef), water, acerola concentrate, magnesium stearate, grapefruit dehydrate, mandarin orange dehydrate, maltodextrin, silicon dioxide, lemon multiflavonoid dehydrate

8. Youtheory, Joint Collagen, Type 2

Youtheory Joint Collagen dihasilkan untuk membantu menambahkan bekalan protein kolagen penting tubuh. Formula ini menyediakan jenis kolagen khas yang diproses secara unik untuk meningkatkan pencernaan dan penyerapan ke dalam badan kita. Kolagen jenis 2 adalah komponen utama tulang rawan sendi yang sihat, yang juga berfungsi sebagai bantal antara tulang. Youtheory Joint Collagen Advanced dengan Boswellia membantu menambahkan protein sendi penting ini, mengurangkan keradangan dan menyihatkan kulit, rambut, kuku, tendon dan ligamen.

Bahan-bahan: hydrolyzed collagen, boswellia extract, cinnamon extract, turmeric extract, quercetin, calcium carbonate, dicalcium phosphate, croscarmellose sodium, magnesium stearate (vegetable source), silicon dioxide, modified cellulose.

9. Solaray Rose Hips

Produk ini menawarkan sumber tumbuhan semula jadi untuk Vitamin C. Ia hanya mengandungi satu ramuan tunggal iaitu rose hips yang memberikan antioksidan untuk seluruh badan. Ia juga membantu melegakan kesakitan, keradangan dan pembengkakan sendi.

Bahan-bahan: Powdered Rose Hips (550 mg)

10. Shaklee OsteMatrix

Walaupun produk ini tidak memberi tumpuan yang khusus terhadap kesihatan sendi, produk ini mempunyai nutrien keseluruhan yang membantu pergerakan badan kita. Oleh kerana tulang adalah sistem utama sokongan badan dan berkait rapat dengan sendi kita, OsteMatrix Shaklee menawarkan nutrien utama untuk menjaga kesihatan tulang termasuk Kalsium dan Vitamin D.

Bahan-bahan: Vitamin D3, Calcium, Magnesium, Zinc, Copper, Manganese and Boron

SUMBER:

bio.libretexts.org/Bookshelves/Introductory_and_General_Biology/Book%3A_General_Biology_(Boundless)/38%3A_The_Musculoskeletal_System/38.3%3A_Joints_and_Skeletal_Movement/38.3A%3A_Classification_of_Joints_on_the_Basis_of_Structure_and_Function

www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279363/

www.blackmores.com.my/en/products/joint-formula-with-glucosamine-plus-chondroitin

www.biolife.com.my/productcategory/joint-bone-health/glucosamine-500mg-with-chondroitin-sulphate-400mg

www.biolife.com.my/productcategory/joint-bone-health/flexsa-1500

www.gnclivewell.com.my/en/gnc-glucosamine-1000mg-non-shellfish-00103580.html?catId=vitamins-and-supplements_minerals_glucosamine

himalayainasia.com/products/shallaki-singapore-wellness

www.naturesway.com.au/product/avg-calcium-vitamin-d-99-8-sugar-free

www.amway.my/Categories/Health/Vitamins-and-Supplements/Essential-Core/Nutrilite-OsteGlucosamine—120-cap/p/121517?cid=microsite:nutrilite:my:my

www.youtheory.com/shop/joint-collagen/

www.solaray.com.my/single-herbs-rose-hips.html

www.shaklee.com.my/products/live-healthier/10128?sid=395863

Summary
10 Produk Suplemen Sendi
Article Name
10 Produk Suplemen Sendi
Description
Memandangkan betapa pentingnya kesihatan sendi untuk pergerakan tubuh seharian, wajarlah kita untuk menjaganya dengan mengambil suplemen sendi.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: