Now Reading
10 Ciri Telegram Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

10 Ciri Telegram Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

telegram

Telegram adalah salah satu aplikasi perkhidmatan pesanan yang paling popular dengan pengguna keseluruhan berjumlah sekitar 500 juta di seluruh dunia.

Telegram adalah perkhidmatan pesanan yang diasaskan oleh usahawan Rusia yang bernama Pavel Durov. Pertama kali ia dilancarkan di iOS dan Android adalah pada akhir tahun 2013. Pangkalan pengguna Telegram cenderung meningkat setiap kali skandal privasi menyerang salah satu pesaingnya yang lebih besar.

Apa yang menjadikan Telegram unik adalah fokusnya pada privasi, enkripsi, dan API sumber terbuka. Ia juga unik kerana membolehkan beberapa peranti menggunakan akaun yang sama yang hanya perlu disahkan melalui SMS, dan penggunaan banyak akaun pada peranti yang sama.

10 CIRI TELEGRAM YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU

Telegram Adds Discussion Button, a Group Chat Extension for Restricted  Channels | Technology News

Selain itu, Telegram juga sangat popular kerana ia mempunyai ciri-ciri yang istimewa dan sebahagian ciri-ciri ini tidak ada pada pesaing-pesaingnya.

Walaupun anda pengguna Telegram, mungkin anda juga tidak tahu mengenai ciri-ciri ini yang ada pada Telegram.

Apakah ciri-ciri itu? Jom kita baca.

1. Makluman lokasi dan jarak secara langsung

How to use Telegram's Live Location feature | Android Central

Pengguna Telegram dapat saling menghantar lokasi langsung, sama seperti WhatsApp. Lokasi langsung ini membolehkan penerima mengesan pengirim secara langsung untuk jangka masa yang ditetapkan semasa mereka bergerak.

Namun, dengan Telegram, kedua-dua pihak juga dapat menetapkan amaran jarak. Ini adalah amaran mini yang akan berdering apabila pengguna lain berada dekat dengan anda. Anda boleh, misalnya, mengatur peringatan jarak ketika rakan anda berada dalam lingkungan 50 meter dari anda di pusat membeli-belah, sehingga anda dapat berjaya mencarinya di sekitar anda.

Sebaik sahaja anda dan kenalan anda saling berkongsi lokasi langsung, Telegram akan menunjukkan kedua-dua pihak di dalam peta yang membolehkan mereka saling mengesan.

2. Mesej berjadual dan mesej dalam mod senyap

Telegram membolehkan anda menjadualkan mesej yang akan dihantar pada waktu tertentu. Selain itu, anda juga boleh menghantar mesej dalam mod ‘senyap’ tanpa suara apabila anda tidak mahu mengganggu penerima.

Perkara ini sangat sesuai apabila anda ingin menghantar pesanan kepada orang atasan anda, iaitu semasa anda tahu dia sedang dalam perjumpaan atau ketika anda ingin menghantar sesuatu yang penting kepada rakan ketika mereka keluar bersama keluarga.

3. Menyesuaikan antara muka anda sendiri

Dark theme for Telegram and 188+ apps — Dracula

Telegram membolehkan anda menyesuaikan antara muka aplikasi anda mengikut keinginan anda. Untuk melakukan perkara ini, pengguna boleh memilih dari sejumlah tema dan kombinasi warna dalam aplikasi.

Ini akan mengubah elemen seperti warna latarbelakang sembang dan mesej anda.

4. Edit dan ganti gambar semasa menghantar

Menghantar gambar tanpa menambahkan filter atau menandakan teks yang ingin anda ketengahkan? Menghantar gambar yang salah sama sekali? Telegram dapat membantu anda. Aplikasi ini membolehkan pengguna mengedit foto dan bahkan menggantinya setelah anda menghantarnya.

Untuk melakukan ini, tekan lama pada gambar yang telah anda hantar. Pilih butang Edit di bahagian atas, sama seperti anda akan mengedit pesanan teks setelah anda menghantarnya.

Sekarang, anda boleh penyunting foto dan menambah filter, melukis atau memotong gambar. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengganti gambar dan menghantar gambar yang lain.

5. Folder sembang

Telegram membolehkan anda mengklasifikasikan semua sembang anda ke dalam pelbagai folder. Ini membolehkan anda berurusan dengan sekumpulan sembang pada satu masa dan mengelak dari membalas kepada orang lain ketika anda berasa perkara itu tidak penting.

Sebagai contoh, anda boleh menetapkan kumpulan untuk memasukkan semua sembang dari rakan kerja anda dan yang lain untuk menguruskan lingkaran sosial peribadi anda.

Untuk melakukan ini, pergi ke tetapan Telegram dan pilih Folder. Di sini anda boleh membuat seberapa banyak folder yang anda mahukan dan menambahkan sembang peribadi, kumpulan, dan juga saluran ke mana-mana folder.

6. Aplikasi tetap hidup/berjalan

Bergantung pada jenis Android yang digunakan oleh telefon anda dan berapa banyak RAM yang biasanya anda miliki, algoritma Android mungkin menutup Telegram dan aplikasi lain di latar belakang, menunda pemberitahuan mesej baru anda sehingga anda membuka aplikasinya semula secara manual.

Sekiranya anda tidak mahu perkara ini berlaku dan mahu Telegram terus berjalan di latar belakang, anda boleh pergi ke Setting Notifications and Sounds Keep Alive Service dan hidupkannya.

7. Penyimpanan peribadi di cloud tanpa had

Telegram mempunyai ruang Saved Messages peribadi untuk setiap pengguna. Ini boleh diakses dari menu sebelah kiri di skrin utama.

Pengguna boleh menyimpan mesej penting di sini yang akan disimpan dalam cloud di Telegram.

Tidak seperti penyimpanan berasaskan cloud yang lain, Telegram menawarkan ruang penyimpanan yang tidak terbatas dan tanpa had. Anda juga boleh menghantar semua jenis fail di sini. Namun, perhatikan bahawa setiap fail yang anda hantar mestilah berukuran kurang dari 1.5GB.

8. Cari pengguna berhampiran anda

Now I feel safe. Thank you telegram, very cool: Telegram

Telegram membolehkan pengguna mencari kenalan yang berdekatan dengan anda, sekiranya mereka memilih untuk ditemui.

Ini membolehkan anda menambahkan seseorang yang dekat dengan kawasan anda berada di Telegram dengan cepat tanpa perlu terlebih dahulu mencatat nombor mereka dan menyimpan kenalan secara manual.

Pengguna juga dapat menggunakan ciri ini untuk mencari dan membuat kumpulan dengan pengguna berdekatan.

Untuk menggunakan ciri ini, pergi ke menu sebelah kiri dan pilih Contacts. Pilih Find People Nearby dan di sini anda akan melihat senarai kenalan yang telah memilih untuk dilihat.

Pengguna yang ingin menggunakan ciri ini dapat menghidupkannya di menu sebelah kiri pada bahagian atas dan pilih People NearbyMake Myself Visible.

9. Voice chat secara berkumpulan

Ciri Voice Chat baru Telegram yang diperkenalkan baru-baru ini membolehkan pengguna dalam kumpulan memulakan sembang suara kumpulan secara umum untuk semua ahli.

Namun, pengguna boleh memilih untuk berhenti dari sembang berkumpulan yang sedang berlangsung dan masuk semula pada waktu tertentu.

Untuk menggunakan ciri ini, masuk ke kumpulan pilihan anda dan klik pada nama kumpulan. Kemudian, klik pada menu tiga titik di bahagian kanan atas dan pilih Start Voice Chat.

10. Emoji beranimasi

Telegram tips: 'Bring expressions to life' through emojis

Emoji di Telegram dapat dilihat dalam bentuk avatar beranimasi untuk meningkatkan lagi nilai emosi mereka. Ini berbeza dengan GIF yang anda hantar dalam aplikasi.

Untuk mengaktifkan emoji beranimasi ini, pergi ke SettingChat SettingsLarge Emojis.

Sekiranya anda baru tahu mengenai ciri-ciri Telegram ini selepas membaca artikel kami, segera ke aplikasi Telegram anda dan cuba ciri-ciri yang telah kami senaraikan ini ya. Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda.

Sumber:

https://www.androidauthority.com/what-is-telegram-messenger-979357/

https://indianexpress.com/article/technology/techook/top-10-lesser-known-telegram-features-and-how-to-use-them-7151464/

https://www.prestigeonline.com/th/pursuits/tech/telegram-messenger/

error: Content is protected !!