Now Reading
10 Cafe Kuantan Yang Boleh Anda Kunjungi

10 Cafe Kuantan Yang Boleh Anda Kunjungi

cafe kuantan

Kuantan ialah ibu negeri Pahang dan juga negeri terbesar di semenanjung Malaysia. Ia terletak kira-kira 277 kilometer dari Kuala Lumpur atau selama 4 jam perjalanan. Kini, Kuantan berkembang pesat menjadi sebuah bandar moden dengan banyak perkembangan yang pesat membangun . Terdapt banyak cafe modern di Kuantan yang boleh anda kunjungi.

Cameron Highlands (Midwest) dan Taman Negara (Mideast) ialah sebahagian daripada Pahang. Oleh sebab lebih daripada 400.000 orang tinggal di Kuantan,menjadikannya bandar terbesar di Pantai Timur Malaysia. Secara keseluruhan 1,5 juta orang tinggal di negeri Pahang. Bandar ini mempunyai bahagian moden dan bahagian bersejarah. Anda  dapat menikmati banyak pemandangan indah di petempatan lama di Kuantan. Terdapat juga beberapa pusat membeli-belah yang lama (Kompleks Teruntum dan Kuantan Parade).

Cafe Kuantan memang ada berbagai. Setiap cafe menyajikan makanan yang berlainan jenis namun masih kena dengan citarasa orang ramai. Kebanyakannya juga turut diterjah oleh ramai pengunjung luar.

10 Cafe di Kuantan Anda Jangan Lupa Kunjungi!

Cafe Kuantan-Pull A Shot Specialty Coffee

Pull A Shot Special Coffee  ditubuhkan pada tahun 2015 dan merupakan salah satu tempat yang unik di Kuantan. Kafe ini menydiakan kopi yang berkualiti tinggi. Kafe ini mendapatkan biji kopi mereka dari Coffeehead Roastery yang merupakan roastery dalaman mereka sendiri .Kafe yang selesa ini menawarkan menu berasaskan espresso yang disediakan dengan teliti dan juga asal!

Terdapat juga pelbagai biji kopi  untuk dipilih sekiranya anda ingin membuat secawan kopi untuk diri sendiri di rumah.

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan.

Alamat :A-245, Ground Floor, Jalan Air Putih 2, Kuantan, 25300 Kuantan, Pahang

Waktu Buka:Isnin-Rabu&Jumaat- Ahad ; 9AM – 5.30PM & 7.30PM – 11PM (ditutup pada hari Khamis)

Cafe Kuantan-Rasa Sayang Cafe

Sekiranya anda peminat Mango Cheesecake Kula Cakes yang terkenal, anda pasti perlu mengunjungi Rasa Sayang Cafe! Anda boleh menikmati hidangan pencuci mulut enak mereka di sini dengan kopi termasuk kopi tradisional Asia seperti kopi Vietnam .

Keinginan nak cuba banyak lagi? Dapatkan menu minuman berasaskan Yakult yang unik seperti Pandan Yakult dan Honey Lemon Yakult! Jangan lupa untuk mengagumi setiap perhiasan kecil yang dipamerkan di dalam kabinet yang pasti akan mecetuskan perasaan nostalgia anda.

Status halal: Pemilik Muslim

Alamat : A-25 Lorong SeriKuantan 80, Kampong Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Setiap hari 10am-10pm

Cafe Kuantan-About: Espresso & Brew Bar

Berkenaan espresso ini merupakan secawan kopi yang hebat di Espresso Brew Bar kerana dibuat sendiri dari asalnya. Anda dapat melihat kafe hipster yang dikendalikan keluarga ini sememangnya serius dengan kopi mereka melalui perhiasan di kedai dengan cat dinding putih polos, pemanggang logam hitam dan hiasan minimalis di kafe ini.

Siri mocktail kopi eksperimental kafe ini yang merangkumi gabungan ais batu espresso, halia ale, sepotong limau bali dan thyme ialah cara yang sempurna untuk bersantai setelah melalui seharian yang panjang. Jangan lupa menikmati wafel arang khas mereka dengan sos telur masin dan ais krim untuk dijamukan bersama kopi anda!

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan.

Alamat : 57, Lorong Seri Kuantan 65, 25250 Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Rabu hingga Isnin, 12.30pm – 6pm 8pm – 11pm (ditutup pada hari Selasa)

Cafe Kuantan-Coffee Gallery

Coffee Gallery mencapai kejayaan dengan bangganya sebagai gabungan kopi bebas pertama di Kuantan. Kafe yang selesa ini memenangi Anugerah Kafe Hipster Terbaik Kuantan pada tahun 2016 dan meraikan ulang tahun ke-7 mereka dengan menyajikan 100% biji Arabica premium bagi memastikan kualiti kopi mereka.

Anda juga boleh menyaksikan barista mahir mereka beraksi ketika mereka menyediakan kopi dengan pelbagai kaedah pembuatan ‘’brew’’. Bahagian terbaik bagi kafe ini ? Semua kopi mereka berharga di bawah RM10.

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan.

Alamat : A-17, Jalan Seri Kuantan 80, Kuantan Star City, 25250 Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Setiap hari 9.30am-11.30pm

Cafe Kuantan-Beanz & Co

Kafe ini luas dan selesa.Beanz Co mempunyai dinding kaca besar bagi cahaya semula jadi di siang hari. Tempat yang luas ini adalah untuk mereka yang ingin duduk di bawah sinar matahari, serta pelbagai tempat yang cantik dan sesuai bergambar untuk Instagram.

Mereka juga menyajikan kopi terbaik di bandar dan kafe mereka juga terkenal dengan Mix Match Waffles dan roti bakar pisang coklat yang sedap. Sekiranya anda merancang parti kecil, Beanz Co boleh menjadi pilihan anda kerana mempunyai ruang yang cukup sehingga 80 orang!

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan.

Alamat :A-892, 2, Lorong Sri Kuantan 42, Perkampungan Seri Kuantan, 25250 Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Setiap hari 12pm-11pm

Cafe Kuantan-Nineteen61.Cafe

Tempat ini hanya 10 minit pemanduan dari Teluk Cempedak yang terkenal. Nineteen61.Cafe terdiri di Kuantan pada tahun 2017. Seperti kafe hipster lain, Nineteen61 menawarkan banyak menu inventif seperti Mac Cheese with Crispy Turkey Burger, Salted Egg Pumpkin Sandwich, Matcha Affogato dan Kit Kat Stick Waffle.

Tingkap kaca besar kafe tersebut memberikan cahaya semula jadi yang indah dan bagus dan menepati kriteria untuk bergambar bolehlah masuk IG tanpa perlu edit yang beria.

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan.

Alamat :B-3, Lorong Sri Kuantan 25, Taman Intan, 25250 Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Setiap hari 11am-9.30pm

Java Flava Cafe

Adakah anda sedang mencari tempat dengan suasana yang selesa untuk sesi perjumpaan dengan rakan-rakan pada hujung minggu? Dengan suasana vintaj dan dalaman yang selesa, siapkan selera anda di salah satu kafe hipster terbaik di Kuantan, Java Flava Cafe!

Kafe ini menyajikan makanan bergaya Barat yang lazat . Kebanyakannya dibuat dari awal, Java Flava juga pakar dalam kopi buatan tangan. Jangan terlepas peluang untuk menikmati secawan cappuccino yang lazat atau mungkin minuman famous mereka iaitu Rose Marie Latte yang merupakan pendamping sempurna bagi Paris Brest mereka yang luar biasa!

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan. Kafe ini ada seorang pemilik Muslim.

Alamat : B-1786, Lorong Sekilau 30, Perkampungan Bukit Sekilau, 25300 Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Jumaat hingga Rabu; 12pm – 7.30pm (ditutup pada hari Khamis)

The 92s Cafe

See Also

Adakah anda perlukan pizza asli kayu bakar pada masa yang sama anda mendapatkan kafein anda? The 92s Cafeis tempat yang sesuai untuk dikunjungi!

Restoran ini ditubuhkan hanya setahun yang lalu dan restoran ini ialah tempat pertama di Kuantan yang menghidangkan pizza dibakar daripada tukang kayu.

Jangan ketinggalan hidangan The 92s Signature berasaskan arang aneh, Formaggi yang tersangat sedap yang menggabungkan lima jenis keju bermusim yang berbeza, dan Satay Turkey Ham mereka sendiri. Bukankah tempat ini seperti syurga?

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan.

Alamat : A7, Transit Point, Jalan Dato Lim Hoe Lek, Taman Union, 25200 Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Setiap hari 11am-9.30pm

90 Degrees Café & Art

Kafe ini sudah menjadi nama yang tidak asing lagi di kalangan penduduk Kuantan. 90 Degrees Cafe Art ialah sangat hipster dan sangat sesuai untuk menangkap gambar bagi Instgram dan juga sesuai untuk mereka yang menggemari kafe yang bergaya.

Tempat berseni ini terletak di sebuah kedai runcit klasik yang telah diperbaharui dan tempat ini juga diperbuat sepenuhnya dari kayu dan mempunyai dua tingkat iaitu kafe dan tempat makan di tingkat bawah dan ruang acara komuniti di tingkat atas, di mana mereka mengadakan pameran seni bulanan.

Menu kafe ini sangat menarik hati pelanggan, terutamanya Truffle Scramble yang mewah dan ais krim buatan sendiri!

Status halal: Bahan-bahan halal digunakan.

Alamat : B-882, Jalan Air Putih, Taman Imbi, 25300, Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Rabu hingga Isnin; 10 pagi – 10 malam (ditutup pada hari Selasa)

Norfa Book Cafe

Kafe ini dahulunya dikenali sebagai Maktabah Nursalam, Norfa Book Cafe ialah kafe buku yang unik di Kuantan.

Pada asalnya tempat ini ialah sebuah kedai buku biasa menjual buku-buku mengenai agama Islam dan agama, dan kemudian dinaik taraf untuk menjadikannya kafe supaya orang ramai boleh duduk dan membaca sambil minum secawan kopi semasa menjelajah buku. Anda juga boleh menikmati menu makan tengah hari mereka, yang merangkumi ikan , kerepek dan mi kari!

Status halal: Pemilik Muslim

Alamat : B26 Lorong Tun Ismail 6, 25000 Kuantan, Pahang

Waktu Buka: Sabtu hingga Khamis; 9 am- 6pm(ditutup pada hari Jumaat)

Kalau jalan-jalan di Kuantan dan ingin minum coffee bolehlah rujuk kedai-kedai yang telah kami kongsikan. Semoga bermanfaat!

Sumber:

https://www.wonderfulmalaysia.com/kuantan-city-malaysia.htm

https://www.havehalalwilltravel.com/halal-hipster-cafe-in-kuantan

error: Content is protected !!